A FINA elsiette a bejelentést a budapesti helyszínnel kapcsolatban

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA elsiette a bejelentést, miszerint Budapesten rendezik az újonnan induló elitsorozat egyik állomását.

Cornel Marculescu, a FINA igazgatója a jövő évi világkupával kapcsolatos technikai megbeszélésen arról tájékoztatta a rendező országok szövetségeinek képviselőit, hogy Budapesten lesz a 3,9 millió dollár összdíjazású csúcsverseny egyik állomása. Ugyanakkor Gyárfás Tamás, a FINA legszűkebb vezetésének, a testület végrehajtó bizottságának magyar tagja az MTI-nek azt mondta: miután meglepődve olvasta a magyar hírportálokon a hírt, azonnal beszélt a Cornel Marculescuval, hogy tisztázza a bejelentés hátterét.
Jeleztem neki, nálunk az a szabály, egy-egy nemzetközi sportesemény rendezésére csak előzetes jóváhagyás esetén lehet jelentkezni. Marculescu elismerte, hogy idő előtt tette meg a bejelentést, a magyarokra úgy gondolt, mint akikre mindig a legteljesebb mértékben lehet számítani” – mondta Gyárfás Tamás.

Cornel Marculescu hangsúlyozta: a tavalyi világbajnokság rendezése kiváltképp biztosíték lehetne arra, hogy a FINA számára oly fontos viadalra optimális feltételek mellett kerüljön sor. Marculescu szerint Budapest az úszóvilág számára is a vizes sportok otthona. Leszögezte: azonnal pótolja a mulasztást, és levélben fordul a magyar döntéshozókhoz.

Gyárfás hangsúlyozta, már csak az idő előtti bejelentés miatt is a FINA egyedi feltételeket fog felkínálni: az uszodán és a helyi közlekedésen kívül minden más költség a FINA-t terheli.

A FINA csütörtökön jelentette be, hogy meghívásos szupersorozatot indít, amelynek összdíjazása 3,9 millió dollár lesz. Az egyes állomásokon péntektől vasárnapig zajlanak majd a küzdelmek 50 méteres medencében. A program szűkített lesz, ugyanis úszásnemenként 50, 100 és 200 méteres számokat, illetve a 400 méter gyors és 200 méter vegyes küzdelmeit rendezik meg, valamint viadalonként négy váltóverseny lesz műsoron. Minden számban csak döntőkre kerül sor, futamonként négy indulóval.

Az eseménysorozatra a számok aktuális világ- és olimpiai bajnokai, világcsúcstartói és világranglista-vezetői kapnak majd meghívást. Az úszókat 24 fős (12 férfi, 12 nő) csapatokba osztják majd. Minden meghívott úszó részesül a pénzdíjból, ezen kívül utazással együtt teljes ellátást kapnak.

Az összdíjazásból az egyéni versenyek alapján 2,436 millió dollárt, a váltók között pedig 648 ezer dollárt osztanak ki. A fennmaradó 840 ezer dollárból a csapatok részesülnek.

A FINA nem titkolt célja, hogy a sztárok viadalával a sportág legjobbjainak egyedi versenyzési lehetőséget biztosítson, és ezzel újfent az úszásra irányítsa a sportvilág figyelmét.

Magyarország pályázik a 2025-ös vagy a 2027-es világbajnokság megrendezésére.

(MTI)