A magyar csapat egy része már beköltözött a csütörtökön megnyitott olimpiai faluba

Február elsején, csütörtökön helyi idő szerint reggel nyolc órakor megnyitották a phjongcshangi téli olimpia helszínén az olimpiai falut.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának csütörtöki tájékoztatása szerint a már Dél-Koreában tartózkodó magyar sportolók elsők között költöztek be, majd foglalták el szállásaikat. A rövidpályás gyorskorcsolyázók túl vannak az első helyszíni edzésen, Gangneungban. A hivatalos megnyitóünnepséget délután kettőkor tartották.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók már vasárnap megérkeztek Dél-Koreába, a falu megnyitásáig Szöulban készültek az egy hét múlva kezdődő téli játékokra.

A 2018-as téli olimpia idején két olimpiai falu üzemel: egyik a jeges sportoknak otthont adó létesítmények közelében, Gangneungban, másik a havas sportok helyszínének közelében, Phjongcshangban. A tengerparti, gangneungi falu több mint 2400 sportolónak és sportszakembernek, míg a hegyi, phjongcshangi falu 3500-nál is többnek lesz az otthona az olimpia idején.

Reggel nyolckor nyitották meg a kapukat, folyamatosan jönnek a csapatok, a magyarok tíz óra után, az első között érkeztek a faluba. Rövid, zökkenőmentes adminisztráció után átvették a szállásukat, együtt mentek ebédelni, majd kihasználva a hivatalos edzéslehetőséget, délután jégre léptek a gangneungi pályán – tudtuk meg csütörtökön a helyszínen tartózkodó dr. Nagy Zsigmond csapatvezetőtől. Kiváló körülények fogadják az olimpiai faluban a sportolókat, a szervezők magas színvonalon felkészültek a fogadásukra – tette hozzá. Munkatársai, Báthori Zsófia és Dósa Viktória a csapatiroda berendezésén dolgozik, arra törekedve, hogy minél otthonosabban fogadhassák a sportolókat, sportszakembereket, segítve ötkarikás szereplésüket.

Már most elmondhatjuk, hogy ez a falu az egyik legjobb, ha nem a legjobb” – jelentette ki Thomas Bach. A szervezőbizottság elnöke, Lee Hee-beom is mondott köszöntőt. „A lakóépületek építése 2015-ben kezdődött, és látni, hogy az első Sportolók megérkeztek, beköltöztek új otthonukba nagyon büszke pillanat mindannyiunk számára. Reméljük, hogy minden itt lakó sportoló és tisztviselő, kényelmesen fogja magát érezni, és sok boldog emlékkel fog hazatérni.

A magyar csapat regisztrációja már a hét elején megtörtént. A Magyar Olimpiai Csapat hivatalos, ünnepélyes zászlófelvonására február 8-án, a gangneungi olimpiai faluban kerül sor.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki előzőleg már körbejárta a helyszíneket, és az első csapatvezetői értekezleten üdvözölte a már jelenlévőket.

A téli játékokra több mint 90 ország 2900 sportolóját várják a szervezők.

fotó: phjongcshang2018