A DVTK először, a Fradi ötödször lehet Magyar Kupa-győztes

A Fradi női csapatának még a duplázásra is van esélye, a DVTK pedig revánsot venne a fővárosiakon a tavalyi döntőben elszenvedett vereségért. Dörnyei Balázs szerint a Fradi saját játékával készül a FÖRCH Női Magyar Kupa fináléjára, Fórizs Sándor pedig elmondta, csapatának plusz erőt ad, hogy történelmet írhat. A csapatok játékosait kabalájukról, az ellenfélről és az eddigi legfontosabb találkozóikról kérdezte az mlsz.hu. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti május 16-án, 20.00 órától.

Az mlsz.hu közlése szerint a szünetben 1–0-ra vezetett a Ferencváros Inna Zlidnis góljával, majd az 53. percben Gabrielle Veldman visszahozta a DVTK-t a meccsbe. A Ferencváros rekorddöntésre készült, a Szent László Kórház egymás utáni három kupasikerét akarta felülmúlni. A diósgyőri szurkolók tíz percig sem örülhettek az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, Diószegi Fanni révén ismét vezetéshez jutott a Fradi, majd a hajrában még egyszer betalált, ezzel eldöntve a meccset: a fővárosiak zsinórban negyedszer is kupagyőztesek lettek.

A szereplők és a helyszín idén is ugyanaz lesz, mint 2018-ban volt. Az MTK stadionjában csap össze a DVTK és az FTC-Telekom a FÖRCH Női Magyar Kupa fináléjában, május 16-án, 20.00 órától.

– A kupa más típusú megmérettetés, mint a bajnokság, ahol az egész szezon alatt 21 mérkőzésen keresztül vezet az út a döntőig. Hogy mennyire voltunk eredményesek ebben a szezonban, az a most következő mérkőzéseken dől el – kezdte Dörnyei Balázs, a ferencvárosiak vezetőedzője.

Olyan, hogy a Fradi nélkül rendezték volna meg a kupadöntőt, 2013-ban fordult elő utoljára, abban az évben az MTK győzte le az Astrát a fináléban. A következő sorozatot szintén a kék-fehérek nyerték, de azóta nem talált legyőzőre a Ferencváros a kupában.

– Ellenfelünk számára, mivel nem jutott be a bajnoki döntőbe, ez lesz az év mérkőzése; biztos, hogy nagyon felkészült lesz a csapat. Mi viszont hűek maradunk a filozófiánkhoz, a saját futballunkkal fogunk kiállni, azt csiszolgatjuk a meccsig. Olyan játékot akarunk mutatni, amiért érdemes kilátogatni a stadionba vagy bekapcsolni a tévéket, és persze ötödször is meg szeretnénk nyerni a kupát – tette hozzá a duplázásra is esélyes csapat edzője,

az FTC-Telekom ugyanis a bajnoki címért is versenyben van.

A zöld-fehérek öt játékosa tartozik abba az elit klubba, amelynek tagjai négy év alatt négyszer hódították el a Magyar Kupát. Köztük van a magyar válogatott középpályás, Fenyvesi Evelin is.

– A nagy meccsek előtt figyelek rá, hogy kipihenjem magam és mentálisan is készen álljak. Elalvás előtt az ágyban még egyszer végiggondolom a következő napot.
– A DVTK-ból Vachter Fannival és Tóth Alexandrával találkozom a legtöbbet a középpályán, sok párharcot vívunk egymással, amiket megpróbálok megnyerni.
– Az első bajnoki döntő, amit megnyertünk 2015-ben talán a legfontosabb mérföldkő volt a pályafutásomban. Még nagyon fiatalok voltunk és akkor lettem először magyar bajnok. De az elvesztett finálékból is nagyon sokat tanultam. A másik mérkőzés, ami fontos volt a karrierem szempontjából, az az MTK elleni kupaelődöntő volt tavaly. Kettős emberhátrányban játszottunk és az utolsó percekben az én gólommal jutottunk tovább.

A kapus Németh Júliának nagy valószínűséggel a kupadöntő lesz az utolsó mérkőzése, mivel a szezon végén befejezi játékos-pályafutását.

– Nincsenek babonáim, a felkészülésben hiszek. Ha jól sikerülnek az edzések, akkor nyugodtan várom a találkozót. A pályám elején azonban voltak szokásaim: nem akartam lemondani a már papírvékonyságúra kopott régi sípcsontvédőmről, az utolsó edzéseken pedig már a meccskesztyűben védtem. És már egész kicsi lány koromban sem hagytam, hogy más pakolja be a felszerelésemet, azt mindig én csinálom.
– Kapusként a bajnokságban és a kupában is rengeteg gólt szerző Biljana Bradicot tartom a legnehezebb ellenfélnek, de mindenki veszélyes, aki a kapu közelébe tud kerülni. A DVTK nagyon hatékony szabadrúgásokból, erre oda kell figyelnem.           
– A tavalyi kupadöntő nagyon szép emlék, rengeteg szurkoló előtt igazán küzdős, hajtós meccset játszottunk, aminek a végén mi ünnepelhettünk. Úgy érzem, én is hozzá tudtam tenni a csapat sikeréhez.  

A DVTK-nak még nem sikerült elhódítania a serleget, de a 2018-19-es szezonban a Magyar Kupa és a Jet-Sol Liga gólkirálynőjét is a diósgyőri klub adja: előbbiben Olivera Marković (12), utóbbiban Biljana Bradic (25) szerezte eddig a legtöbb találatot.

– Azt gondolom ez a szezon már így is szép, biztosan szerzünk egy érmet, de természetesen akkor lenne mindenki nagyon boldog, ha kupagyőzelmet tudnánk ünnepelni a fantasztikus szurkolóinkkal – fogalmazott Fórizs Sándor, a Diósgyőr vezetőedzője.

A csapat az előző évihez képest valamelyest megújult, vannak a keretben olyanok, akik nem voltak ott a tavalyi döntőben. A lányokat leginkább az motiválja a találkozó előtt, hogy csütörtök este ismét esélyük lesz kupát nyerni.

– A DVTK edzőjeként fontos állomása volt a karrieremben az előző évi döntő. A lányokat most leginkább az motiválja, hogy a klubnak és saját maguknak is trófeát tudnak szerezni. Nagyon bíznak magukban és remélik, hogy amit elterveztünk, meg tudják valósítani. Számunkra a  legfontosabb mérkőzésen szeretnénk a Ferencvárost legyőzni – emelte ki a szakvezető.

A DVTK egyébként a Jet-Sol Liga alapszakaszában a harmadik helyen végzett, így a rájátszásban – a Szombathelyi-Haladás  ellen – a bajnoki bronzérmet is megszerezheti a csapat.

A csapat fontos tagja az utánpótlás-válogatott Vachter Fanni, aki 18 évesen olyannyira alapembernek számít a miskolciaknál, hogy a teljes 2018/19-es szezonban 25 mérkőzésen volt kerettag és csak háromszor hagyta ki a kezdőből Fórizs Sándor, de kétszer ilyenkor is becserélte a mérkőzés közben.

– A fehér fejpántom a kabalám, amit Édesapám varr nekem. Minden meccsen hordom.
– Külön senkit nem szeretnék kiemelni, a Fradi nagyon jó csapat.
– A legnagyobb élményem eddigi pályafutásom során a tavalyi kupadöntő volt.

A 29 éves Tóth Alexandra rutinos játékosnak számít. A középpályás korábban volt a győri ETO FC és az MTK Hungária FC labdarúgója is, majd 2016-ban, a megalakulásakor csatlakozott a diósgyőri alakulathoz.

– Egy-egy imát szoktam elmondani mérkőzések előtt, ez minden „babonám”.
– Nem szeretnék a Fradi csapatából senkit sem külön kiemelni, mert csapatként működnek jól.
– Számomra a legszebb emlékek  pályafutásom során a Bajnokok Ligája-mérkőzések voltak és a különböző bajnoki- és kupadöntők.

A Diósgyőri VTK már tavalyi kupaszereplésével is történelmet írt: a kelet-magyarországi klub 2016-ban szervezte meg saját női csapatát, amely az NB II-ben kezdte meg szereplését. Az együttes a 2016/17-es szezon végére kivívta az NB I-es indulás jogát és hamar megvetette a lábát az első osztály élmezőnyében. Trófeát azonban eddig még nem hódított el a fiatal egyesület – erre csütörtökön meglesz az esélye.

A játékvezetői csapat

A Bajnokok Ligája 2016-os döntőjének játékvezetője, Kulcsár Katalin fújja majd a sípot a kupa fináléjában is. A 34 éves játékvezető a nyáron karrierje alatt második alkalommal is világbajnokságon kap szerepet. A női kupában Baráth Noémi (a kispadok felőli oldalon), Révész Csilla (2. asszisztens) és Somogyi Sára (4. játékvezető) lesz a segítője.

A serleg

Idén a FÖRCH Női Magyar Kupa győztes csapatkapitánya egy teljesen új serleget emelhet a magasba. A 75 centiméter magas, 11 kilogramm súlyú kupa egy női alakot ábrázol, ami feje fölött egy aranyszínű labdát tart. A fa talapzaton körben az eddigi győztes csapatok nevei olvashatók.

 

fotó: mlsz.hu