A spanyolokat legyőző játékosok Bíró Attila bő keretben

A szövetségi kapitány kihirdette bő keretét a jövő heti mérkőzésekre: női válogatottunk hétfőn a Hajós-uszodában Oroszországot fogadja a Világligában (18:30), majd Voloszba utazik, ahol az Európa Kupa selejtezőjében játszik az olasz, német, görög, izraeli négyes ellen.

A Magyar Vízilabda Szövetség hivatalos honlapjának hétfői tájékoztatása szerint A fantasztikus évzáró (10–9 a vb-ezüstérmes ellen) után hasonlóképpen nyitná a 2018-as esztendőt női válogatottunk, amely egy hét múlva, hétfőn a vb-bronzérmes Oroszországot fogadja a Világliga európai selejtezőjében. Bíró Attila megvárta a hétvégi Euroliga-fordulót, majd – egyeztetve kollégáival – kihirdette bő keretét. Bő keretét, amely húsz nevet tartalmaz, lévén az említett oroszok elleni összecsapás után sem lesz megállás: a következő napon Voloszba utazik a társaság, amely csütörtöktől sorrendben Olaszország, Németország, Görögország és Izrael ellen vív selejtezőt a LEN új sorozatában, az Európa Kupában.

„A fejemben már megvan a Világliga-meccsen vízbe ugró, illetve a Görögországba utazó csapat is, azaz két különböző együttesről beszélhetünk, amelyben természetesen sok átfedés is található majd. Ezek kihirdetéséig várnék még, hiszen elképzelhető változtatás” – tudatta a szövetségi kapitány, aki csütörtöktől, a női bajnoki forduló után kapja kézhez a kiválasztott játékosokat. A bő keretben egytől-egyig helyet kap az összes olyan játékos, aki ott volt a spanyolok legyőzésekor – adja magát a kérdés, kezd kialakulni a stabil mag?

„Természetesen rajta tartom a szemem azokon, akik még számításba jöhetnek, ám azt is látni kell, sok ilyen azért nincs” – fogalmazott őszintén Bíró Attila, aki a csapatára váró feladatok, a következő napok ismeretében ezúttal kevesebb edzést vezényel: „A voloszi Európa Kupával együtt öt válogatott meccs vár ránk majd a jövő héten, amelyből három, az oroszok, a görögök és az olaszok elleni komoly erőfelmérő. Jól zártuk a tavalyi esztendőt, szeretném, ha az ideit hasonlóképpen kezdenénk. A spanyolok ellen elégedett voltam a látottakkal, azzal a lendülettel, azzal az attitűddel, azzal a jó játékkal rukkolnánk elő most rögvest az oroszok ellen is.”

A kapitány kérdésünkre válaszolva elmondta, tekintettel arra, hogy az Európa Kupa selejtezőjéből három csapat is bekerül a hatos döntőbe, a továbbjutás nem szabad, hogy gondot okozzon a válogatottnak – egyúttal fontosabb a Világliga-fellépés: „A magyar, spanyol, orosz, holland négyes között apróságok dönthetnek, nem véletlen, hogy eddig mindenki megnyerte a hazai meccsét. Ez kulcskérdés lehet a Világligában, úgyhogy feltétlen erre készülünk. Ebben sokat segíthet ezúttal is a telt házas uszoda közönsége, hű szurkolótáborunk, amelynek készülünk valami meglepetéssel.”

A Magyar Vízlabda Szövetség is így tesz: kedveskedve szurkolóinak további 600 fő számára ingyenessé tette a belépést a mérkőzésre, ugyanakkor a megszokott regisztrációhoz kötötte. A regisztrációs kérelmeket az adatok (email cím, telefonszám) és az igényelt belépők számának felsorolásával a regisztracio@waterpolo.hu címre lehet elküldeni, egy email címről négy ingyen belépő igényelhető.

Bíró Attila szót ejtett még az Euroliga-szereplésről is. Mint hangoztatta: „Felemelő volt látni az UVSE pazar játékát! Nagyon örülhetünk, hogy a világ legjobbja magyar csapatban játszik – akit úgy hívnak, hogy Keszthelyi Rita! Jól kiegészítik egymást az amerikai Maggie Steffenssel, bízom benne, hogy ez kihat a többi válogatott játékosra is. Elismerés illeti a Dunaújvárost is, hogy a Sabadell mögött kiharcolta a továbbjutást. A BVSC kapcsán van kis hiányérzetem, több lehetett volna egy-egy meccsükben, de egyrészt messze a legerősebb csoportban játszottak, másrészt a válogatott kerettagok többé-kevésbé megoldották a feladataikat. Mint többször kiemeltem, az ilyen nemzetközi mérkőzések számítanak igazán a klubidény során, ezeken lehet felmérni a legjobban, ki hol is tart.”

A női válogatott 20-as kerete
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Kiss Alexandra (Dunaújváros), Lekrinszki Gina (Szentes)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (UVSE), Farkas Tamara (BVSC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Keszthelyi Rita (UVSE), KövesdiVivien (FTC), Kuna Szonja (BVSC), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (Szentes), SzilágyiDorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)

Világliga, nők, európai selejtező
1. forduló:
 2017. november 21.: Hollandia-Magyarország 7-6, Spanyolország-Oroszország 9-8
2. forduló: 2017. december 19., Magyarország-Spanyolország 10-9, Oroszország-Hollandia 9-6
3. forduló: 2018. január 29., Magyarország-Oroszország, 18:30, Hollandia-Spanyolország
4. forduló: 2018. február 27., Magyarország-Hollandia, Oroszország-Spanyolország
5. forduló: 2018. március 27., Spanyolország-Magyarország, Hollandia-Oroszország
6. forduló: 2018. május 1., Oroszország-Magyarország, Spanyolország-Hollandia

Fotó: Madar Dávid/MVLSZ