A judovilág újraindult, Karakas Hedvig Grand Slam-bronzérmes!

Hosszú szünet után Magyarországon indult újra a judosport legrangosabb sorozata, az olimpiai kvalifikációs Grand Slam Hungary első napján Karakas Hedvig bronzérmet szerzett, a fiatal Naji Dávid pedig meglepetésre az ötödik helyen végzett.

Elkezdődött! Nemzeti ünnepünkön, október 23-án délelőtt tíz órakor a Papp László Sportaréna tatamijára szólították az első párokat. Az első „hadzsime” elhangzása már önmagában győzelemmel ért fel: a judosport március eleje óta várt rá, hogy folytatódhasson az olimpiai kvalifikációs sorozat. Az újraindulásban ráadásul Magyarország főszerepet vállalt magára, hiszen a Grand Slam Hungary lett az a szimbolikus esemény, amely jelképezi: ebben a nehéz helyzetben is lehetséges a folytatás! – számolt be Magyar Judo Szövetség.

Természetesen a koronavírus-járvány jelenléte erre az eseményre is rányomja a bélyegét, néhány válogatott az utazási nehézségek miatt végül nem tudott eljönni Budapestre, két válogatott pedig az itt elvégzett PCR-tesztek miatt volt kénytelen visszalépni a küzdelmektől. A szervezők több mint háromezer tesztelést végeztetnek el a résztvevők és a közreműködők körében ezen a héten, ezzel is minimalizálva az esetleges fertőzés továbbadást, de a csarnokban is számtalan biztonsági intézkedés szolgálja a résztvevők egészségének megóvását.

Végül hatvanegy ország 409 judósa jutott át a „szűrőkön”, hogy végre azzal foglalkozhasson, amivel a leginkább szeret: a tatamin harcolhasson a dicsőségért. Hozott néhány meglepetést az első versenynap, nagy nevű judósokon látszott, hogy a tavasz óta tartó meglehetősen zaklatott időszakban nem sikerült úgy a felkészülésük, mint a „békeidőkben”, néhány fiatal pedig sikerrel tette le a névjegyét a sportág egyik legrangosabb eseményén.

Ami a mieinket illeti: remekül kezdett a Grand Slam nyitónapján a BHSE világbajnoki bronzérmese, Karakas Hedvig, aki előbb az Európa-bajnoki bronzérmes orosz Konykina, majd az ugyancsak kontinensbajnoki harmadik helyezett izraeli Nelson Levy ellen fejezte be idő előtt a mérkőzését, s ezzel bejutott az elődöntőbe.

Ott az első számú kiemelt, a pán-amerikai bajnok kanadai Jessica Klimkait várt rá, akit 2018-ban Hédi legyőzött a budapesti Grand Prix bronzmérkőzésén. A kanadainak sajnos sikerült a visszavágás.

Nagyon kemény rivális, ellene nehéz úgy alakítani, hogy az én fogásom legyen az uralkodó, ez most nem is sikerült. Tavaly mentünk egymás ellen a bronzmeccsen, ahol ugyanez volt a szituáció, és arra készültem, mint akkor, hogy egyszer fent marad a karja, és majd a földön megoldom, ahogy akkor megoldottam. Most ez máshogy alakult, sajnos felgyorsult egy kicsit…” – mondta az összecsapás után Karakas Hedvig.

Toncs Péter tanítványa a harmadik helyért léphetett tatamira. Ismerős érzés lehetett ez számára, hiszen 2014-ben, 2018-ban és 2019-ben is bronzérmet szerzett ebben a csarnokban, a budapesti GP-n. Ráadásul az előjelek is nekünk kedveztek, hiszen az ellenfele, a hollandok világbajnoki bronzérmese, Sanne Verhagen a korábbi négy párharcból egyet sem tudott megnyerni Karakas Hédi ellen.

A bronzmeccs fél percig tartott, olimpiai ötödik helyezettünk addigra kifeszítette Verhagen karját, meglett tehát az ötödik győzelem a holland rivális ellen, ami pedig a budapesti bronzérmeket illeti, három Grand Prix után most már egy Grand Slam-bronz is Karakas Hedvigé!

(A kép szélén ott áll a boldog GP-bronzérmes, Karakas Hedvig, fotó: MJSZ / Horváth György)

A hölgyeknél a 48 kilogrammosok között két indulónkért szoríthattunk. Az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva az első mérkőzésén ipponnal lépett át indiai riválisán, majd következett az első számú kiemelt, a világbajnoki bronzérmes koszovói Krasniqi, akit nem sikerült megállítani.

Elsősorban az volt a vereség oka, hogy nem voltunk felkészülve erre a versenyre, hiszen egy nemzetközi edzőtáborban sem vettünk részt, az ellenfelem azonban több kontinensen is készült. Próbáltam különböző felállásokat gyakorolni, amikor bal támadóba álltam, akkor megfogta a kezemet, illetve egy intésnyi előnye volt. Nagyon jól csinálta, hogy felfogott nyakra, imitálta, mintha én bújnék ki a fogásból, de eközben ő tette arrébb a csuklóját. Másodjára már látta a bíró is, ezért nem kaptam még egyszer intést. Úgy gondolom, lehetett volna jobb sorsolásom is, valószínűleg ő fogja megnyerni ezt a versenyt” – nyilatkozta az Ippon Judo Tatabánya csillaga, aki nem folytathatta a küzdelmeket.

Évi mindenesetre jól érezte, Krasniqi ezen a napon ellenállhatatlan volt, s aranyérmével átvette a vezetést a világranglistán…

Ugyanebben a súlycsoportban indult az ifjúsági világbajnok Mamira Luca is, a Toto Sport még csupán tizenöt esztendős judósa, aki tavaly még a 40 kilósok között nyerte korosztályos vb-aranyát. Luca nem bírt az azeri Aliyevával, s meglehetősen csalódottan jött le a tatamiról:

Nagyon nehéz küzdelem volt, erősödnöm kell még a negyvennyolc kilogrammhoz. Sok kihagyás van mögöttem a karantén miatt, bár hazai versenyen szerepeltem nemrégiben. Ez a mai volt életem első felnőtt nemzetközi megmérettetése, bár nem jutottam tovább, egy próbát azért megért. A külvilágnak üzenem, hogy még erősödök és jövök!

Az 52 kilósoknál győzelemmel kezdett a paksiak junior Európa-bajnoknője, Pupp Réka, aki hetek óta küszködik térdsérülésével, ám végül edzőjével, Braun Ákossal úgy döntött, szerencsét próbál a budapesti Grand Slamen. A moldovai Blanaru ellen aranyponttal sikerült kicsikarni a továbbjutást, de a franciák World Masters-bronzérmese, Astride Gneto előtt fejet kellett hajtania.

Két hete úgy éreztem, nagy kihívás nyolc hónap után tatamira állni, viszont ahogy közeledtünk a versenyhez, elkapott az érzés, hogy jó lesz újra küzdeni. Most sajnos kicsit elaludtam a meccs közben, és a francia lány fel tudott jönni a nyakamra. Ott pedig ő az erősebb és jobban tudott dominálni, mint én a kabátujjas fogással. Volt egy kétes helyzet – ahol talán kint volt a könyököm, talán nem – de megadták neki a vazarit, és ezen csúszhatott el a meccs. Pedig a végére úgy éreztem, tüdővel én bírtam volna jobban. Azért mindenkin érezhető a hosszú kihagyás” – nyilatkozta az Atomerőmű SE judósa.

A férfiaknál nem lehettek vérmes reményeink ezen a napon, hiszen elsősorban a fiatalok kaptak lehetőséget rá, hogy egy ilyen rangos viadalon is próbára tegyék felkészültségüket.

Mindez a kaposvári Naji Dávidnak sikerült a legjobban a 60 kilogrammosok között, aki a brazil Torres legyőzése után egy nagy skalpot is begyűjtött, ipponnal múlta felül a franciák Európa-bajnokát, Walide Khyart. Naji Dávidnak a helyezésért egy újabb bravúrra volt szüksége, és a tavaly Grand Slam-győztes kazah Kirgizbajev ellen ez is összejött neki! A mérkőzést Kirgizbajev uralta, de csak két intést tudott kicsikarni a magyar számára, Naji Dávid pedig a lehető legjobbkor tudott sikeresen támadni: az utolsó pillanatban. Dobására vazarit kapott, s ezzel bejutott az elődöntőbe!

A kaposvári fiú tizenkilenc esztendős, U23-as magyar bajnok, a korosztályos Európa-kupa viadalokról vannak már bronzérmei, de ehhez képest egy Grand Slam-elődöntő óriási ugrás! Ebben a súlycsoportban ráadásul régóta nem született ilyen jó eredmény, legutóbb éppen tíz esztendeje, 2010-ben Párizsban jutott el az ötödik helyig Burján László.

Az elődöntőben egy igazán rutinos ellenfél, a világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok orosz Robert Msvidobadze várt Naji Dávidra, s bár a magyar fiú ezúttal sem adta olcsón a bőrét, három és fél percnyi küzdelem után végül Msvidobadze felülkerekedett. A bronzéremért a portugálok korábbi ifjúsági Európa-bajnoka, Rodrigo Lopes következett. Sajnos ezen a meccsen már nem sikerült újabb bravúrt bemutatni, de Naji Dávid így is az első nap meglepetésembere lett a mieink közül, pályafutása első Grand Slam-tornáján az ötödik helyen végzett.

Nagyon sokat edzettem, és láttam is az eredményét, mégis úgy éreztem, hogy hiába, nincs értelme. Az elmúlt egy hónapban is ért két csapás, úgy jöttem erre a versenyre, hogy elengedem magam, akik tudják, hogy milyen felkészülésen vagyok túl, azok bíznak bennem. Az edzőm és a szüleim is azt mondták, hogy ennek egyszer úgyis meg lesz a gyümölcse, nem gondoltam volna, hogy éppen a Grand Slamen. Még a közelében sem voltam pontszerzésnek nemzetközi versenyen, nem hogy ekkora tornán. Ez a nap segített abban, hogy hogyan tudok feloldódni a tatamin, hogyan tudok jobban küzdeni, és megmutatni mit tudok. A bronzmérkőzésen nagyon hiányzott a rutin, és kicsit be is lassultam a végére” – nyilatkozta a kaposvári fiatal.

Szép győzelemmel kezdett Feczkó Csanád (60 kg, Rákosvidéke Hajtós DSE) és Pongrácz Bence (66 kg, UTE) is, a folytatásban előbbi az első kiemelt, az üzbég Lutfillajev, utóbbinak pedig a düsseldorfi Grand Slam-bronzérmes mongol Battogtokh ellen már nem sikerült az újabb bravúr.

Az első versenynapon a mieink közül még Szabó Csaba (60 kg, Budaörsi SC), Andrási Márton (60 kg, Mogyi-Bajai JC), Szeredás Botond (66 kg, Nippon Sport JC), Knetig Emőke (52 kg, Mogyi-Bajai JC) és Kriza Anna (52 kg, Miskolci VSC) kapott lehetőséget, de nem sikerült továbbjutnia az első fordulóból.

A Grand Slam Hungary szombaton négy súlycsoport küzdelmeivel folytatódik, a mieink közül a 73 kilogrammban Ócsai Sándor (Ceglédi VSE), Tóth Botond (Szegedi JSE), Détári Dániel (Ceglédi VSE) és Boros Bence (Kaposvári JK), a 81 kilóban Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE), Rajkai Róbert (MTK Budapest) és Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE), a 63 kilogrammos súlycsoportban Özbas Szofi (Békés Megyei Kano JSE), Katzenmajer Kira (Mogyi-Bajai JC) és Varga Brigitta (KSI SE), a 70 kilósok között pedig Gercsák Szabina (DVTK) lép tatamira.

Grand Slam Hungary

FÉRFIAK

60 KG (30 induló)
1. Jago Abduladze (orosz)
2. Robert Msvidobadze (orosz)
3. Luka Mkheidze (francia)
3. Rodrigo Costa (portugál)
5. NAJI DÁVID (Kaposvári JK)
5. Unubold Lkhagvajamts (mongol)
7. Guszman Kirgizbajev (kazah)
7. Sarafuddin Lutfillajev (üzbég)
FECZKÓ CSANÁD (Rákosvidéke Hajtós DSE),
SZABÓ CSABA (Budaörsi SC) és
ANDRÁSI MÁRTON (Mogyi-Bajai JC) helyezetlen

66 KG (41 induló)
1. Abdula Abdulzsalilov (orosz)
2. Jakub Samilov (orosz)
3. Orkhan Safarov (azeri)
3. Willian Lima (brazil)
5. Erkhembayar Battogtokh (mongol)
5. Szardor Nurillajev (üzbég)
7. Juan Postigos (perui)
7. Kenneth Van Gansbeke (belga)
PONGRÁCZ BENCE (UTE) és
SZEREDÁS BOTOND (Nippon Sport JC) helyezetlen

NŐK

48 KG (22 induló)
1. Distria Krasniqi (koszovói)
2. Paula Pareto (argentin)
3. Andrea Sztojadinov (szerb)
3. Narantsetseg Ganbaatar (mongol)
5. Shira Rishony (izraeli)
5. Shirine Boukli (francia)
7. Irina Dolgova (orosz)
7. Laura Martinez Abelenda (spanyol)
CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya) és
MAMIRA LUCA (Toto Sport) helyezetlen

52 KG (23 induló)
1. Amandine Bouchard (francia)
2. Fabianne Kocher (svájci)
3. Andreea Chitu (román)
3. Darja Bilodid (ukrán)
5. Evelyne Tschopp (svájci)
5. Amber Ryheul (belga)
7. Astride Gneto (francia)
7. Gultaj Mammadalyeva (azeri)
PUPP RÉKA (Atomerőmű SE),
KNETIG EMŐKE (Mogyi-Bajai JC) és
KRIZA ANNA (Miskolci VSC) helyezetlen

57 KG (25 induló)
1. Jessica Klimkait (kanadai)
2. Helene Receveaux (francia)
3. KARAKAS HEDVIG (BHSE)
3. Timna Nelson-Levy (izraeli)
5. Sanne Verhagen (holland)
5. Telma Monteiro (portugál)
7. Ivelina Ilieva (bolgár)
7. Darja Mezseckaja (orosz)

A magyarok eredményei

FÉRFIAK

60 KG.
1. forduló:

Szabó Csaba–Matan Shani (izraeli) 0–7,
Feczkó Csanád–Tsogtbayar Burenduuren (mongol) 10–0,
Andrási Márton–Eric Takabatake (brazil) 0–7,
Naji Dávid–Renan Torres (brazil) 10–0.

2. forduló: 
Feczkó Csanád–Sarafuddin Lutfillajev (üzbég) 0–10,
Naji Dávid–Walide Khyar (francia) 10–0.

Negyeddöntő: Naji Dávid–Guszman Kirgizbajev (kazah) 7–0.
Elődöntő: Naji Dávid–Robert Msvidobadze (orosz) 0–10.
A bronzéremért: Naji Dávid–Rodrigo Lopes (portugál) 0–10

66 KG.
1. forduló:
 Pongrácz Bence–Ari Berliner (amerikai) 10–0, Szeredás Botond–Tal Almog (argentin) 0–10.
2. forduló: Pongrácz Bence–Erkhembayar Battogtokh (mongol) 0–7

NŐK

48 KG.

1. forduló:
Csernoviczki Éva–Devi Shushila Likmabam (indiai) 10–0,
Mamira Luca–Leyla Aliyeva (azeri) 0–10.

2. forduló:
Csernoviczki Éva–Distria Krasniqi (koszovói) 0–10

52 KG.

1. forduló:
Pupp Réka–Cristina Blanaru (moldovai) aranyponttal 7–0,
Kriza Anna–Fabienne Kocher (svájci) 0–10,
Knetig Emőke erőnyerő.

2. forduló:
Pupp Réka–Astride Gneto (francia) 0–7,
Knetig Emőke–Amandine Buchard (francia) 0–10

52 KG.

1. forduló: Karakas Hedvig erőnyerő.
2. forduló: Karakas Hedvig–Anasztaszija Konykina (orosz) 10–0.
Negyeddöntő: Karakas Hedvig–Timna Nelson-Levy (izraeli) 10–0.
Elődöntő: Karakas Hedvig–Jessica Klimkait (kanadai) 0–10.
A bronzéremért: Karakas Hedvig–Sanne Verhagen (holland) 10–0

Grand Slam a tv-ben és a világhálón

Magyarországon az M4Sport tűzi műsorára a különleges tornát, de a világ több mint száznyolcvan országában képernyőre kerülnek majd a Budapesten történtek. Az IJF is igyekszik a judosport szerelmeseinek kedvében járni, ez alkalommal korlátozások nélkül követhető az internetes stream, vagyis minden küzdőfelületet élőben láthatnak a világhálón keresztül.

Az interneten a nemzetközi híreket a Nemzetközi Judo Szövetség (ijf.org) honlapján követhetjük, a sorsolásokat, az eredmények alakulását az ippon.org oldalán érdemes keresni. Nemzetközi hírek, eredmények, statisztikák tekintetében kihagyhatatlan a judoinside.com és a judobase.org oldala is. Magyarországon a Magyar Judo Szövetség (judo.hu) honlapján találhatjuk meg a sportág hivatalos információit, sportolói és klubadatbázisát, emellett a judo hazai és nemzetközi híreit összegyűjtő judoinfo.hu oldalt is ajánljuk a szurkolók figyelmébe.

Fotó: (MJSZ, Horváth György)