A negyeddöntő a cél a kézilabda vb-n

A január 13-án rajtoló férfi világbajnokság előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kézilabda Szövetség. Nagy László alelnök ismertette az MKSZ hivatalos célkitűzését, amely a legjobb nyolc közé jutás.

Gulyás István szövetségi kapitány a felkészülésről, az ellenfelekről, a keretről és a vb-körülményekről beszélt, míg Mikler Roland és Lékai Máté a tavalyi Európa-bajnokságot is felelevenítve osztotta meg gondolatait a hamarosan kezdődő világverseny kapcsán – számolt be az mksz.hu.

Nagy László, az MKSZ alelnöke előbb a válogatottal szembeni elvárásokról beszélt: “Az Elnökség részéről az a célkitűzés a válogatottal szemben, hogy az első nyolcban végezzen ezen a világbajnokságon. Ilyen szempontból a szakmai stáb és a játékosok felfogása teljes mértékben megegyezik az Elnökségével, hiszen szeretnénk bekerülni a középdöntőbe, minél több pontot magunkkal cipelve a csoportunkból. Nem lebecsülve az ellenfeleinket, de az első két találkozót mindenképp meg kell tudnunk ugrani, méghozzá magabiztosan. Természetesen tisztességesen készülünk a Zöld-foki Köztársaság és Uruguay ellen is, egyrészt az elmaradt szlovákok elleni felkészülés miatt, illetve azért is, mert a torna első meccse mindig nagyon nehéz és fontos.” Majd a nosztalgikus emlékekkel és ezek kapcsán a jelenlegi körülményekről osztotta meg gondolatait: „Az első világversenyem éppen Egyiptomban volt 1999-ben, azóta rengeteg idő eltelt, sokat fejlődött a sportágunk és Egyiptom is, remélem, most sikeresebbek leszünk és valóban bekerülünk a legjobb nyolc közé. A jelenlegi helyzetben azt is figyelembe kell venni, hogy egyéb tényezők is közre játszanak, mint például a néhány nappal ezelőtti szállodaváltásunk, az így módosuló utazási idők, a napirendünk, de ha mi csak magunkra tudunk összpontosítani a pályán és a pályán kívül is, akkor minden nehézség ellenére jól jöhet ki nekünk a lépés.”

Gulyás István, a férfiválogatott szövetségi kapitánya értékelte az elmúlt időszakot, valamint a válogatottra váró megméretésekről is szót ejtett: „Az edzések kiválóan, jó hangulatban teltek, a fiúk fegyelmezettek voltak, véleményem szerint nagyon jól kihasználtuk a rendelkezésünkre álló időt. A Szlovákia elleni zárt edzőmérkőzések hiánya némi deficitet okozott a felkészülésben, ugyanis nem látjuk, nem érezzük pontosan, hogy milyen állapotban van az együttes, de az első két mérkőzés talán elég lesz arra, hogy utolérjük magunkat ebben a tekintetben. Folyamatosan változnak a körülmények, a sötétben tapogatózunk, sorra érkeznek a hírek, hogy több csapat is problémákba ütközik, koronavírussal fertőződött meg több válogatott játékosa vagy a szakmai stábok tagjai. Így tehát még az utolsó pillanatban is várható bármiféle felfordulás a csoportban, hiszen azt is hallottuk, hogy a Zöld-foki Köztársaság néhány játékosa is pozitív teszteredményt mutatott. Továbbá négy-öt nappal ezelőtt derült ki az is, hogy szállodát váltottunk, amivel módosul az utazási időnk, minden napirendi pontunk, de nem csak mi, hanem az összes csoportunkban játszó csapatot is átirányították, tehát mindenkinek nehezebb most a helyzete.” A világbajnokság csoportküzdelmei kapcsán a következőket osztotta meg a szakmai vezető: „A Zöld-foki Köztársaság és Uruguay együttesével most először fog találkozni a magyar válogatott, nem egyszerű így a felkészülés, de a mai technológiának köszönhetően találtunk viszonylag friss felvételeket a két ellenfélről, ezek alapján készülünk. Nem szabad alábecsülni egyik nemzeti alakulatot sem, a Zöld-foki Köztársaság játékosainak nagy része Európában – Spanyolországban, Portugáliában, Romániában – játszik, és a válogatottjuk sem játszik rossz kézilabdát, tisztességesen fel kell készülnünk belőlük is. Jelenleg még nem tudjuk, hogy milyen csapattal állunk ki az első találkozón, azaz a 20 kerettag közül kik lépnek pályára. Minden edzésen felhívjuk a srácok figyelmét, hogy mind a 20 emberre szükségünk van, így a játékosok egytől egyig úgy készülnek, hogy bármikor bevethetők lesznek a torna során. Amit fontos kiemelni, hogy Bodó Richárd gyermek születése miatt két nappal később fog hozzánk csatlakozni, Ligetvári Patrik hiánya miatt pedig változtatni kellett a taktikai variációinkon is.”

Mikler Roland, a válogatott csapatkapitánya az egy évvel ezelőtti emlékeket idézte fel elsőként: „A tavalyi Európa-bajnokságot fantasztikus érzés volt megélni csapatkapitényként. Nagy döntés előtt álltam akkor, hogy ikergyermekeink születése után vállalom-e a szereplést, de pályafutásom egyik legjobb döntését hoztam meg akkor, hogy csatlakoztam a csapathoz és így együtt játszhattam ezzel a gárdával. Mondhatni az esélytelenek nyugalmával, rendkívül felszabadultan, csapatként kézilabdáztunk. Ugyanezt a mentalitást kell hoznunk ezen a világversenyen is. Sok dolog zavarhat minket, de az a kérésem a csapat irányába, hogy csak magunkkal foglalkozzunk, ne a körülményekkel. Ezek olyan dolgok, amikkel együtt kell élni.” A nemzeti együttes felkészülése és a torna kapcsán a következőket mondta a MOL-Pick Szeged kapusa: „Én úgy látom belülről, hogy jó a hangulat a csapatban, jól folyik a közös munka. Viszont valóban hiányoznak a kényszerűségből elmaradó felkészülési meccsek, hiszen pontosabb képet kaphattunk volna magunkról, hogy hol is tartunk jelenleg, de reméljük, hogy az első két csoportmérkőzés elég lesz ahhoz, hogy fel tudjunk készülni a németek ellen. Az első két találkozón, ha arra fektetünk nagyobb hangsúlyt, amit tudunk, akkor nem lehet gondunk sem a Zöld-foki Köztársaság, sem Uruguay ellen, a németekkel szemben pedig minden erőnkre szükségünk lesz, hiszen nem titkolt célunk őket is legyőzni.”

Lékai Máté, a nemzeti csapat irányítója a válogatott célja mellett említést tett a tavalyi kontinensviadalról is: „Személy szerint nagyon rosszul éltem meg, hogy viszonylag hosszú időn keresztül nem tudtam a válogatott rendelkezésére állni sérülés és koronavírus miatt. Sérülés miatt a tavalyi Eb-t is csak itthonról tudtam követni, ez természetesen számomra rossz érzés volt, de közben szurkoltam a fiúknak, és nagyon boldog voltam a játékukat látva, egy hajszál választotta el őket az eddigi legjobb Eb-eredmény elérésétől. Most arra kell fókuszálnunk, a tavalyi forma átmentése és a felszabadult játék mellett, hogy lépésről lépésre tudjunk fejlődni. Bízom benne, hogy minden rendben lesz a csapattal, nem lesznek sérülések, vagy koronavírusos esetek az együttesben és csapatként tudunk dolgozni a céljainkért.”

A sajtótájékoztató teljes egészében visszanézhető itt:

Férfi világbajnokság, 2021. január 13-31., Egyiptom
Csoportbeosztás:
A-csoport (Gíza): Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki köztársaság
B-csoport (Új főváros): Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport (Alexandria): Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport (Kairó): Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport (Gíza): Norvégia, Ausztria, Franciaország, Egyesült Államok (visszalépése után Svájc a tartalék résztvevő)
F-csoport (Új főváros): Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport (Kairó): Svédország, Egyiptom, Csehország (visszalépése után Észak-Macedónia a tartalék résztvevő), Chile
H-csoport (Alexandria): Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Január 15. 20:30: Magyarország–Zöld-foki Köztársaság (tv: M4 Sport)
Január 17. 20:30: Magyarország–Uruguay (tv: M4 Sport)
Január 19. 20:30: Magyarország–Németország (tv: M4 Sport)

Középdöntő:
A középdöntőben négy hatos csoportban játszanak a résztvevők
I. csoport – Új főváros:
A-B csoportok továbbjutói,
II. csoport – Kairó: C-D csoportok továbbjutói,
III. csoport – Gíza: E-F csoportok továbbjutói,
IV. csoport – Kairó: G-H csoportok továbbjutói). A középdöntő csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.
A középdöntő mérkőzés-napjai az I. csoportban: január 21., 23., 25.

Elnöki Kupa (Új főváros, Gíza): január 21-27.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros): január 27.
Elődöntők (Kairó): január 29.
Döntő (Kairó): január 31.

Lebonyolítás
A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe (a 4-6. helyezettek az Elnöki Kupában folytatják), a csapatok továbbviszik magukkal a másik két továbbjutó elleni eredményt. A középdöntőben a válogatottak újabb 3-3 mérkőzést játszanak, az azonos ágon (A-B, C-D, E-F, G-H) lévő továbbjutók ellen. A középdöntő-csoportok 1-2. helyezettjei jutnak a negyeddöntőbe, majd a negyeddöntők győztesei lesznek az elődöntők résztvevői.

A magyar férfiválogatott vb-kerete:
Kapusok: BORBÉLY Ádám (Veszprémi KKFT), MIKLER Roland (MOL-Pick Szeged), SZÉKELY Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: HORNYÁK Péter (Grundfos Tatabánya), RODRIGUEZ ALVAREZ Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Grundfos Tatabánya), BALOGH Zsolt (Grundfos Tatabánya), MÁTHÉ Dominik (Elverum, norvég)
Irányítók: GYŐRI Mátyás (Grundfos Tatabánya), HANUSZ Egon (Csurgói KK), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém), NAGY Bence (Ferencváros)
Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), ROSTA Miklós (MOL-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya), TOPIC Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: BODÓ Richárd (MOL-Pick Szeged), SZITA Zoltán (Wisla Plock, lengyel)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), SUNAJKO Stefan (Grundfos Tatabánya)

Mérkőzésenként 16 játékos nevezhető be a 20 fős keretből.

Szövetségi kapitány: GULYÁS István
Edző: Chema RODRIGUEZ
Csapatvezető: NAGY László
Kapusedző: POROBIC Haris
Erőnléti edző: Tord ELLINGSEN
Orvos: Dr. ERDÉLYI Gábor
Technikai vezető, fizioterapeuta: SZIKRA-MEZEY Csaba
Masszőr: GAZDA Ferenc
Videó-operátor: REMPORT Csaba
Sajtófőnök: LISZKAY Gábor

fotó: MKSZ