A közös mozgás örömét több mint 10 ezer futó élte át a tavasz legnépesebb futóünnepén a Margitszigeten!

A 33. Telekon Vivicittá Városvédő Futás második napja a közép és hosszútávok szerelmeseit várta, és persze azokat is, akik először tették próbára magukat a 10 km-en vagy a félmaraton 21 km-es távján. A kétnapos eseményre több mint 28 000 nevezés érkezett, ebből a klasszikus Vivicitta 10 km-es számra 6000-an jelentkeztek, míg 1500 volt az első félmaratonját teljesítők száma.

A BSI tájékoztatása szerint a bemelegítést Béres Alexandra fitnesz világbajnok vezényelte a futóknak: közel 8500 egyéniben, 2600 párban és trióban nevező várta, hogy elinduljon a félmaratoni távon, melynek szakaszos rajtja félórán át tartott a Margitszigeten. A mezőnyt Liu Shaolin Ado, hazánk első téli olimpiai aranyérmet szerző gyorskorcsolya váltó tagja dudaszóval indította, aki szintén beállt a futók közé az Őrzők Alapítványért félmaraton trió tagjaként.

33_Telekom_Vivicitta16_rajt_2018_sportmenu

Az élbolyt alkotó atléták élsportolókhoz méltóan teljesítették a 21 kilométert, számukra ez remek felkészülési lehetőség volt az előttük álló versenyekre. A félmaraton táv férfi győztese a tavalyi 2. helyezett Galamb Csaba, aki megküzdött a szembeszéllel, de az utolsó 2 kilométeren begyújtotta a rakétáit.  Ő követte a célban 5 perc lemaradással Kovács Tamás, aki jobb időt várt magától, míg a 3. helyen beérő Simon Péter széles mosollyal örült a mai teljesítményének.

33_Telekom_Vivicitta13_Galamb_Csaba_2018_sportmenu

Galamb Csaba nyilatkozata a célban: :

„Elég erős szembeszél volt szinte végig a futás során, ami megnehezítette a dolgomat illetve sok energiát kivett belőlem, de a közepét és a végét nagyon meggyorsítottam és új egyéni félmaratoni csúcsot futottam, aminek most nagyon örülök. Tavaly 2. lettem ugyanitt, ugyanezen a távon, de idén sikerült először megnyernem. Ez egy tökéletes felkészülési eredmény a következő frankfurti maraton verseny előtt, de tervezek még további BSI eseményeken főleg félmaratonokon indulni, amennyin csak lehet.”

A nőknél a második gyermeke születése után visszatérő Erdélyi Zsófia volt a leggyorsabb másodikként norvég futónő érkezett, míg a harmadik Szerencsi Ildikó lett.

33_Telekom_Vivicitta12_Erdelyi_Zsofia_2018_sportmenu

Erdélyi Zsófia így értékelte futását: „Az elején nagyon élveztem, szinte mosolyogtam a futás során, aztán kicsit azért keményebb lett főleg a szél miatt, de a nagyon szép környezet kárpótolt mindenért. Ez volt az első félmaratonom a Telekom Vivicittán és meg is sikerült nyerni, aminek persze nagyon örülök. Általában a 10km-en szoktam indulni ezen a versenyen. A 2020-as olimpia most a cél és ez a verseny is tökéletes felkészülés rá.”

A közel 11 ezer félmaratonista induló közül legidősebb a 79 éves Richter Ferenc. Sokan futottak babakocsival, amik külön kihívást is jelent, és az érdekes jelmezekben sem volt hiány. Kovács István Kokó, Lisztes Krisztián 49-szeres futball válogatott és Pásztory Dóra paralimpikon úszó is büszke egyéni teljesítői voltak a távnak. „A versenysportban már eleget szenvedtem, most már a futás nekem örömsport, szeretem jó érzéssel teljesíteni a távokat” – nyilatkozta Kokó a célba érést követően.

33_Telekom_Vivicitta18_2018_sportmenu

Az idei év újdonsága a félmaraton trió, mellyel a csapatok évről évre növekvő igényét szolgáljuk ki. Verrasztó Dávid ezüstérmes világbajnok úszó is egy trió befutója volt.  „Elég nehéznek éreztem a mai távot, de jól éreztem magam nagyon. Az úszás mellett nem túl gyakran szoktam futni, ezért is volt erőt próbáló a bokámnak, mert nem az ilyen mozgáshoz van szokva, de ez a 9 kilométer rekordnak számít és máskor is szívesen állok rajthoz egy jó ügyet képviselni, mint ahogy ma a Magyar Hospice Alapítványt. „

33_Telekom_Vivicitta14_Aranyelet_trioja_Thuroczy_Szabolcs_Onodi_Eszter_Kovacs_Lehel_2018_sportmenu

Az Aranyélet triója (Ónodi Eszter, Kovács Lehel, Thuróczy Szabolcs) is a mozgás örömével tért haza, ráadásul számukra a színpadi kondícióhoz is remek edzés a futás

Több mint egy órán át tömött sorban érkeztek az amatőr futók a célba, arcukon örömmel, fáradtsággal, de mindenképpen büszkeséggel, hiszen a félmaraton egy szerethető és legyőzhető távolság.

A klasszikus Vivicittá távnak számító 10 km-es mezőny 13 órakor indult, közel 6000 futó állt a rajtzónában.

Az idei férfi első helyért szoros küzdelem alakult ki, a győztes Józsa Gábor olimpikon maratonista, aki épphogy túllépte a félórát. Ideje: 31:10. Őt követte csak 6 másodperccel lemaradva Koszár Zsolt. Harmadikként Tugyi Levente érkezett. A nőknél Bragmayer Zsanett 36:40-es idővel nyert, a második helyen a mexikói Yazmin Vallejo ünnepelt, és a tavalyi győztes Ohn Kinga végzett a 3. helyen.

A férfi 10 km-es mezőnyben a legidősebb az idén nyáron 85. életévét betöltő Kenyér Imre, a nőknél pedig Sztarenszky Tiborné a korelnök, aki a verseny előtt néhány nappal ünnepelte a 83. születésnapját.

A két napon összesen 60 hetven évnél idősebb futó nevezett. Külön figyelmet érdemelnek a hölgyek, hiszen a hétvégi eseményen indulók aránya: 51 % nő, 49 % férfi.

Világújdonságnak számít, hogy egyéni, személyre szabott videót kaphat futásáról minden versenyző, így az eddigi fotókon kívül tovább színesedik a paletta, amin az élményeket megőrizhetik.

Még soha ennyi nemzet nem futott együtt Budapesten, 84 országból és 1150 magyar településről regisztráltak a tavasz legnépesebb futóünnepére. A legtöbben Németországból neveztek, de érkeztek Új Zélandról, Kongóból és Indonéziából is.  A két nap alatt a 10 különböző táv és a tökéletesnek mondható hőmérséklet lehetőséget nyújtott a közel 30 ezer résztvevőnek, hogy átéljék a futás, a mozgás, a sportos közösség adta egyedi élményeket. Mind a többszörös, mind az első versenyüket teljesítő futókat szeretettel várjuk az év további futó eseményein.

félmaraton eredmények

 férfiak

  1. Galamb Csaba 1:06:59
  2. Kovács Tamás 1:11:49
  3. Simon Péter 1:13:21

nők:

  1. Erdélyi Zsófia 1:19:57
  2. Jünger Sara Aarseth 1:21:25
  3. Szerencsi Ildikó 1:22:09

fotók: BSI