A futás ünnepe volt a 34. Spar Budapest Maratonon

Csaknem 31 ezer ember tette le a voksát a futás mellett szeptember utolsó hétvégéjén Budapesten. A kétnapos futófesztivál fő eseménye a vasárnapi SPAR Budapest Maraton® volt, amelynek résztvevői a legendás 42,195 kilométeres táv legyőzését tűzték maguk elé.

Egy átlagos maratoni futó körülbelül 50 ezer lépést tesz meg a 42,195 kilométer teljesítése közben. A szervező Budapest Sportiroda számításai szerint a SPAR Budapest Maraton® Fesztiválon összejött a kitűzött cél, az elképesztő, félmilliárd futólépés összegyűjtése. Magyarország legnagyobb létszámú szabadidősport eseményén a két nap során összesen 30 982 nevezőt regisztráltak, vasárnap, a SPAR Budapest Maraton® és a 30 kilométeres Real Nature futás 12 132 nevezést hozott, 5971-en vállalták egyéniben a maratoni táv teljesítését, párban, illetve a Tolle UHT Maratonstaféta keretében pedig 4750 futót regisztráltak! – számoltak be a szervezők.

A futóünnep fő eseményét vasárnap reggel kilenc órakor az újbudai Pázmány Péter sétányon verőfényes napsütésben dudaszóval indította útjára Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki arra kérte a futókat, „Vigyék messzire a hírét annak, milyen fontos a mozgás valamennyiünk számára az egészségünk megőrzése érdekében!“ Egy biztos, olyan sokan húztak futócipőt ezen a napon, hogy csaknem húsz perc kellett ahhoz, hogy a rajtegyenesből minden futó útnak induljon.

Harc a bajnoki érmekért

A SPAR Budapest Maraton® az atléták számára országos bajnokság volt, ennek megfelelően már az első méterektől kezdve nagy tempót diktáltak a legjobbak. A címvédő Csere Gáspár a 2:20-as határon belül maradást tűzte ki maga elé.

A nemzetközi maratonok és hosszútávfutó versenyek szövetsége (AIMS) által hitelesített útvonalon, és nyugodtan mondhatjuk, a világ egyik legszebb futópályáján Rezessy Gergely 2:18:41-es ideje nem került veszélybe, de a győztes klubja ugyanaz lett, mint tizenhét évvel ezelőtt: Jenkei Péter, a Vasas SC futója 2:23:22-vel nyerte meg az idei magyar bajnokságot, a második helyen Csere Gáspár (BEAC), a harmadikon pedig Fehér Márk (Jogging Plus) ért célba.

Nagyon örülök, mert először nyertem maratoni országos bajnokságot, ez volt a fő célom a mai versenyen – nyilatkozta a Vasas újdonsült bajnoka. – A táv első felében együtt futottam Gáspárral, majd sikerült az élre kerülnöm, de harminc kilométer után egyre nehezebben ment a futás. Így még inkább értékelem a győzelmet!“

A hölgyeknél is a Vasas futója vitte el a pálmát, Gyurkó Fanni Anna (2:42:54) szerezte meg az első helyet – és ezzel együtt bajnoki aranyérmet –, a második a tavalyi győztes Szabó Tünde (PVSK) lett, harmadikként a brit Georgina Fenn futott be, a magyar bajnoki bronzérmet pedig a negyedik helyen célba érő Ferenc Katalin (Vasas) nyerte el.

„Szinte végig egyedül futottam, óra nélkül, csak magamra figyeltem verseny közben. A pálya vonalvezetése tetszik, jól futható, de a meleg miatt elmaradtam attól az időtől, amire a formám alapján képes lennék – vélekedett Gyurkó Fanni. – Kíváncsian várom a következő maratoni erőpróbát, négy hét múlva, Frankfurtban…

Futásban nem volt áramkimaradás

Időközben a szervezők dolgát hosszabb áramkimaradás nehezítette meg (a szolgáltató tájékoztatása alapján a XI. kerület több pontját is érintette az üzemzavar), a pályán a futók szerencsére mindebből semmit sem érzékelhettek. Annál komolyabb kihívást jelentett sokak számára a váratlan meleg. Talán nem is a 22–23 Celsius-fokos hőmérséklet okozta a legtöbb nehézséget, hanem a nap ereje. A pálya adottságai miatt fénylő csillagunk elől nem bújhattak el a futók, így aztán a szokottnál is nagyobb kihasználtsággal üzemeltek a frissítő állomások.

Több mint tizenkétezren élhették át ezen a napon a kitűzött cél önerőből való elérésének és a közösségi futásnak semmihez sem hasonlítható élményét, csaknem hatezren közülük a maratoni táv legyőzését is. Akadt olyan is, akit váratlan meglepetés várt a célban: „Sára, leszel a feleségem?“ molinóval várta kedvese – a megnyugtató válasz nem maradt el, s ezúttal az örömkönnyek sem csupán az embertpróbáló versenytávnak szóltak…

A résztvevők között jó néhány hírességgel is találkozhattunk, színészek (huszonkét színházi csapat színeiben indultak), zenészek, televíziós személyiségek, más sportágakban eredményes sportolók tették próbára ezen a napon felkészültségüket, de a kormány is magas szinten képviseltette magát, az Igazságügyi Minisztérium váltójának első embere Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter volt.

A külföldről érkezők messzire viszik a jó hírünket, hiszen a világ minden tájáról érkezett futó a SPAR Budapest Maraton® Fesztiválra, kilencven ország több mint ötezer sportembere nevezett be az eseményre, ez pedig a tanulmányok szerint komoly hasznot hoz a nemzetgazdaságnak is: a a futóturisták kísérőkkel együtt több mint 40 ezer vendégéjszakát töltenek nálunk, s több mint 2,5 milliárd forintot költenek el.

A futás ezen a napon újabb híveket szerzett magának, hiszen a szurkolóként, barátként, családtagként jelenlévők között alighanem sokan akadnak, akik megfogadták, ezt ők is át fogják élni, immár rajtszámmal a mellkasukon. Akár már jövőre.

S ahogy mondani szokták, ehhez nem kell más, csak egy sportosabb cipő…

Segítség a futáson keresztül

Ahogyan korábban is, úgy a 2019-es maratonon is a SPAR stratégiai partnerével, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen támogatta az „Ide hozzuk a játszóteret!” programot. A szervezet mobil játszóterei az ország több mint háromszáz kistelepülésére viszik el a játék örömét, hogy a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek is részük legyen az élményben. A SPAR a standja teljes bevételét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mozgójátszótér-programjára ajánlotta fel.

Rengetegen adományoztak a sportfesztivál másik jótékonysági kezdeményezésén is: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR hagyományos jótékonysági kezdeményezése által több mint félezer mesekönyvvel segítették a rendezvény résztvevői a rászoruló gyermekeket.

Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a SPAR Magyarország több éve a Budapest Maraton® Fesztivál névadó szponzora, mert a rendezvény – a kialakult, elkötelezett tábora mellett – egyre több új, hazai és külföldi embert győz meg a szabadidős sportolás egészségességéről. A sport nemcsak a testnek tesz jót, hanem a léleknek is, hiszen kiváló közösségi élmény. Ennek az összetartó erőnek köszönhető az is, hogy minden évben egyre többen érzik annak fontosságát, hogy a jótékonysági kezdeményezéseinket támogassák” – mondta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője.

EREDMÉNYEK

SPAR Budapest Maraton®

Férfiak:
1. Jenkei Péter (Vasas) 2:23:22
2. Csere Gáspár (BEAC) 2:26:21
3. Fehér Márk (Jogging Plus) 2:38:47

Nők:
1. Gyurkó Fanni Anna (Vasas) 2:42:54
2. Szabó Tünde (PVSK) 2:47:32
3. Georgina Fenn (brit) 2:56:49
4. Ferenc Katalin (Vasas) 3:00:47*
(*a magyar bajnokság bronzérmese)

Handbike:

Férfiak:
1. Vaszil György (Suhanj!) 2:16:23
2. Shober László (Suhanj!) 2:21:35
3. Dobay Péter 2:43:19

Nők:
1. Gazdag Réka 2:41:18

SPAR Budapest Maraton® párban

Férfiak:
1. Balázsbálint (Marx Bálint, Marx Balázs) 2:35:25
2. IBM Kék Lufi (Licsák Zoltán, László Árpád Szabolcs) 2:51:37
3. Tuma Leó (ifj. Tulcsik Marcell, ifj. Bojtor László Tivadar) 2:52:25

Nők:
1. Speed and sass (Jessica Prior, Charlotte Matthews) 2:58:49
2. Fast trackers (Huszti Orsolya, György Terézia) 3:28:22
3. TomaLena (Yurlova Tamara, Stepanova Elena) 3:37:15

Vegyes:
1. Achilleus van még valaki?! (ifj. Bulitka László, Ménes Anita) 2:49:39
2. Duna Aszfalt Tiszakécske (Hadházi Máté, dr. Bor Katalin Diána) 2:54:12
3. Zoffee Team (Marcin Wacko, Zofia Wawrzyniak-Wacko) 2:54:14

Tolle UHT Maratonstaféta

Férfiak:
1. SzoESE (Jacsev Sámuel, Kovács Attila, Kivés Bendegúz, Horváth György) 2:18:37
2. adidas Runners (Kazi Tamás, Pápai Márton, Bácskai Bence, Szabó Milán Gábor) 2:21:54
3. BEAC (Tóth Tamás, Farkas Dárius Ádám, Dani Áron, Koch Ágoston) 2:26:17

Nők:
1. Mecsek Dream Team (dr. Bátai Réka, Dér Andrea, Hakszer Erika, Varga Eszter) 2:59:00
2. BEAC Wonder Women (dr. Hazay Krisztina Eszter, Jánosi Lilla Zsuzsanna, dr. Weigl Vivien Éva, Ohn Kinga) 3:00:12
3. Fecsegő Tipegők (Kis-Soós Zsanett, Vajda Zsuzsanna, Eipl Tamara, Sztipanov Alexandra Tijana) 3:06:12

Real Nature 30 km

Férfiak:
1. Tommi Hytonen (finn) 1:46:56
2. Kedves Roland (MAC) 1:54:54
3. Szirmai Zoltán (Vodafone) 1:54:57

Nők:
1. Csáki Enikő (FTC) 2:10:12
2. Kóbor Andrea (Budapest) 2:12:09
3. Kóródi Ágnes (Runberries) 2:18:53

 

Tények és kilométerek a maratonról

 

 • Magyarország több mint 1000 településéről érkeztek futók a versenyre, a legtöbben Budapestről, illetve Pest, Fejér, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megyéből indultak, a nevezők több mint fele vidékről érkezett a fővárosba.
 • A legtöbb külföldi futó az Egyesült Királyságból, Franciaország és Németországból érkezett hazánkba, de ebben az évben jelentősen emelkedett a brazil futók száma
 • Ebben az évben sem tétlenkedtek a karitatív szervezetek: a jótékony futók (14 szervezet 1500 futója) ezen a napon körülbelül 27 millió forintot próbáltak meg összegyűjteni nemes célokra.
 • Összesen 1135 futó próbálkozott életében először a bakancslistás 42,195 kilométeres táv teljesítésé
 • A verseny történetének legtöbbszörös teljesítője az ötven esztendős Lengyel László Ottó, aki immár 31 alkalommal teljesítette a Budapest Maraton távját! Mellette 35 olyan futó is rajthoz állt, aki már legalább húszszoros teljesítő ezen a versenyen.
 • A legidősebb egyéni maratoni induló, a budapesti Richter Ferenc és a német Jürgen Kuhlmey 81 évesen vágott neki a távnak. A nőknél a 70 éves Dobó Katalin és a svájci Danielle Heiz volt a legidősebb maratonista.
 • A fesztivál legaktívabb korcsoportja a 26 és 40 év közöttieké (43 százalék) volt, de nagy sikere volt a „Fuss 42 kilométert 42 évesen!“ akciónak is, 207 futó teljesítette ezt a küldetést.
 • A nők részvétele a maratonon húsz év alatt több mint a duplájára emelkedett
 • Az eseményről ezúttal is két és fél órás élő közvetítést láthattak az érdeklődők a Sport2 csatornáján, az interneten, a www.futanet.hu oldalon pedig végig élőben követhették az eseményeket.
 • Nem kevesebb mint 35 zenei pont várta a futókat a verseny útvonalán, klasszikus zene, rock, jazz, népzene, blues, a’capella kórus, DJ-k és dobosok biztosítottak remek hangulatot a résztvevők és a nézők számára.
 • Tizenkét frissítőállomáson több mint 60 ezer liter víz, 7000 liter Gatorade, 1600 liter Pepsi Cola, 300 kilogramm szőlőcukor, 33 ezer darab banán, 9000 szivacs, több mint kétszáz mobil illemhely és négy zuhanykonténer várta a futókat a frissítő állomásokon és a célterületen.
 • Hét szakmai – informatikus, jogász, közgazdász, orvos, mérnök, pedagógus és média – bajnokságra került sor a félmaratoni távon. Az esemény része volt az Olimpiai Ötpróba sorozatnak, a „Fut a cég“ keretében több mint 500 cég nevezett, a „Fut a színház“ is népszerű volt, többek között az Operaház, az Örkény Színház, a Centrál Színház, az Operettszínház, az ÚjSzínház, a Kolibri Színház, a Nemzeti Táncszínház, a Játékszín, a Bábszínház és a Müpa színeiben két tucatnyi színházi csapat indult a váltó

 

fotók: BSI