A Fair Play megcsúfolása

A MOB alelnöke szerint nincs lejjebb annál, mint amikor egy megvesztegethető doppingfőnök kerül a vádlottak padjára

Orendi Mihály, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke szerint vérlázító, hogy éppen Gabriel Dollé, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség orvosi és doppingosztályának egykori vezetője akadályozta meg éveken át csaló versenyzők eltiltását, aki ellen most megvesztegetés vádjával indult büntetőeljárás Párizsban – írta az SzPress Hírszolgálat. Öt évvel ezelőtt robbant ki a nemzetközi szövetséget lejárató, az ellenőrzések hitelességét megkérdőjelező botrány, amelybe elsőként Lamine Diack, az IAAF akkori szenegáli elnöke bukott bele, magával rántva több munkatársát, köztük a doppingvizsgálatokért felelős francia orvost. Már a hosszúra nyúlt nyomozás első szakaszában fény derült arra, hogy Dollé legkevesebb 200 ezer eurót fogadott el annak fejében, hogy doppingvétségre utaló iratokat süllyesztett a fiókjába, éveken át tehát tőle függött, hogy ki bukik meg, és ki nem.

Kilóra vették meg

Addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik. Dollé kísértette a sorsát, pedig tudnia kellett, hogy előbb vagy utóbb rajta veszik.  Nincs annál rosszabb, ha egy doppingellenőrzéseket irányító orvost, aki ráadásul egy egész sportág tisztaságáért felelős, kilóra lehet megvenni. Ez a fertő alja, aminél már nincs lejjebb. Főleg akkor, ha a titkok tudója magát az igazság bajnokának próbálja beállítani, akit nem lehet lekenyerezni, vagy szándékos csalásra rávenni – jelentette ki az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Orendi Mihály, aki számos Debrecenben megrendezett világverseny, köztük a 160 ország sportolóit felvonultató 2001. évi IAAF/Westel ifjúsági atlétikai világbajnokság szervező bizottságának volt az ügyvezető igazgatója.

Debreceni sportvezetők megfigyelői csapatát vezetve Orendi Mihály is részt vehetett az athéni olimpián, amely több doppingvétséget elkövető magyar sportoló vesztét okozta.

Anélkül, hogy az érmüktől megfosztott magyar dobóatlétákat mentegetném, úgy tűnt, hogy a mintavételnél Dollé az ellenőrzésekbe váratlanul bekapcsolódva maga akarta lebuktatni és keményen megleckéztetni a diszkoszvető Fazekas Róbertet, noha ezt valószínűleg már korábban is megtehette volna. És mit hoz a sors, most ennek a pácba került orvosnak kell számot adnia arról, hogy miként került a piszkos eurók birtokába, ki bírta rá a csalásra, zsarolt, vagy zsarolták, és vajon hány évig üzérkedett nem csak a visszatartott eredményekkel, hanem az emberi sorsokkal is.” – folytatta Orendi Mihály.

Doppingolás és korrupció kéz a kézben járnak

A 72 esztendős magyar sportvezető arról is beszélt, hogy miként vélekedik a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget 16 éven át vezető Lamine Diackról, akinek egy nappal a 87. születésnapja után kellett a vádlottak padjára ülnie.

A sportvilág szomorúan szembesül azzal, hogy manapság a doppingolással elkövetett csalások és a súlyos korrupciók kéz a kézben járnak egymással. Lamine Diack a sport világában nem az első olyan magas lovon ülő, aztán onnan leszédülő csúcsvezető, akit a pénzsóvárság vitt a rossz útra. Aki éveken át gátlástalanul visszaélt a hatalmával, ugyanúgy elnökké választói, a támogatók, nem utolsósorban pedig a sport igazi főszereplői, az atléták bizalmával. Amit tett, az a Fair Play szellemének megcsúfolása, amelynek következményeként a nemzetközi szövetség egy időre elvesztette a hitelét az egész világ előtt. Nem kizárt, hogy évtizedek telnek el addig, amíg az atlétikára újra a tiszta sport megtestesítőjeként lehet tekinteni” – hangsúlyozta a magyar sportvezető.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

Fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs