A gyékényesi búvártóban folytatódik a nyíltvízi úszóbajnokság

A szédítő mélységű és kristálytiszta Gyékényesi búvártóban folytatódik az Open Water Tournament (OWT) nyíltvízi úszóbajnokság. Augusztus 20-án a Somogy megyei futamon 3 és 9 kilométeren tehetik próbára magukat a profi és amatőrök úszók, és az is kiderül, kik lesznek a különleges versenyfolyam idei bajnokai.

2022-ben is ellátogat a nyíltvízi úszóbajnokság Magyarország egyik legkülönlegesebb bányatavához. A Gyékényesi tó a határ mentén helyezkedik el, a hazai és a nemzetközi búvárok kedvelt helyszíne, tíz-tizentöt méteres mélységhez itt tíz méteres látótávolság párosul. Ebben a csodás természeti környezetben rendezik meg augusztus 20-án az OWT idei második, egyben befejező futamát – derült ki a szervezők hétfői közléséből.

Az úszók feladata a tó közepén lévő sziget megkerülése, aki a rövidebb, 3 kilométeres távot választja, annak egyszer, 9 kilométeres távon pedig háromszor kell ezt megtenni. A kristálytiszta vízben tempózva nem csak a vízi élővilág, hanem a búvárok által elsüllyesztett tereptárgyak, roncsok is feltárulnak a versenyzők előtt.

Az OWT 2021 nyarán indult azzal a céllal, hogy profi és biztonságos körülmények között, Magyarország legszebb és legizgalmasabb tavaiban, folyóiban tehessék próbára magukat az úszás szerelmesei. A versenyfolyam különlegessége profik és amatőrök számára is olyan élményt biztosít, amely nemcsak sportértékkel bír, de kitűnő családi, illetve baráti programot is jelent. Idén a Körös mellett Gyékényes

„A hazai úszóközösség lelkesedését az OWT iránt jól jellemezi, hogy tavaly és idén is többszáz sportember vágott neki a futamoknak. Ahogy az eddigi események során, úgy Gyékényesen is vízimentőkkel és mentőhajókkal figyeljük az úszókat, a biztonság mellett pedig a kényelemről is gondoskodunk: az indulók egyesével rajtolnak, így elkerülhető a tömeg a startnál”

– mondta el Mezős Balázs szervező.

„Tavaly háromszáz kiváló sportember teljesítette a távokat nálunk, idén is szeretettel látjuk mindazokat, akik próbára tennék magukat. Büszkék vagyunk a turisztikai szempontból is párját ritkító tavunkra, amelyet a versenysportok szerelmesei közül is egyre többen hódítanak meg”

– mondta el Teszlákné Navracsics Nikoletta, Gyékényes polgármestere.

A verseny után Gyékényesen kiderül, hogy kik lesznek a 2022-es OWT bajnokai.