A nemek közötti egyenlőség jegyében

A nemek közötti egyenlőség olimpiájának megrendezésére készül fel Tokió

Kevesebb, mint 140 nappal a megnyitó ünnepség előtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság, a Tokiói Olimpiai Játékok Szervező Bizottsága, hasonlóképpen a japán kormány és a „versenyek versenyének” otthont adó város vezetősége ismételten és együttesen fejezte ki az elkötelezettségét amellett, hogy a tokiói – az újkori olimpiák történetében először – a nemek közötti egyenlőség olimpiája legyen – írta az SzPress Hírszolgálat. Az összehangolt bejelentésből az is kiderül, hogy idén a paralimpiai versenyeken rajthoz álló női sportolók száma rekordot dönthet.

Pályán és pályán kívül is

A Nemzetközi Olimpia Bizottság évtizedek óta arra törekedik, hogy az olimpiai játékokon résztvevő férfi és női sportolók száma, ahogy a versenyprogram is, egyensúlyba kerüljön, de emellett ezt az elhatározását tükrözze a nemzeti olimpiai bizottságok működése is. Mi magyarok már a kilencvenes évek elején, az egész világon az elsők között döntöttünk arról, hogy a MOB elnökségében két hölgy is munkába állhasson. Az átalakításnak ezt a fontos lépését javasoltuk az olimpiai sportágak nemzeti szövetségeinek is. Jelenleg örömmel állapítható meg, hogy nincs olyan, a játékok programjában szereplő sportág, illetve versenyszám, amely ne tükrözné a nemek közötti egyenlőséget, miközben akad olyan is, mint például a szinkronúszás és a ritmikus gimnasztika,  ahol csak a hölgyek mérhetik össze az erejüket. Mindenképpen említést kell tenni arról, hogy a NOB törekvése nyomán az egyenlőség megteremtése nem csak a pályán, hanem azon kívül is, a sportszövetségi gyakorlatban és a sportdiplomáciában is a legfontosabb teendők szintjére emelkedett” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Dr. Schmitt Pál, a NOB magyar tagja, nem sokkal a Nemzetközi Nőnapra „időzített” közös nyilatkozat megjelenése után.

Nők 49 százalékban

Már készpénznek lehet venni, hogy a közelgő tokiói olimpiai játékokon a részvételt meghatározó kvóták szerint a teljes indulói létszámnak a 49 százalékát a  női sportolók fogják kitenni. Az újkori olimpiai játékok 1896 óta íródó történetében tehát a most következő lehet a nemek közötti egyensúly első és ezért mérföldköves olimpiája. A világ legnagyobb sporteseményén idén kilencről 18-ra emelkedik azoknak a vegyes versenyszámoknak a száma, amelyekben férfi és női sportolók együtt szerepelnek. A NOB azt kéri mind a 206 tagszervezetétől, még a legkisebbektől is, hogy a tokiói csapatukban legkevesebb egy nő mindenképpen kapjon helyet. Ennek is köszönhetően a megnyitó ünnepségen a szokásoktól eltérően egy-egy férfi és női sportoló viheti a csapat nemzeti zászlóját, az viszont még nem derült ki, hogy ugyanígy lesz-e majd a záróünnepségen is.

Rekord a paralimpián

Minden eddiginél több, szám szerint 1782 női sportoló vehet részt a tokiói paralimpiai versenyeken, 111-gyel több, mint öt éve Rió de Janeiroban. Így 40.5 százalékos lesz a versenyeken a nők részvételi aránya. Ennek az eseménysorozatnak a megnyitó ünnepségen is egy-egy férfi és női olimpikon viszi majd a nemzeti zászlót.

Mindehhez csak annyit, hogy a női nemre tett meggondolatlan és sértő kijelentése miatt lemondára kényszerült 83 éves Mori Josírot váltó Hasimito Szejko, egy 56 esztendős hölgy hivatalba lépése után nem sokkal úgy döntött – mintegy válaszképpen a szexista megjegyzésre -, hogy a szervező bizottság végrehajtó testületében új tagok bevonásával 42 százalékra emeli a nők képviseletét.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)