A szinkronúszók első döntőjében orosz győzelem született

Orosz győztest avattak Szvetlana Kolesznyicsenko személyében a vizes világbajnokság szombati napján, a szinkronúszók első döntőjében a Városligetben.

Az egyéni technikai verseny 12 résztvevős fináléjában Kolesznyicsenko remekelt, és nagyon magabiztosan nyert 95.2036 ponttal spanyol és ukrán riválisa előtt. Ez volt a sportágban egyeduralkodónak számító Oroszország 50. világbajnoki érme, benne a 45. aranya 5 ezüst mellett. Kolesznyicsenko párosban és csapatban korábban 12-szer volt már vb-első, egyéniben azonban Budapesten érdemelte ki első világbajnoki aranyérmét.

A magyar színeket képviselő Kiss Szofi a 13. helyen zárt 78,7579 ponttal a 30 indulót számláló selejtezőben pénteken, éppen csak kiszorulva a döntőből. Így is az övé az eddigi legjobb magyar világbajnoki helyezés ebben a számban.

Az egyéni technikai programban a versenyzőknek saját zenéjükre ugyanazokat a megadott elemeket kell azonos sorrendben bemutatniuk, ezeket a közönség az óriáskivetítőn is figyelemmel követheti. A bírák a végrehajtás – erő, dinamika, magasság -, az összbenyomás – zene, ruha, mozdulatok, arckifejezés -, illetve az elemek alapján pontoznak.

A szinkronúszás 1973 óta része a világbajnoki programnak, egészen két évvel ezelőttig kizárólag nők versenyeztek egymással – egyéniben, párosban és csapatban -, Kazanyban debütált a vegyespárosok küzdelme.

Eredmények:

szinkronúszás, szóló technikai döntő, világbajnok:
Szvetlana Kolesznyicsenko (Oroszország) 95.2036 pont
2. Ona Carbonell (Spanyolország) 93.6534
3. Anna Volosina (Ukrajna) 91.9992

(MTI)

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?