A rövidpályás gyorskorcsolyázókkal bővült a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja

A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja tagjai közé hivatalosan is beiktatták április 16-án a fővárosi Larus étteremben a phjongcshangi téli olimpián aranyérmet nyert férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó négy tagját: Burján Csabát, Knoch Viktort, Liu Shaoangot és Liu Shaolin Sándort. Az idén 25 esztendős klub tagsága így már 159 tagot számlál.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának beszámolója szerint Dr. Nébald György elnök köszöntőjében elmondta, hogy a klub története során eddig minden alkalommal ősszel került sor az új tagok beiktatására, hiszen nyári bajnokokat köszönthettek.

Magyar_Olimpiai_Bajnokok_Klubja12_20180416_Roth_Tamas_sportmenu

Az idei az első, sporttörténeti jelentőségű alkalom, hogy tavasszal köszönthetik legújabb tagjaikat, mert a négy korcsolyázó téli sportágban nyert olimpiai bajnokságot, amire a magyar sporttörténet során még nem volt példa. „Példák vagytok mindenki előtt, célba értetek! Isten hozott Benneteket a klubban!” – fogalmazott Szöul aranyérmes vívója.

Magyar_Olimpiai_Bajnokok_Klubja13_20180416_Roth_Tamas_sportmenu

Az egykori vízilabdázó, pécsi sportvezető, MOB-elnökségi tag Vári Attila a szintén pécsi Burján Csabát és Knoch Viktort méltatta. „Ehhez a családhoz tartozni fantasztikus, felemelő érzés” – mondta, majd laudációja után köszönetet mondott az edzőknek, sportszakembereknek, támogatóknak, a kormánynak, a szülőknek és a MOB-nak, akik nélkül a fiúk aligha érhették volna el ezt a csodálatos sikert.

Magyar_Olimpiai_Bajnokok_Klubja17_20180416_Roth_Tamas_sportmenu

Ennek a klubnak a tagja lenni a sport egyik legmagasabb lépcsőfokát jelenti, óriási megtiszteltetés” – jegyezte meg Burján Csaba.

Magyar_Olimpiai_Bajnokok_Klubja22_20180416_Roth_Tamas_sportmenu

Téli sportolóként sokáig csak álomnak tünt, hogy ide kerüljünk, s most az álom valóra vált” – osztotta meg Knoch Viktor, aki szintén korcsolyázó feleségével és kisfiával érkezett.

Liu Shaoangot és testvérét, Sándort az osztrák színekben, Lillehamerben olimpiai bajnokságot nyerő, hatszoros téli olimpikon Hunyady Emese laudálta. „Felkeltettétek a figyelmet a téli olimpia iránt, ezúttal a téli sport került a figyelem középpontjába” – emelte ki a korábbi gyorskorcsolyázó.

Burján Csabának és Liu Shaolin Sándornak Nébald György, Knoch Viktornak és Liu Shaoangnak Fábián László adta ár az emlékplakettet.

Magyar_Olimpiai_Bajnokok_Klubja36_20180416_Roth_Tamas_sportmenu

Külön kiszólították, és ajándékkal jutalmazták a váltó tartalékját, aki a versenyek, az olimpiai futamok során mindvégig a pálya szélén várta a „bevetést”, Oláh Bencét. A díszes porcelánt Schmitt Pál NOB-tag, a Nemzet Sportolója, a klub és a MOB tiszteletbeli elnöke adta át.

Magyar_Olimpiai_Bajnokok_Klubja25_20180416_Roth_Tamas_sportmenu

A Magyar Olimpiai Bizottság részéről az eseményen jelent volt Kulcsár Krisztián elnök, Orendi Mihály alelnök, Vékássy Bálint főtitkár és Fábián László sportigazgató, a klub alelnöke is. Kulcsár Krisztián az ötkarikás szervezet nevében könyvjutalomban részesítette a négy új bajnokot.

Magyar_Olimpiai_Bajnokok_Klubja14_20180416_Roth_Tamas_sportmenu

Az ünnepségen a váltótagok a bajnokok lobogójára közösen feltűzték a phjongcshangi téli olimpiai szalagot. Az esemény zárásaként, a vacsora után a közös torta sem maradhatott el.

Magyar_Olimpiai_Bajnokok_Klubja41_20180416_Roth_Tamas_sportmenu

A 159 tagot számláló Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja 159 fős, a korelnök a 97 esztendős ötszörös bajnok tornász Keleti Ágnes, a legfiatalabb a 20. születésnapját a közelmúltban ünneplő Liu Shaoang – kettejük között 77 év a korkülönbség…

Az estet – a fiatal generációt képviselve – Burán Krisztián könnyűzenei produkciója színesítette.

Róth Tamás fotóalbuma:

Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja 2018.04.16.

fotó: Róth Tamás