A spanyolok újra akcióban – jön a Caja Rural!

A háromhetesek és a WorldTour versenyek mellett már a Tour de Hongrie-n is visszatérő vendég a Caja Rural – Seguros RGA. A szakaszgyőzelemmel is rendelkező spanyol ProTeam negyedszer érkezik a Magyar Körversenyre.

A szervezők hétfői közlése szerint a Caja Rural gyökerei az 1980-as évekig nyúlnak vissza. A klub neve először 1987-ben jelent meg a nemzetközi kerékpáros életben: az Orbeával közösen részt vehettek a Tour de France-on is. A csapat legnagyobb sztárja a holland Mathieu Hermans volt, aki 9 szakaszgyőzelmet szerzett a Vueltán, de a Tour de France-on is nyert etapot 1989-ben. Az 1990-es és 2000-es években aztán csak elvétve találkozhattunk a klub nevével, leginkább az amatőr vagy félamatőr szinteken.

A profi csapat 2010-ben éledt újjá, azóta pedig visszatérő vendég a spanyol WorldTour versenyeken: a Vuelta a España háromhetesén, a Baszk és a Katalán Körversenyen, illetve a Clásica de San Sebastian egynaposán is. A csapat eddig 77 profi győzelemnél tart, a legkiemelkedőbbek közülük egy Vuelta-szakaszgyőzelem (2012, Antonio Piedra) és egy hegyi trikó (2015, Omar Fraile), illetve a ProSeries elődjének számító, „HC” versenyeken aratott diadalok a burgosi, az andalúz és a szlovén körökön.

Az utánpótlás-nevelésben kiemelkedően erős a navarrai székhelyű csapat, mely időnként a rutinos spanyol klasszisok közül is tud igazolni. Versenyzett náluk a világbajnok Michal Kwiatkowski, a Baszk Körverseny-győztes Iñigo Cuesta, a 2010-es Giro d’Italia ezüstérmese, David Arroyo, a Vuelta kétszeres hegyi trikósa, Omar Fraile, a négyszeres Tour de France-szakaszgyőztes Luis León Sánchez, a Vuelta-bronzérmes Hugh Carthy, vagy a tavalyi Giro ötödik helyezettje, Pello Bilbao is.

A korábban főleg spanyol versenyzőkre építő klub idén igazán nemzetközi kerettel rendelkezik: 11 hazai bringás mellett három cseh, két kolumbiai, egy ecuadori, egy venezuelai, egy portugál, egy brit és egy etióp is tagja. Közülük a legismertebb Eduard Prades, aki az egyhetes versenyek specialistájának is tekinthető: van már összetett elsősége a Török Körversenyről (2.Pro), a Tour of Norway-ről (2.Pro) és a Vuelta Aragonról (2.1) is. Ki kell emelnünk még a 2021-es Fléche Wallone negyedik helyezettjét, Fernando Barcelót, a korábbi pánamerikai bajnok Jefferson Alveiro Cepedát, a regnáló venezuelai és dél-amerikai bajnok Orluis Aulart, illetve a cseh Michal Schlegelt, aki győzött már Magyarországon: 2021-ben a V4 Kerékpárversenyt húzta be. Van már magyar sikere honfitársának, Tomáš Bártának is: ő a Gemenc Kupa címvédője.

A zöldmezesek már zsinórban negyedik alkalommal szerepelhetnek a Tour de Hongrie-n. Rögtön debütálásukkor győzni tudtak: a 2020-as TdH nyitóetapját Esztergomban Jon Aberasturi nyerte, aki másnap meg is őrizte a sárga trikót. A baszk sprinter azóta a Trek – Segafredo WorldTour csapatát erősíti. Az összetett legjobbja 2020-ban Cristián Rodriguez volt: a spanyol hegyimenő a kilencedik helyen végzett.

Egy évvel később a Caja Rural teljes erejét a Kékestető „ostromára” fókuszálta. Orluis Aular és Jokim Murguialday hatalmas tempót diktáltak a mindent eldöntő emelkedőn, ezzel tökéletes helyzetbe hozva a csapat kapitányát, Jhojan Garciát. A kolumbiai meg is indította támadását, ám ahogy oly sokan, ő is alábecsülte a Kékestető utolsó kilométerének meredekségét. Garciát végül megfogták – negyedikként érkezett a célba, és ugyanitt zárt az összetettben is.

2022-ben csendesebb évet futottak a spanyolok. Legjobb eredményüket a portugál sprinter, Iuri Leitao érte el, aki kilencedik lett Nyíregyházán. A Kékestetőre a legelőkelőbb pozícióban Calum Johnston ért fel: a fiatal skót 14. helyen végzett az összetettben.

A 44. Tour de Hongrie versenyére 2023. május 10. és 14. között kerül sor, várhatóan 22 csapat részvételével. A korábban bejelentett csapatok:

fotó: tdh.hu