A judoról ír könyvet az olimpai bronzérmes Ozsvár András

Az olimpiai bronzérmes Ozsvár András egy műtét miatt hosszabb tétlenségre kényszerült, ám aki ismeri, biztos lehetett benne, erre is kitalált valamit. Könyvet ír a judóról!

A lábadozás heteiben az elmúlt több mint egy évszázad írásaiból gyűjtögette össze a sportág történetének eddig nem, vagy kevéssé ismert epizódjait, a készülő kiadványban a judo magyarországi históriája mellett kirajzolódik majd az is, mit jelent a szerző számára a japán eredetű, de mára az egész világot meghódító olimpiai sport – rta a judoinfo.hu.

A könyv bemutatójára a tervek szerint ősszel kerülhet majd sor, a szerző ennek az eseménynek is meg akarja majd adni a módját.

A hatvanhárom esztendős Ozsvár András első kiemelkedő eredménye az 1977-es berlini junior Európa-bajnokságon megszerzett aranyérem volt (ez volt a sportág első korosztályos Európa-bajnoki címe), a felnőttek közé az 1979-es Hungária-kupa győzelme volt az igazi belépő. Felnőtt karrierje mindössze öt esztendőt tett ki, hiszen 1984-ben visszavonult – szerencsére csak a versenyzéstől, napjainkban az egyik legnagyobb létszámú judoegyesületet, az Óbudai Judo Clubot vezeti, de nevéhez fűződik többek között a Sasaki Magyar Judo Múzeum létrehozása és működtetése is.

A csongrádi születésű sportoló a Bp. Honvéd színeiben a moszkvai olimpián az open-kategóriában bronzérmet szerzett, s alighanem a Los Angeles-i ötkarikás játékokon is a legjobbak közé tartozott volna, csakhogy a kommunista blokk bojkottja miatt ehelyett a varsói Barátság Versenyen kellett indulnia – „Ozsi” a lengyel fővárosban az ötödik helyen végzett.

A világbajnokságokról két bronzérmet hozott haza, 1981-ben Maastrichtben, 1983-ban pedig Moszkvában állhatott fel a dobogó harmadik fokára, mindkétszer az abszolútban. A kontinensbajnokságokról egy ezüst- (1982, Rostock, open) és két bronzérmet (1981, Debrecen, open és 1982, Rostock, +95 kg), tovább egy ötödik helyet (1980, Bécs, open) jegyez.