A sportnak a cukorbeteg gyerekekre is jótékony hatása van

„A cukorbetegséggel teljes életet lehet élni, amibe beletartozik a sport is.”

„A cukorbetegséggel teljes életet lehet élni, amibe beletartozik a sport is. A hangsúly esetünkben a vércukorszint megfelelő kontrollján van. Bár vannak olyan sportágak ahol nehezebb ezt figyelemmel követni, mint az ökölvívás, vagy az úszás esetében, de ha az ember megtanulja a saját szervezetének jelzéseit, és felismeri, mi, hogyan hat rá a sportolás közben, akkor bármilyen mozgásformát lehet végezni.” – vallja Kusztor Péter, a 2018-ban 1-es típusú diabétesszel diagnosztizált profi országúti kerékpáros, aki az amerikai prokontinentális Team Novo Nordisk csapatában versenyez tavaly óta, és a sport nagyköveteként, korosztálytól függetlenül biztat minden cukorbeteget a rendszeres testmozgásra, beleértve a legkisebbeket is.

A sportoló arra buzdítja a szülőket, hogy a cukorbetegséggel küzdő gyermekeiket is engedjék bátran mozogni. Előttük is ott a lehetőség, hogy valóra váltsák álmaikat az általuk választott sportágban. Igaz ez egy hosszabb folyamat számukra, ami során előbb meg kell ismerniük a saját szervezetüket, hogy például mikor, mit és mennyit egyenek, mikor kell inzulint kapniuk és hogyan képesek lépésről – lépésre a maguk elé kitűzött célok elérésére. Ugyanakkor ez egyedül, legalábbis kezdetben, biztosan nem megy. Kell a szülői támogatás, segítség, hogy együtt, közösen tanulják meg, hogy mivel jár együtt a sportolás. Erről szól az első pár hónap, de akár az első év is. Rá kell fordítani a megfelelő időt az alapozásra. Azután, hogy megismerték a cukorbeteg gyerekek a szervezetük működését a határ már számukra is csak a csillagos ég – fejtette ki Kusztor Péter. Hozzátette ugyanakkor, hogy mint minden másban, a sportban is nagyon fontos a rendszeresség.

A megfelelő rutinok kialakulásával aztán könnyebb betervezni az étkezést, és kikalkulálni a megfelelő inzulin igényt. Természetesen a versenyeknél más a helyzet, egy megmérettetés bármikor lehet a nap folyamán és a megnövekedett adrenalin is erősen átírhatja a megtanultakat, de a megfelelő felkészülés, az elsajátított technikák alkalmazása ezeken a helyzeteken is segíthet sikeresen felülkerekedni.

Semmiben sem kell, hogy különbözzön egy cukorbeteg gyermek edzésmunkája, mint egy nem cukorbeteg gyermeké. Ne felejtsük el, hogy ők nem klasszikus értelemben vett betegek, csak egy másfajta állapotban élnek. Ennek megfelelően a rendes bemelegítés és a levezetés elengedhetetlen számukra is, és persze az esetükben extra hangsúlyt kell fektetni a gyorsaság, a robbanékonyság és az állóképesség fejlesztésére” – hangsúlyozta a Team Novo csapat sportolója, aki tapasztalatból tudja, hogy a megfelelő terápiás előírások betartása mellett, a sportolás nagyban hozzásegíti a cukorbetegeket a helyes vércukorszint eléréséhez, illetve annak szinten tartásához.

Erre az egyik saját élménye a legjobb példa. Amikor az első versenyére készült a Team Novo-val, folyamatosan azon izgult, hogy képes lesz-e éles helyzetben is szinten tartania a vércukorszintjét. Edzésen már sikerült, de tudta, hogy a verseny az teljesen más lesz. Több adrenalin, nagyobb stressz. Emiatt úgy döntött, hogy végig magasan tartja a vércukorszintjét a futam alatt, ami 10 és 14 közti értéket jelentett. Nem származott belőle semmi problémája, viszont rengeteget tanult közben. Fokozatosan, a szervezetének jelzéseit figyelve napról-napra jobban tudta kontrollálni a megfelelő szintet, és hamar rájött arra, hogy nincs mitől félnie, nem fog leesni a vércukra, ha megfelelően táplálkozik a verseny előtt, alatt és után. Ma már úgy látja, hogy gyakorlással, a rutinok kialakulásával, odafigyeléssel teljesen természetessé válik a vércukorszint szinten tartása éles helyzetben is.

A sport szerepére a cukorbeteg gyerekek életében a Dani útja címmel most megjelent hiánypótló kiadvány is felhívja a figyelmet.  Ez egy 1-es típusú diabétesszel élő kisgyerek betegútját mutatja be a tünetek jelentkezésétől az ellátáson át a napi rutin kialakításáig, kitérve a rendszeres testmozgás fontosságára is.

Az ingyenesen letölthető kiadvány elérhető itt: https://egycseppfigyelem.hu/wp-content/uploads/2020/11/dani-utja.pdf