A nyárias Dél-Afrika helyett a szombathelyi télben rekedve

Tizenkilenc év után először marad el DOBÓ SE melegégövi edzőtáborozása

Az úticél, illetve a tranzitállomások megközelítésének bizonytalansága, a távoli országban bekövetkező váratlan megbetegedések eshetősége, ugyanúgy a ki- és beutazással kapcsolatos előírások nem kizárható megváltozása a magyarázat arra, hogy a szombathelyi DOBÓ SE atlétái az újesztendő első napjaiban nem utazhatnak el Dél-Afrikába, a kedvelt melegégövi edzőtáborukba – írta az SzPress Sporthírszolgálat. Tizenkilenc esztendő leforgása alatt most először fordul elő, hogy a 2009-ben elhunyt Németh Pál, a „Dobópápa” nevével fémjelzett klub élversenyzői – köztük az olimpiai bajnok Pars Krisztián, valamint a tokiói éremvárományos Halász Bence – kénytelenek beérni a vasi megyeszékhely éghajlati adottságaival, valamint az egyesületi bázis szolgáltatásaival.

(fotó: Igaz Bálint)

Eszményi sportközpont

Volt úgy, hogy a nehezen kimondható Potchefstroom egyetemi város elsőrangú sportközpontjába néhány hónap leforgása alatt háromszor is visszatértünk, mert ott két modern dobópálya és egy jólfelszerelt edzőterem várt ránk, emellett megfizethető áron szállás és étkezési lehetőség – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Németh Zsolt, a „Dobópápa” egyik fia, aki testvérével, Lászlóval együtt irányítja a DOBÓ SE szakmai munkáját. – Ha már az előnyökről szó esett, az sem mellékes, hogy a dél-afrikai sportközpont a tengerszint felett 1400 méter magasságban helyezkedik el, ahonnan visszatérve a versenyzőink mindig frissebbnek és jobban terhelhetőnek érezték magukat. Ezek az edzőtáborok a szabadtéri dobások biztonságos és nagyszámú lehetőségével sokat lendítettek a versenyzők felkészülésén. Ezért is gondolom azt, hogy ha javul a helyzet, az első lehetőséget kihasználva hozzá kell látnunk egy hiánypótló melegégövi edzőtáborozás megszervezésének. Egyelőre viszont az a helyzet, hogy az eltervezett edzésprogramot hazai körülmények között nem igazán tudjuk modellezni.

Eltérő mérce

Mindeközben Németh Zsolt és vele együtt a szombathelyi klub versenyzői az „árulkodó” Facebook bejegyzéseket figyelve nap, mint nap szembesülnek azzal, hogy a külföldi edzőtáborozások kockázati tényezőit az európai országokban nem egyformán ítélik meg. Másképpen fogalmazva a biztonság és a vakmerőség mércéjét nemzetenként és sportágaként másképpen határozzák meg.

(fotó: Igaz Bálint)

A női kalapácsvető világbajnok lengyel Anna Wlodarczyk úgy döntött, hogy Katarban, a legutóbbi világbajnokság színhelyén is biztonságosan készülhet, miközben cseh és szlovák atléták jelenleg Tenerife éghajlati előnyeit élvezik. Az ukránok Törökországban táboroztak le, a franciák pedig Mauritiushoz közeli Réunionon rendezkedtek be – folytatta Németh Zsolt, aki arra is emlékeztetett, hogy utoljára 2012-ben maradt el egy dél-afrikai edzőtáboruk, amikor a hazai szövetség döntéshozói pénzhiányra hivatkozta törölték a jól bevált dél-afrikai programot, és olcsóbbat szerveztek helyette. – Most egészen más a helyzet. A pénzügyi háttér biztosított lenne, de megértjük azt, hogy a COVID-19 világjárvány második támadását még nem sikerült visszaverni, és egyelőre Dél-Afrika helyett be kell érnünk a Sugár út 18. számmal, ahol az egyesületünk létesítményei találhatóak” – mondta a szombathelyiek sikerkovácsa, aki kalapácsvetőként világbajnoki ezüstérmet vehetett át az 1999. évi sevillai világbajnokságon.

Az úszók elmennek Dél-Afrikába, Hosszú pedig Dubajba

Mindehhez még annyit, hogy az SzPress Hírszolgálat értesülése szerint a Magyar Úszó Szövetség hozzájárulásával januárban 28 tagú csapat utazik el edzőtáborozásra a dél-afrikai Stellenboschba, ugyanide februárban egy 24 fős küldöttség indul. Az országos bajnokságot kihagyó Hosszú Katinka nem él ezekkel a lehetőségekkel, a háromszoros olimpiai bajnoknő felkészülési bázisként Dubajt választotta.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

fotó: atletika.hu