A svéd Charlotte Kalla az olimpia első bajnoka

A női 7,5km szabad + 7,5km klasszikus stílusú skiatlon verseny döntőjével kezdődött meg a XXIII. Téli Olimpiai Játékok érmekért való csatája.

A Magyar Olimpiai Bizottság szombat délelőtti beszámolója szerint ott volt a mezőnyben a címvédő norvég Marit Björgen, aki ha érmet szerez akkor ő a női sífutó sport legeredményesebb sportolója 11 érmével. Természetesen a legfényesebb éremre pályázott, és ezért az éremért sokáig harcban is volt.

Az első 7,5km megtétele után egy 10 fős élboly alakult ki, amelynek az élen a norvég Heidi Weng haladt. Egészen az utolsó 3 km-ig szoros volt a verseny. Ekkor a svéd Kalla megindult és ellépett a mezőnytől. A többiek nem tudták követni a szökevényt, és a svéd hölgy 7,8 másodperc előnnyel elsőként ért a célba. Ezzel harmadik olimpiai győzelmét gyűjtötte be a 31 éves svéd sífutó. Az olimpiai mérlege a szombati arannyal 3 arany és 3 ezüstérem.

A második helyen végül Björgen ért a célba megszerezve 11. olimpiai érmét. Az ő mérlege 6 arany, 4 ezüst és 1 bronzérem. A harmadik téli sí hatalom Finnország Krista Parmakoski révén szerezte meg a bronzérmet.

A részletes eredmény.

(Fotó: pyeongchang2018.com)