A Földön kívüli a mérce

Nagykorú lett, de az uszodában Hubi marad Milák Kristóf vetélytársa. Élete első pohár pezsgőjével csak az olimpia után koccintana Kós Hubert.

Tizennyolcadik születésnapjának betöltése után az elmúlt vasárnap törvény szerint is nagykorú lett Kós Hubert, aki a felnőtté válás kérdését valójában már a tavaly decemberi országos úszóbajnokságon eldöntötte. Amikor a papírformát alaposan felborítva az olimpiai indulását biztosító idővel megnyerte a 200 vegyes döntőjét. Ettől ugyan még nem érzi még magát kész férfiembernek, de felkészült azokra a hamarosan beköszöntő időkre, amikor semmilyen helyzetben sem menekülhet a kiskorúság védőbástyája mögé – írta az SzPress Hírszolgálat.

A tavalyi meggyőző formáját hozva az idei országos bajnokságon a 100 pillangó döntőjében is olimpiai „A” szintet úszott, ahol csak Milák Kristóf tudta megelőzni. A 200 vegyesen a junior Európa-csúcs megjavítása után visszalépett a döntőből, a 400 vegyesből viszont, amiért beáldozta a rövidebb vegyesúszó számot és minimum egy ezüstérmet, nem tudta kihozni magából azt, amit szeretett volna.

Phelps és Hubi

A gyorsaságom már most is megvan a 400 vegyeshez, de a bajnokságnak az a tanulsága, hogy ebben a számban, szerintem a lehető legnehezebben, még több erőre, még jobb állóképeségre és erőbeosztása van szükségem. Aligha véletlen, hogy példaképemnek, Cseh Lacinak a magyar rekordját a 2008-as pekingi olimpia óta senkisem tudta megdönteni.  Azért azt mégiscsak jó elmondani, hogy a bajnokság döntőjében a részidőimet az amerikai Michael Phelps legjobb úszásához hasonlítva a pillangó után egy századmásodperccel „előbbre” voltam, a hátat követően már hárommal, és csak aztán, a mellen estem vissza. Megnyugtató viszont és  biztatást is jelent, hogy amit a 200 vegyesen az előfutamban összehoztam, azzal megerősítettem a helyemet az olimpiai csapatban és őrzöm az első helyemet a magyar rangsorban is. A 100 pillangón az egyéni csúcsjavításaimmal bőven az „A” szinten belülre kerültem, igaz, így is csak a harmadik vagyok Milák Kristóf és Szabó Szebasztián mögött, de előbb vagy utóbb ezen is változtatni szeretnék” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Kós Hubert.

Amilyen jó és sokoldalú úszó, olyan jó tanuló is az amerikai nemzetközi iskolában, különleges étrendjének köszönhetően pedig még soha nem kellett súlyfelesleg miatt aggódnia.  Hubert már gyerekúszóként is tucatszámra döntötte a csúcsokat, ezt a „vonalat” követve tavaly az ifjúsági országos bajnokságon hat arany-, hét ezüst- és egy bronzérem került az éremgyűjteményébe.

A világcsúcsot is megközelítené

Nem sok pihenőt kaptam Magyarovits Zoltántól, az edzőmtől, mert hamarosan következik a Budapest Kupa, aztán pedig már csak alig egy hónap választ el a budapesti Európa-bajnokságtól. Szeretnék a 200 vegyesen a döntőbe jutni, és talán még a bronzéremért is megharcolhatok. Még nehezebb feladat vár rám a 100 pillangón, de a döntőbe jutás lehetőségéről azért nem mondanék le. Bárkivel is beszélek az uszodában, mindenki azt tanácsolja, hogy a jövőben erre a két számra kell összpontosítanom. Nincs olyan nap, hogy ne gondolnék az olimpiára, pályafutásom legnagyobb kihívására. Már a részvétel is egy álom megvalósulását jelenti, de ennél is többet szeretnék, egyszer valamikor, talán már a következő két olimpia között a világcsúcs megközelítését is.”

Milákéra hasonlít az úszása

Kós Hubert arról is beszámolt, hogy Olivér, a nála két és félévvel fiatalabb öccse is egyre jobb időket úszik, így az is megtörténhet, hogy éppen ő lesz az egyik nagy ellenfele. Mind a ketten a Duna Arénában készülnek, ott, ahol a világcsúcstartó Milák Kristóf is, így, ha jól figyelnek, valamit elleshetnek az olimpiai éremvárományos „tudományából.” Akinek jó a szeme az úszáshoz, az felfedezheti, hogy Kós már most a megtévesztésig úgy hasít a pillangón, ahogy azt magyar uszodákban csak Milák tudja…

Eddig soha nem fogyasztottam alkoholt. Nem is kívántam, de az se hiányzott nekem, hogy a doppingvizsgálatok előtt a nyilatkozat kitöltésénél azon kelljen törni a fejemet, hogy mikor ittam meg egy pohár sört, vagy egy felest. Életem első pezsgős koccintására csak akkor kerülhet sor, ha már teljesítettem a tokiói küldetésemet és az eredménnyel is elégedett leszek, de azt is majd csak otthon, családi körben” – jelentette ki Kós Hubert, akit valószínűleg tíz év múlva is Hubinak fognak szólítani az uszodában.

 

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

Fotó: Derencsényi István – MUSZ