A Liszt Ferenc-díjas Bazsinka József: „Délelőtt félmaraton, délután koncert!”

A Budapesti Fesztiválzenekar tubaművésze rendszeres visszatérője a Wizz Air Félmaraton versenyeinek. A szeptember 10.-i 32. Wizz Air Budapest Félmaratonon az egyéni futásán kívül a csapatban is tervezi teljesíteni a Papageno Varázsfutoda Kupát, amit a félmaraton trió keretében idén először rendeznek meg a klasszikus‐, jazz‐ vagy népzenét játszó muzsikusok, zenekarok, valamint a zeneművészeti felsőoktatásban tanulók illetve oktatók három fős csapatai részére.

A BSI szerdai tájékoztatása szerint a Liszt Ferenc‐díjas tubaművésznek a verseny napján már délután koncertje lesz, ám semmi pénzért ki nem hagyná a délelőtti félmaratont. A kitűnő muzsikus életének mindig is része volt a sportolás, korábban karatézott és a futással egészítette ki az edzéseit. Katonai konzervatóriumba járt, ahol ő tartotta a kora reggeli testnevelés foglalkozásokat, melyeknek természetesen része volt a néhány kilométeres futás is. A rendszeres sportolás ekkor vált a mindennapjai részévé, melynek már éppen olyan elhagyhatatlan része a futás, mint a zene.

A legegyszerűbben úgy oldja meg a próbák, a koncertek és az edzései összehangolását, hogy korán kel és hamar lefutja a napi „betevőt” és csak utána következhet a próba, ahol úgy érzi, „a futás többlet energiát biztosít a számára a zenéléshez.” Külön figyelmet érdemel, hogy Bazsinka egy 15 kilós hangszeren játszik, mely önmagában megköveteli a felépített kondíciót. „A légzésgyakorlat fejlesztésére is használom az edzést, tehát tényleg megtaláltam a tökéletes összhangot a futás és muzsikálás között” – mondja. „Küldetésnek érzem, hogy a sporttól kapott energiát át tudjam vinni a művészeti életbe.

Önmagával szemben nincsenek igazán komoly elvárásai a versenyeken, de fontos, hogy mindig szeretné magát jól érezni, energiákat adni és kapni. (Tavalyi ideje: 2 óra 22 perc volt.)

Az egyik kedvenc versenye az első és eddigi egyetlen külföldi futása volt Bécsben, ahol kollégájával Szőke Zoltán kürtművésszel együtt szedték a lábaikat, de mint mondja „jól nézett ki az is, amikor az idei 32. Telekom Vivicittá Városvédő futáson egy négy kilós hangszerrel futottam végig a távot. A magamfajta amatőrnek az utcai futóversenyek hangulatáért érdemes indulni és ott magunkba szívni a nézőktől érkező lelkes fogadtatást, amiben nem minden nap lehet része az embernek.

fotó: BSI

Vélemény, hozzászólás?