A Löwen nem járt sikerrel a szegedi „oroszlánbarlangban”

Hatalmas bravúr, kettős győzelem. Telt ház és remek hangulatú mérkőzés.

A tavalyi budapesti női BL Final Four óta nem élhettem át hasonlóan magas hőfokú és presztízsű kézilabda mérkőzést, amelyet a helyszínen követhettem volna nyomon. Nem is választhattam volna ennél jobb eseményt életem első szegedi kiruccanására, ami a kézilabdát illeti. Szegedhez eddig a különböző kajak-kenu világversenyek éremhalmozásai révén kötődtem, ehhez párosul mostantól ez a felejthetetlen kézilabda élmény!

A két csapat játékosai már a bemelegítés során is megtapasztalhatták, hogy milyen „pokoli” hangulat várható majd a meccs folyamán, mert a szurkolók már ekkor is fantasztikusan buzdították kék mezes kedvenceiket. A hév a Pick Szeged kabalafiguráját is magával sodorta. A bika, folyamatosan a melegítő német játékosok és a szlovén bírópáros körül „legyeskedett” és utánozta mozdulataikat, néha pedig egy hatalmas Pick zászlóval rohangált körbe-körbe, ezzel is fokozva az amúgy is remek hangulatot. Az egyik szlovén bíró egy idő után ezt „zokon vette” és határozott mozdulattal „sárga lapos figyelmeztetésben” részesítette a kabalafigurát, aki „sértődötten odébb kullogott.” Ezzel ki is merült a szegedieket „sújtó bírói ítéletek” száma és a mérkőzés folyamán magas színvonalú bíráskodást tapasztalhattunk, ezáltal így szerencsére alaptalannak bizonyult a mérkőzés előtt el-elhangzó aggodalom a szurkolók részéről a szlovén bírópárost illetően.

A csapatok bevonulásáig mind a 3200 szerencsés néző, akinek sikerült jegyhez jutni, elfoglalta a helyét és dobokkal, kereplőkkel őrületes hangzavart keltettek. A hatalmas buzdításra többször is szükség volt a mérkőzés folyamán, mert ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kisebb hullámvölgyekből kirángassa a csapatot és a fáradó játékosokat. Különösen Dean Bombacot (Niko Mindegia, a szegediek spanyol irányítója egy térdműtét után lábadozik), aki fáradhatatlanul „végigdarálta” a hatvan percet és ha éppen nem középről vezényelte társait, akkor betörésből, átlövésből vagy hetesből szerezte góljait. Szerencsére a többi poszton folyamatosan érkeztek a friss erők és így maradt erő a végjátékra is. Szükség is volt rá, mert nem igazán lehetett megtörni a németeket, akik talán az utolsó tíz percet leszámítva végig bíztak a továbbjutásban. A meccs végéhez közeledve egyre többet vitatkoztak egymással a pályán is és az idő rövidsége miatt sokszor elhamarkodottan tüzeltek, lövéseik a kapu mellé vagy fölé szálltak, néhány fontos pillanatban pedig Sierra hárított (pl. a 2. félidőben Gensheimer cunderezésénél). Azért volt néhány „forró” pillanat: az 1. félidő derekán 4-7-nél, vagy a 2. félidő elején 2-szer is 2-vel vezettek a németek. Azonban a Szeged remekül játszott és Carlos Pastor edző mindig tudott újítani a taktikán, remekül forgatva csapatát. „Parádés” gólokat láthattunk: Robledo hatalmas lövése a bal felsőbe élményszámba ment, de Balogh Zsolt megmozdulásai, agilis betörései is látványos gólokat eredményeztek. Szerencsére a németek lerohanásos taktikája annyira ezen a meccsen sem érvényesülhetett, mert Landin most sem védett kiemelkedően és a szegedi védelem is gyorsan és idejében visszazárt.

A Pick Szeged kettős győzelemmel ütötte el a továbbjutástól a Bundesliga egyik élcsapatát (a THW Kiel mögött 2. helyen állnak a bajnokságban, de a vesztett pontok tekintetében egyformán 3-3 vereséggel!), hatalmas bravúrt végrehajtva! Azt hiszem, hogy a negyeddöntőben egy 2-szer ekkora csarnok sem lenne elegendő a nézők befogadására!

A negyeddöntő sorsolása előtt a lehetséges ellenfelek közül (Kiel, Barcelona, Veszprém és Kielce) személy szerint a Kielcet preferáltam volna és 2. helyen jöhetett volna az újabb német csapat, a Kiel. Kíváncsi lettem volna, hogy a jelenlegi Szeged mire ment volna a Kielce elleni csatában, miután a csoportkörben már találkoztak egymással. A keddi bécsi sorsolás azonban egy újabb bombaerős német csapatot gördített a Szeged útjába. A THW Kiel 3-szor nyerte el eddig a BL serleget és további 4 alkalommal a döntőben szerepelt. Emberfeletti teljesítményre lenne szükség a Pick Szeged részéről. Tavaly az EHF Kupa elődöntőjében már sikerült megtréfálni a Füchse Berlin együttesét, ráadásul hazai pályán, Berlinben. Most itt a Löwen elleni kettős győzelem. Miért ne sikerülhetne a bravúr a harmadik német sztárcsapat ellen is?

Eredmény:
MOL- PICK SZEGED – Rhein-Neckar Löwen 31-29 (16-13)

MTI Fotó: Kovács Anikó