A margitszigeti teniszközpont építéséről szóló törvényt hozott a parlament

A budapesti Hungarian Open ATP World Tour férfi tenisztornához szükséges margitszigeti létesítmény megépítése érdekében hozott törvényt kedden az Országgyűlés.

A Magyar Tenisz Szövetséget vezető Szűcs Lajos (Fidesz) előterjesztését 130 igen szavazattal, 15 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett – kivételes eljárásban – fogadták el a képviselők.

A törvény kimondja: a margitszigeti beruházás építtetője az állam képviseletében a Nemzeti Sportközpontok. A projekt irányítását és lebonyolítását az állami tulajdonban lévő BMSK Zrt., a verseny lebonyolítását és rendezését pedig a teniszszövetség végzi. A torna megvalósításával és szervezésével összefüggő közbeszerzési eljárásoknál az ajánlatkérőnek minden esetben joga van a közbeszerzési törvény szerinti, rendkívüli sürgősségre alapított, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazására úgy, hogy köteles legalább három ajánlattevőt ajánlattételre felhívni, és jogosult arra, hogy az ajánlatok értékelési szempontjaként kizárólag a legalacsonyabb árat határozza meg.

Az új épületet és az ideiglenes lelátókat illetően nem kell figyelembe venni a fővárosi önkormányzati rendeleteknek a parkolás rendjére, az építtetők személygépkocsi-elhelyezési kötelezettségére, a fás szárú növények védelmére, kivágására és pótlására vonatkozó, valamint az árvízvédelemmel összefüggő előírásait. Ugyanakkor az építtetőnek az illetékes önkormányzattal külön megállapodást kell kötnie a fák pótlásáról. A bontás, a földmunka, a mélyalapozás és az alaplemez-készítés építési engedély nélkül, illetve bontás tudomásulvétele nélkül végezhető.

A beruházás megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági eljárásokban az ügyintézési határidő öt nap.

Az ideiglenes lelátók létesítéséhez építésügyi hatósági engedély nem kell, csak tűz- és katasztrófavédelmi. Az ideiglenes lelátókat legkésőbb a tenisztorna utolsó napját követő 30 napon belül kell felszámolni.

A beépítettség minimum 14 500 négyzetméter lesz, a megengedett legnagyobb magasság pedig 26 méter.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2019. december 31-én veszíti hatályát.

Szűcs Lajos javaslata indoklásában azt írta: a hazai tenisz további fejlődése érdekében elengedhetetlen, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megépüljön a margitszigeti versenyközpont, amely alkalmas lehet a jövőben akár egy ATP 500-as kategóriájú verseny rendezésére is, valamint a Davis Kupa világcsoportbeli találkozók lebonyolítására. A stadion alkalmas lehet egyéb rendezvények megrendezésére, akár kongresszusi központként való hasznosításra is. A Margitszigeten futóknak – kiszolgáló létesítményként – szintén hasznosíthatóak lennének a közös helyiségek – tette hozzá.

Magyarország első ATP-tornáját tavaly áprilisban tartották, az óbudai Nemzeti Edzésközpontban. A most elfogadott törvény indoklásából az derül ki, hogy a 2019-es tornát már a Margitszigeten tarthatják.

A kormány pénteki rendeletével tízmilliárd forintot különített el a „Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont” megépítésére.

(MTI)