A gyalogló Helebrandt Máté vb-szinttel országos bajnok

Dudincén rendezték a hosszútávú gyalogló ob-t / Venyercsán Bence is szinten belül 50 km-en / Országos csúcs női 50 km-en

A Magyar Atlétikai Szövetség hivatalos honlapjának beszámolója szerint a gyaloglók a hagyományoknak megfelelően idén is a leghosszabb táv országos bajnokságával kezdték meg a szabadtéri szezont. Magyarország Felnőtt 50 km és U23 35 km Gyalogló Bajnokságának az elmúlt évekhez hasonlóan a szlovákiai Dudince (Gyügy) adott otthont.

A férfiak 50 km-es távján a 2017-es londoni világbajnokságon országos csúccsal a szenzációs 6.helyen célba érő, 15-szörös magyar bajnok, Helebrandt Máté ért elsőként célba. A nyíregyháziak olimpikonjának győztes ideje 3:54:13 – ezzel atlétánk első versenyén egyből teljesítette az őszi, Doha-i világbajnokság szintjét. Szintén Katar-i limitidőn belül végzett a 3:55:34 órás időeredménnyel ezüstérmet szerző Venyercsán Bence. Az országos bajnoki dobogó harmadik fokára Tokodi Dávid állhatott még fel.

A nők 50 km-es versenyében új országos csúcs született Kovács Andrea révén. A győri Futóbarátok versenyzője 4:50:17-es idővel győzött és döntötte meg – több mint 9 perccel – a korábbi magyar rekordot (eddigi csúcs: Torma Anett 4:59:55 / 2018). A táv ezüstérmese Bíróné Molnár Valéria lett.

Az utánpótlás korúak 35 km-es viadalát Burger Donát nyerte (3:04:12).

 

fotó: atletika.hu