A MOB elnöksége elfogadta a szarajevói EYOF-ra összeállított hosszú listáját

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a január 16-ai ülésén elfogadta a a 2019. évi Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) résztvevő Magyar Csapat és küldöttség hosszú listáját (long list), és felhatalmazást adott a MOB elnökének, főtitkárának és a csapat vezetőjének, hogy a határozatával megállapított szarajevói Magyar Olimpiai Csapatot érintő, függőben lévő kérdésekben döntsön.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának csütörtöki beszámolója szerint a XIV. téli EYOF-ot február 9. és 15. között rendezik az 1984-es téli olimpia városában. A napirendi ponttal kapcsolatban Dósa Viktória csapatvezető elmondta, hogy a long list minden, a szövetségek által meghatározott potenciális induló nevét tartalmazza, tartalékokkal együtt. Az indulók véglegesítésének, a short list elkészítésének határideje január 24. A csapatvezető arról is beszélt, hogy „szívfájdalom, de biatlonban nincsen nevezhető korosztályos sportoló, snowboardban pedig a magyarok számára kedvezőtlenül váltottak versenyszámot a szervezők. Pozitívum azonban, hogy először vesz részt magyar curlinges olimpiai eseményen, és lesz rövidpályás gyorskorcsolyázó is a magyar csapatban”. Az európai ifjúsági korú sportolók téli seregszemléjén előreláthatóan 17 magyar sportoló fog részt venni.

Az elnökségi ülésen Kulcsár Krisztián tájékoztatást adott arról, hogy a Magyar Sí Szövetségben Miklós Edit a Fővárosi Törvényszék jogerős végzése alapján legitim sportági elnök, akit a MOB is a sportág első embereként ismer el. A MOB ezt jelezte a sportág nemzetközi szervezetének (FIS). A két sportvezető néhány nappal ezelőtt találkozott a MOB székházában.

A grémium elfogadta a 2019-es doppingvizsgálatok számának felosztására és a Gerevich Aladár-sportösztöndíj szövetségenkénti allokációjára tett javaslatot, melyet Fábián László sportigazgató terjesztett elő. Mint ismeretes, a MOB az olimpiai eseményekre való kiutazás feltételeként megszab sportolónként legalább egy negatív eredményű doppingvizsgálatot.

Az ülésen 80. születésnapja alkalmából köszöntötték dr. Aján Tamást, tiszteletbeli NOB-tagot, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség és a Magyar Olimpiai Akadémia elnökét. A sportdiplomata – aki több mint 50 esztendeje a magyar és a nemzetközi sportvilág egyik meghatározó, köztiszteletben álló személyisége – január 12-én töltötte be 80. életévét.

 fotó: MOB/Szalmás Péter