A Liu- és a Krueger-testvérek a Fradiban, újjáalakult a Korcsolya szakosztály

A Ferencvárosi Torna Club szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: 62 évvel a gyorskorcsolya szakág megszűnése után újjáalakul az FTC Korcsolya Szakosztálya. Nagy nevekkel erősítettek: az olimpiai bajnok, Liu-testvérekkel, Cole és John-Henry Kruegerrel, utánpótlás versenyzőkkel, valamint a nemzeti válogatott egyik sikeredzőjével, Bánhidi Ákos csatlakozott a klubhoz.

A zöld-fehérek közlése szerint az FTC-ben 1951-ben honosodott meg a gyorskorcsolya, épp amikor igazán elkezdődött a klub kálváriája, vagyis a szörnyű emlékű ÉDOSZ, majd Kinizsi-korszak. A műkorcsolya- és a gyorskorcsolya-szakág lényegében egyszerre alakult meg. A gyorskorcsolya, nem volt hosszú életű az FTC-nél, mindössze hat évet élt a szakág. Kónya Béla személyében mégis volt egy országos bajnoka.

A szakág 1957-es megszűnésében jelentősen közrejátszott az a tény, hogy az 1956-os forradalom leverése után az élgárda külföldre távozott. A klub tájékoztatása szerint a műkorcsolya sokkal hosszabb ideig működött a Ferencvárosnál, túlélte az 50-es évek viszontagságait és kiemelkedő eredményeket értek el az itt sportolók, azonban 1982-ben végérvényesen megszűnt a korcsolya a Fradiban.)

Hatvankét év után újjáalakult a Ferencvárosi Torna Club korcsolya szakosztálya – hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón. Az FTC vezetése az ökölvívó szakosztály 2014-es feltámasztása, valamint a vívók 2017-es hazatérése után újabb szakosztály újjáalakulását támogatja.

Az FTC Korcsolya Szakosztálya egyből belecsapott a közepébe, ugyanis rögtön bombaigazolásokkal kezdte meg működését. Az újjáalakult szakosztályhoz igazolt: a világklasszis Liu-testvérek, vagyis az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, Világkupa-győztes Liu Shaolin Sándor, és öccse, az olimpiai és Európa-bajnok Liu Shaoang. A magyar sport történetének első téli olimpiai aranyérmes csapatának oszlopos tagjai mellett csatlakozik a Ferencvároshoz két versenyzőtársuk, Cole és John-Henry Krueger, a versenyzők és a válogatott sikeredzője, Bánhidi Ákos.

A legjobbak a legjobb helyen! – jelentette ki Nyíri Zoltán, a Ferencvárosi Torna Club ügyvezető alelnöke a szerdai sajtótájékoztatón – A Ferencváros az elmúlt nyolc évben elkezdett egy építkezést, ami minden sportágunkra igaz. Alapvető értékünk, hogy a magyar sportért dolgozunk, ennek része, hogy a legjobb sportolók egy helyen legyenek. Az FTC az a klub, amely meg tudja adni a megfelelő körülményeket és a lehetőséget a továbblépéshez. Egy helyen lenni és a magyar sportot támogatni jó, ez az alapelv vezérelt minket a tárgyalások során. Egy jelentős utánpótlásbázis is csatlakozik hozzánk, így ez nemcsak róluk és rólunk szól. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy minket választottak a fiúk és az edzőik, abban bízunk, hogy az egész magyar sport számára újabb sikereket tudnak hozni. Ehhez kívánok nekik sok erőt és sikert!

A sportvezető az MTI érdeklődésére elmondta, a sportolók és a szakmai stáb szerződése január 31-én lejárt az MTK-nál, a megegyezés pedig hamar megszületett a felek között. Kiemelte, az FTC-t csak úgy érdekelte az átigazolás, ha nemcsak az élsportolók, hanem az utánpótlás is átjön a zöld-fehérekhez, akikhez így hatvan gyerek is átigazolt.

A Liu-testvérek új motivációt és lendületet kerestek, végül úgy döntöttek, hogy klubot váltanak: távoznak az MTK-tól és a Fradiba igazolnak.

Liu Shaolin Sándor, olimpiai bajnok, az FTC friss gyorskorcsolya versenyzője: Kicsit fura helyzetben vagyok, hiszen korábban nem ültem ezen az oldalon hasonló sajtótájékoztatón, úgyhogy ha valami butaságot mondanék, csak szóljanak! A viccet félretéve, az olimpia után született egy cikk arról, hogyan motiváljam magam, és hogyan legyek továbbra is sikeres, mert nagyon fiatalon lettem olimpiai bajnok, kellett az új lendület. Ádóval (Liu Shaoang beceneve – a szerk.) beszéltünk róla, hogy egy ilyen új inspiráció lehet, ha csatlakozunk a Ferencvároshoz, úgyhogy nagyon örülök neki, hogy itt vagyunk! Mindent megteszünk azért, hogy zöld-fehér színekben is sikeresek lehessünk!

LIU Shaoang, olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Ferencvárosi Torna Club
Az olimpia idején elmondtam, hogy az az érem nem a vég, hanem egy kezdet. Ennek a folyamatnak egy újabb fontos állomása az, hogy a Fradiban folytathatom, folytathatjuk a pályafutásunkat. Remélem, hogy sikeres együttműködés lesz, nagyon örülök neki, hogy itt lehetek!

A Liu-.testvérek mellett a válogatott egyik sikeredzője, Bánhidi Ákos is csatlakozik a Fradihoz. A szakember és a szakmai stábja mellett 60 gyerek is jön a zöld-fehérekhez.

BÁNHIDI Ákos, edző, Ferencvárosi Torna Club
Rengeteg emlék kavarog most bennem. Elsőként az jut eszembe, hogy amikor az első gyorskorcsolya klub megalakult Budapesten, akkor eszembe sem jutott, hogy harminc év múlva Magyarország legpatinásabb egyesületének lehetek a tagja. Rendkívül büszke vagyok, és ezúton is nagyon köszönöm mindenki munkáját, aki egy kicsit is hozzátett ehhez. Azoknak is, akik már nem élhették meg ezt a pillanatot. Számomra az is kiemelkedően fontos, hogy Budapesten nagy fővárosi bázisa legyen a rövidpályás gyorskorcsolyának, és azt hiszem, ennél komolyabb helyszínen ez nem is valósulhatna meg.

Kárpáti Balázs fotóalbuma a sajtótájékoztatóról.

fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs