A hőségriadóra tekintettel vizet oszt a BSI a futóknak a Margitszigeten

A Budapest Sportiroda a hőségriadóra való tekintettel ezen a héten vizet oszt a futóknak a Margitszigeten.

A BSI közlése szerint egyúttal arra kéri a futókat, hogy különösen óvatosan sportoljanak a napokban. Leginkább kora reggel és kora este érdemes futni, és ha lehetséges kerüljék a napközbeni -különösen a 11 és 15 óra közötti- futást, mert ez rosszulléthez vezethet még azoknál is, akik jó edzettségi állapotban vannak.

Idősebbek és kezdők mindenképp még nagyobb óvatossággal fussanak ezekben a napokban. A hőségben szervezetünk átlagon felüli megterhelésnek van kitéve, kitágulnak az erek, a szív fokozott munkát végez, ilyenkor megnövekedhetnek a keringési problémák is. A BSI arra kéri a futókat, hogy fokozottan figyeljenek futótársaikra is: aki látja, hogy valaki esetleg nincs jól, megszédült vagy nem kap levegőt, azonnal segítsen neki.

Futás előtt, alatt és után is elengedhetetlenül fontos a megfelelő folyadékpótlás. Mivel melegben nő a testhőmérsékletünk sportolás közben, szaporább lesz a pulzusunk, fokozott az izzadás, ezzel értékes ásványi anyagokat is veszít a szervezet, ezért érdemes az ásványi anyagok pótlására is odafigyelni.

Aki kánikulában fut, ha teheti, viseljen vizes technikai felsőt, vizezze be a fejét, sapkáját, akár még vizes kendőt is tehet a tarkójára. Kiemelten fontos testünk hűtése, mert ha nem vagyunk képesek kellőképpen szabályozni hőmérsékletünket, izomgörcs, kimerültség, hőguta léphet fel. Ha edzés közben fejfájást, hányingert vagy szédülést érzünk, azonnal hagyjuk abba a futást!

A sportszerű viselkedés természetesen a futópályán kívül is fontos, ezért kérünk mindenkit, hogy fokozottan figyeljünk egymásra ebben a melegben.