A jövőben súlyosabb ítéletek várhatóak a bundaügyekben

Dr. Csiha Gábor, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség sajtószóvivője a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt a REAC bundaperéről, és arról, ennek milyen következményei lehetne a jövőben.

A sportcsatorna pénteki tájékoztatása szerint azt is elmondta például, hogy innentől súlyosabb ítélhetek várhatóak bundaügyekben.

„Minden ítéletnél individualizálni kell, személyre szabottan kell meghozni a szankciót, itt figyelemmel kell lenni az elkövetési időre, és arra is, hogy mikorra jutott jogerős döntési helyzetbe a büntetőhatóság, jelen esetben a Fővárosi Ítélőtábla. Ehhez képest ugye egy körülbelül nyolc éves időszakról beszélünk. Tudni kell, hogy a köznyelvben bundacsalásként emlegetett ügyben az alap elkövetési magatartás, tehát ez a gazdasági vesztegetés, ahogyan a jogi nyelv mondja, ez az elkövetés idején egy kettő éves szabadságvesztés büntetéssel volt büntetendő. Az új törvényünk szerint ez már három éves, tehát felismerte a törvényalkotó, hogy van olyan társadalomra veszélyessége az ilyen jellegű cselekményeknek, hogy azt súlyosabban kell büntetni. Annyiban mindenképp jónak tartjuk az ítéletet a minősítés szempontjából, hogy a másodfokú bíróság már megállapította az érintetteknél, hogy kötelességszegéssel követtek el a cselekményeiket, és ezt a cselekménysort 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel rendeli a törvény büntetni. Ehhez képes az eddig a törvénnyel össze nem ütközött vádlottaknál volt az idő múlásban és a személyi körülményeikben annyi enyhítő momentum, ami a bíróságot arra vezette, és az ügyészségi indítvány is erről szólt, hogy végrehajtásában függessze fel a bíróság a kiszabott szabadságvesztés büntetéseket. Ennek elsősorban van egy egyéni visszatartó hatása, hogy az elítélt személy a jövőben tartózkodjon az ilyen magatartás tanúsításától, másrészt van egy üzenete, egy általános generális prevenció formájában, hogy az állam az ilyen jellegű magatartásokat bünteti, és nem tolerálja” – válaszolta a Sport TV Mai helyzet című műsorában Dr. Csiha Gábor, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség sajtószóvivője arra, hogy bár a laikusok számára enyhének tűnhet az ítélet, jogi értelemben is az-e. 

Felvetődött, hogy börtönbe viszont senkinek nem vonulnia. „Hangsúlyoznám, hogy itt első bűncselekményes személyekről van szó, a fokozatosság elvére figyelemmel kell lenni. A törvény valóban azt rendeli, hogy szabadságvesztés büntetéssel büntetendő, de a bírónak a joga mérlegelni azt, hogy valójában első elkövetőként rögtön börtönbe vagy fogházba kell-e küldeni az ilyen személyeket, vagy elegendő nevelő célzattal a végrehajtást felfüggeszteni. Úgy gondolom, hogy üzenetértékű a dolog, és arra is figyelemmel kell lennünk, hogy az ilyen, mondjuk így, korrupciós cselekmények látenciában vannak. Azt gondolom, nem túl sűrűn fordult elő az utóbbi időszakban, hogy ilyen korrupciós cselekményekkel találkoztunk. Ha nagyobb számban fordulna elő, azt lehetne megállapítani, hogy elszaporodott a sportvilágban az ilyen bundázás, akkor úgy gondolom, a bűnüldöző hatóságok és a bíróságok is reagálnak, és egyre súlyosabb szankciókat szabnak ki az eljárások végén.”

„Magyarországon nincs precedensjog, de a bíróságok a gyakorlatukba a korábbi ítéletekben megjelenő bírói álláspontokra figyelemmel szoktak lenni. Én úgy gondolom, hogy egy, a korábbi büntetőtörvénykönyv hatálya alatt elkövetett cselekmény esetén ez a felfüggesztett szabadságvesztés büntetés elegendő volt, de mivel a büntetés célja az is, hogy más hasonló személyeket, tehát akik a sportban érintettek, az ilyen magatartástól visszatartsák. És ha ez nem teljesül, akkor annak a felelőssége az övéké, tehát én azt gondolom, hogy a jövőben súlyosabb ítéletek várhatóak, hiszen nem tolerálható az, hogy ilyen tisztességtelenség, a fair play szabályaival szembemenő magatartások legyenek a magyar sportban, teljesen mindegy egyébként, hogy melyik sportágban” – reagálta Dr. Csiha Gábor, hogy a mostani eljárás mennyire lehet előremutató a jövőbeni ügyekre, például a nemrég kirobban kézilabdás botrányra.

„A jövő héten és az azt követő héten a most elítélt vádlottak közül párnak egy másik cselekvőségét is el fogja bírálni a Fővárosi Ítélőtábla más futballmérkőzések manipulálása kapcsán. Ott természetesen már súlyosabb, végrehajtandó szabadságvesztés büntetésének kiszabását kezdeményezte az ügyészség, hiszen fel tudjuk mutatni ebből a most befejeződött ügyből fakadólag, hogy itt nem egyedi vagy egyszer végrehajtott cselekménysorról van szó, hanem bizony erre berendezkedtek bizonyos bűnelkövetők, gyakorlatilag életvitelszerűen vagy üzletszerűen foglalkoztak ezzel a bundázással” – nyilatkozta a labdarúgással kapcsolatos ügyek folytatásáról. Megerősítette, hogy azok súlyosbításra számíthatnak, akik a lezárult és a következő ügyekben is érintettek. „Figyelemmel lesz az Ítélőtábla a korábbi döntésére is. Súlyosító körülmény lesz, hogy nem először áll bíróság előtt, hanem bizony most már a második ügyét fogják elbírálni.”

A Sport tV felvétele:

fotó: Sport TV

Vélemény, hozzászólás?