A szív diadala – kijutott az Eb-re a magyar férfi kosárlabda-válogatott! – videó

A magyar férfi kosárlabda-válogatott hosszabbítás után legyőzte Ausztriát pénteken az Európa-bajnoki selejtezősorozat kijevi buboréktornáján, ezzel kijutott a 2022-es kontinenstornára.

A legutóbbi, 2017-es Eb-n 15. magyarok csütörtökön a címvédő szlovénoktól elszenvedett 84-72-es vereséggel kezdtek Ukrajnában. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese számára – amely az elmúlt 15 mérkőzéséből 13-at megnyert – ezzel együtt változatlan maradt a kijevi képlet: a koronavírus-járvány miatt buborékban zajló torna hátralévő három mérkőzésén egy győzelem is elég a továbbjutáshoz -írta péntek este az MTI.

Az osztrákok elleni két találkozó már csak azért is könnyebbnek ígérkezett, mert a nemzetközi szövetség ranglistáján a magyar csapat a 40., az ellenfél pedig az 57. helyet foglalta el.

A pénteki meccsen a magyarok 5-0-lal, majd 9-3-mal kezdtek, csakhogy a rivális – melynek keretéből négyen nem Ausztriában születtek – egy 9-0-s rohammal fordított. Innentől némiképp váratlan módon a piros-fehér-zöldek futottak az eredmény után, és a második negyed elején már kilencpontos hátrányban voltak. Elilingsfeld János – akinek szombaton született meg a kisfia – és Vojvoda Dávid próbálkozott középtávolról, mégis 14 pontra nőtt a különbség, a gárda másfél negyed alatt 19 pontig jutott. A félidő hajrájában öt pontra felzárkóztak Keller Ákosék, a nagyszünetben viszont 30-39 volt az állás.

Térfélcsere után Vojvoda elkapta a fonalat, de kisvártatva megint tíz ponttal elhúztak az osztrákok, aztán állandósult az 5-7 pontos különbség. Az 59-54-ről induló zárószakaszban a Pesaróval hétvégén Olasz Kupa-ezüstérmes Filipovity Márkó triplájával, majd Perl Zoltán duplájával két pontra csökkent a távolság (59-61). Vojvoda szórta a kosarakat, az utolsó percben Ferencz Csaba kiegyenlített (73-73), majd nemsokára Benke Szilárd is megtette ugyanezt (75-75), így jöhetett az ötperces hosszabbítás.

A ráadásban már két fáradt együttes viaskodott, Váradi hármasával 37 perc szünet után vezettek ismét a magyarok, azután ismét Ausztriának „állt a meccs”, majd 12 másodperccel a vége előtt Benke palánkról bevágódó triplája egyben a diadalt és az Eb-részvételt jelentette.

A győztes tripla:

A két csapat vasárnap 19 órakor ismét összecsap Kijevben.

Ivkovics Sztojan az M4 Sportnak adott nyilatkozatában elsőként a csapatnak mondott köszönetet:

Köszönöm a srácoknak, tegnap este is meccsünk volt, de frissek voltak. Az osztrákok elfáradtak, de nálunk a fájdalom és a fáradtság nem létezik. Ennél bővebbet most nem tudok mondani, puszilok mindenkit innen a mínusz húsz fokból” – mondta a szakvezető.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztató:

A csoportból az első három válogatott szerzett részvételi jogot a kontinenstornára, a szlovénok és az ukránok már korábban kijutottak a 2022-es Eb-re, amelynek Csehország, Georgia, Olaszország és Németország ad otthont.

A magyarok 2017-ben is ott voltak az Eb-n – 1999 után először -, akkor tíz nap alatt hat mérkőzést vívtak, melyből kettőt megnyertek, négyet pedig elvesztettek. A kolozsvári csoportkör után, az isztambuli nyolcaddöntőben Hanga Ádámék 86-78-ra kikaptak az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Szerbiától, és végül a 15. helyen zártak.

A nemzeti csapattal legutóbb 52 évvel ezelőtt, 1969-ben fordult elő, hogy egymás után két Európa-bajnokságon vett részt.

Eredmény:

Eb-selejtező, 4. forduló, F csoport (Kijev):
Ausztria – Magyarország h.u. 81-83 (20-15, 19-15, 20-24, 16-21, 6-8) – hosszabbítás után
Kijev, Sports Palace
V.: Eddie Vlator, Paulo Marques, Michael Proc

Ausztria: Klepeisz 21/9, Vujosevic 8/6, Murati 15, Ogunsipe 6/3, Mahalbasic 14. Cserék: Lamesic 4, Rados 6, Ersek 3/3, Güttl 4.

Magyarország: Váradi 12/3, Vojvoda 22/12, Benke 14/6, Eilingsfeld 11/9, Keller 2. Cserék: Karahodzic -, Horti -, Ferencz 5/3, Perl 6, Filipovity 11/3.

A magyarok hátralévő Eb-selejtezői (Kijev):

vasárnap:
Magyarország-Ausztria 19.00

hétfő:
Magyarország-Ukrajna 18.00

Az F csoport állása:
1. Szlovénia 9 pont/5 mérkőzés (már továbbjutott)
2. MAGYARORSZÁG 7/4 (már továbbjutott)
3. Ukrajna 6/4 (már továbbjutott)
4. Ausztria 5/5

Fotó – fiba.basketball