A magyar tornászok már Franciaországban vannak

Keddtől péntekig a magyar tornászok részvételével zajlik a Gymnasiade, amelyet Franciaországban, Normandiában rendeznek meg. Szujóék már szombaton elindultak a megmérettetés helyszínére, ahol a kedden még edzenek, majd szerdán a selejtezőkkel veszi kezdetét a megmérettetés.

A hölgyeknél Szujó Hanna (TC Békéscsaba), Makai Lilla, Makovits Mirtill, Mayer Gréta (mindhárman DKSE) és Balázs Kira (KSI SE) vesz részt a viadalon. A férfiaknál a Závory Szilárd (KSI SE), Mentovai István; Juhász Balázs; (mindkettő BHSE) Zámbori Zala; Ujvári Benedek (mindkettő FTC-Telekom) összeállítású csapat utazott ki – adta hírül hétfőn a Magyar Torna Szövetség.

Ami a lebonyolítást illeti a selejtezőket a fiúk és a lányok számára egyaránt kedden és csütörtökön tartják, kettő-kettő, illetve három-három szeren. A két nap alapján hirdetnek egyéni összetett és csapateredményt is (a csapatversenyben négy fő mehet fel a szerre és a háromlegjobb számít), továbbá a selejtezőből lehet bekerülni a szerenkénti döntőkbe, amelyre május 20-án, pénteken kerül sor.

Draskóczy Imre, szövetségi kapitány: 

Örülnék, ha rontás nélkül versenyeznének a lányok. Mayer Gréta és Makovits Mirtill is bejöhet jó helyre összetettben, szerenként pedig Makai Lilla felemáskorláton, valamint Mayer és Szujó lehet esélyes gerendán és talajon is a fináléra.

Puskás Jenő, utánpótlás szövetségi kapitány:

Az elmúlt két hétben edzőtábora volt a fiúknak. Azt látom rajtuk, hogy jó formában vannak és felkészültek. Az elmúlt időszakban igyekeztünk tanulságokat leszűrni azokból, amiket a berlini és a portugál versenyen tapasztaltunk. Sokat gyakorlatoztunk, igyekeztük csiszolni, finomítani a kivitelt. Ami a lényeg, hogy ezt egy felkészülési viadalnak tekintjük, ennek a korosztálynak a Covid miatt ez az első ekkora volumenű viadala. A főverseny a nyári Európa-bajnokság lesz. 

Részletes program, Gymnasiade, Normandia
Május 17., 10:30-18:20 – selejtezők, 1. nap (nők: ugrás, felemáskorlát; férfiak: talaj, lólengés, gyűrű)
Május 19., 10:30-18:20 – selejtezők, 2. nap (nők: gerenda, talaj; férfiak: ugrás, korlát, nyújtó)
Május 20., 10:30-16:45 – szerenkénti döntők