A horvátok legyőzésével megnyertük az Eurokupát!

Férfi válogatattunk legyőzte Veszprémben Horvátországot az EHF EURO CUP utolsó fordulójában, így egyetlen, Horvátországban elszenvedett vereséggel zárta a sorozatot.

Bár a horvát együttesre még vár egy spanyolok elleni találkozó, a horvátok ellen idegenben szerzett több gól miatt Magyarország fogja megnyerni a kupát, a hátralévő találkozó eredményétől függetlenül.

A Magyar Kézilabda Szövetség beszámolója szerint a mérkőzés küzdelmesen indult, a 9. percben 4-4-et mutatott az eredményjelző, miközben már mindkét együttes jegyzett egy-egy kétperces kiállítást. A következő percekben kevesebb gól esett, kiállításokból azonban továbbra sem volt hiány. A 18. percben, 8-5-ös horvát vezetésnél időt kért a magyar kispad, amelyet követően felzárkózott a csapatunk. Az ellenfél kapujában Ivan Pesic többször is hárítani tudott, így a szünetre végül egygólos horvát előnynél (9-10) vonultak le a csapatok.

A második játékrész az elsőhöz hasonlóan alakult, kemény védekezés jellemezte mindkét együttest, azonban gólok ezúttal többször estek. Válogatottunk a félidő elején még egyenlíteni tudott, de ezt követően a horvátok kezében volt a két-háromgólos előny. A horvát válogatott szövetségi kapitánya, Hrvoje Horvat a 44. perc végén időt kért, miután a magyar együttes kiegyenlített (16-16). A 47. percben Topic Petar góljával már a mieink vezettek (18-17). Bár lépéselőnyben volt válogatottunk, eleinte minden magyar gólra érkezett horvát válasz, egészen a hajrá kezdetéig. Az 52. percben a horvát kispad harmadik időkérését is kihasználta, mivel már háromgólos volt a magyar vezetés, amelyet a mrékőzés végét jelző sípszóig sikerült négyre növelni. Férfi válogatottunk 26-22-re megnyerte a találkozót, ezzel egyetlen vereséggel zárta az EHF EURO CUP küzdelmeit.

Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:

– Az ellenfél az első félidőben meg tudta valósítani a saját taktikáját, míg mi nem tudtunk dinamikusan játszani. A második játékrészben, úgy vélem, hogy elfáradt a horvát csapat, mi pedig megérdemelten nyertünk.

Máthé Dominik, a magyar válogatott jobbátlövője:

– Az első félidőben nagyon nehéz volt a horvÁtok öt-egyes védekezését feltörni és Ivan Pesic is nagyon jól védett végig. A második félidőben egy másik magyar csapat jött vissza a szünetről, ami viszont már képes volt áttörni a horvát falat. Büszke vagyok a csapatra, hogy meg tudtuk nyerni az EHF EURO CUP-ot, ezek a mérkőzések remek alkalmak voltak arra, hogy gyakoroljunk a januári Európa-bajnokságra.

Az Eurokupában a jövő januári, magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában nem szereplő csapatok, azaz a rendező országok válogatottjai, valamint a legutóbbi kontinensviadal két döntőse, Spanyolország és Horvátország vesznek részt.

Férfi EHF EURO CUP, 6. fordduló
Magyarorsázg – Horvátország 26-22 (9-10)
Veszprém, játékvezetők: Fabian, Sascha (németek).

Magyarország: Bősz, Mikler (kapusok), Bánhidi 3, Bodó 2, Bóka 1, Hanusz 1, Kovacsics 1, Leimeter 3, Lékai, Ligetvári, Máthé 6 (1), Rodriguez 5, Rosta, Sipos, Szita 1, Topic 3.
Szövetségi kapitány: Gulyás István.

Horvátország: M. Mandic, Pesic (kapusok), Cupic 5 (5), Godec, Grahovac, Grubisic, Kusan 3, Lucin 3, D. Mandic 2, Maras, Matanovic, Mihic, Mileta, Nacinovic 2, Pavlovic 4, Pesic, Sebetic 3. Szövetségi kapitány: Hrvoje Horvat.

Kiállítások: 8, ill. 12 perc.
Hétméteresek: 2/1, ill. 5/5.

Részletes statisztika

Az állás:
1. Magyarország 10 pont/6 mérkőzés
2. Horvátország 8/5
3. Spanyolország 2/4
4. Szlovákia 0/5

fotó: MKSZ