A szövetségek sportolói bizottságainak megalakulását szorgalmazza a MOB újraalakult testülete

A szöuli olimpikon Sinkó Andrea vezetésével alakuló ülést tartott a Magyar Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottsága. A testület az előző ciklushoz képest összetételében egy személyt illetően változott, miután a bizottság tagja lett Csonka Zsófia négyszeres olimpikon, Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes sportlövő.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának beszámolója szerint a grémium jövőt érintő tervei között szerepel – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) irányelveihez igazodva – a hazai sportági szakszövetségek sportolói bizottságainak megalakításának és működtetésének további szorgalmazása.

Mint arról a korábbi ritmikus gimnasztikázó Sinkó Andrea beszámolt, korábban ezügyben már több alkalommal is küldtek levelet a szövetségeknek, amelyek közel felének van sportolói bizottsága, és azoknak is csupán a fele működik. Mint elmondta, ez nem a MOB, vagy a sportolói bizottság felvetése volt, hanem szeretnék, ha a hazai szövetségek is összhangban működnének a NOB-bal, megfelelnének a szervezet elvárásainak. A MOB hasonló bizottságának tagjai közül az egykori úszó Gyurta Dániel a NOB Sportolói Bizottságának tagja, az atléta Baji Balázs az Európai Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának alelnöke, a korábbi rövidpályás gyorskorcsolyázó Knoch Viktor a nemzetközi szövetség testületében tag. Emlékeztetőül, a kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztinát a 2017-es racicei világbajnokságon választották be a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) Sportolói Bizottságába – ő azonban nem tagja a MOB hasonló testületének.

Az ülésen részt vett Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Vékássy Bálint főtitkár, akik aktualitásokról tájékoztatták a résztvevőket.

Kulcsár Krisztián elmondta, hogy készül a MOB új alapszabálya, és céljuk, hogy az etikai bizottsághoz hasonlóan teljesen független sportolói bizottságot hozzon létre a hazai ötkarikás szervezet. Ennek olyan jelenlegi vagy egykori sportolók lehetnek tagjai a tokiói olimpia után életbe lépő szabályozás után, akik a megválasztást megelőzően maximum a harmadik olimpián (a nyáriak közül London) voltak résztvevők sportolóként – ez összhangban van a NOB ajánlásával is. „Jó út azon munkálkodni, hogy a szövetségekben is megalakuljanak a sportolói bizottságok, hogy a sportolók is hallassák hangjukat, elmondják véleményüket” – tette hozzá.

A MOB elnöke kijelentette, hogy Tokióban lesz olimpia, mindenki így készüljön; kérdések a járványból adódó körülmények, szabályozások, szigorítások körül lehetnek, „de ezek a tényen nem változtatnak. A japánok tökéletesen meg fogják oldani a feladatot”. A sportvezető azt is elmondta, hogy sorra járják az edzőtáborokat, ahol az olimpiára készülő sportolókkal személyesen is tudnak találkozni.

Vékássy Bálint az olimpia elhalasztásával kapcsolatban hozzátette, hogy a sportolók 72 százaléka egyetlen olimpián vesz részt, így nem lehet alternatíva a játékok eltörlése. A MOB főtitkára beszámolt arról, hogy az eredetileg tervezett megnyitó napján, július 24-én a sajtó előtt is bemutatkozott és egyben elindult a Magyar Olimpiai Csapat új kereskedelmi márkája, arculata, a Magyarock. „Hosszú előkészítés mellett sok munkát tettünk bele, hosszú távon gondolkodunk, igazából a 2024-es párizsi olimpia idején érhet be. A kampány beindítása után most elsősorban a közösségi médiában jelenünk meg” – fogalmazott a főtitkár.

Gyurta Dániel a NOB Sportolói Bizottságának tagjaként is üdvözölte, hogy a nemzetközi szervezethez hasonlóan működik a MOB sportolói testülete, és ezt kívánja ösztönözni a jövőben is. Sinkó Andrea ebben még szorosabb együttműködést szorgalmaz a NOB magyar tagjával.

Sinkó Andrea összegezte az előző ciklusban elért eredményeket. Azt mondta, jó csapatot sikerült összeállítani, hatékonyság és aktív részvétel jellemezte az üléseket, amelyeken a MOB vezetői mellett alkalmanként Szabó Tünde államtitkár is részt vett. Több alkalommal vezetői szintű értekezleteket tartottak, a tagok részt vettek hazai és külföldi konferenciákon, nemzetközi fórumokon. Mivel nyáron kandidált a MOB elnökségi tagjainak sorába, köszönetet mondott a támogatásért, bekerülése egyetlen szavazaton múlt. Célként jelölte meg a további hazai sportolói bizottságok beindítását és a NOB bizottságával való szorosabb szakmai együttműködést.

Az egykori teniszező, párosban Grand Slam-győztes Temesvári Andrea beszámolt arról, hogy a közelmúltban tisztújítás történt sportágában, ahol a sportolói bizottságot Babos Tímea, a nőit ő maga vezeti.

A Magyar Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának összetétele ide kattintva olvasható.

fotó: MOB/Szalmás Péter