A tabella élére repült Martin Sonka Ausztriában

Negyvenezer néző gyűlt össze a Red Bull Air Race első bécsújhelyi futamán, közöttük jól hallható volt a cseh szurkoló csapat drukkolása. Nemzeti hősük, Martin Šonka zsinórban harmadjára állhatott a dobogó élére, megszerezve így az első helyet a 2018-as bajnokság tabelláján. A cseh pilóta mögött mindössze 0.036 másodperccel maradt le a japán címvédő Joshide Muroja, míg a szülinapos ausztrál Matt Hall a harmadiknak járó trófeát vehette át vasárnap.

A szervezők szerdai tájékoztatása szerint győzelemre szomjas 14 Master Class pilóta kiélezett küzdelmével indult hétvégén a Red Bull Air Race versenye Bécsújhelyen. Az amerikai Michael Goulian a világbajnokság tabellája élén érkezett az osztrák városba, két másodperces büntetése azonban szabad utat jelentett a második helyen tartózkodó cseh Martin Šonka és az ausztrál Matt Hall számára. Az elszánt páros minden lehetőséget megragadott a nyolcas és a döntő négyes körökben is. Utóbbiban a japán Murojának 59.324-es idővel sikerült zárnia futamát, ám úgy tűnt, Šonkát két korábbi győzelme – Budapest és Kazany – kellően feltüzelte ahhoz, hogy itt is az aranyért repüljön. A pilóta lélegzetelállító 59.288-as idejével a legjobb kört teljesítette. Šonkát követően a fiatal francia, Mika Brageot 0.8 másodperccel lassabb volt, így az utolsóként repülő Matt Hall 59.371-es ideje elegendő volt a pódiumhoz.

Leírhatatlan érzés sorban harmadjára is nyerni” – mondta Šonka, akinek a szezon két kizárással, nehézkesen indult. „Korai még arról beszélni, hogy ez mit is jelent, de mivel sikerült felülkerekednünk több kihíváson is, már most hihetetlen számunkra ez a szezon. De még nincs vége, 30 megszerezhető pont még hátra van, úgyhogy sok munka – két fontos futam – áll még előttünk, a világbajnokság végéig. Szeretnénk ugyanilyen eredményekkel folytatni a legvégéig.

Mindössze két amerikai helyszínnel a vége előtt Šonka 64 ponttal vezeti az összesített ranglistát, akit Hall 58 és Goulian 55 ponttal követ, miközben Muroja és Brageot is keményen küzd a dobogós helyezésért 34-34 ponttal. A következő állomás az Indianapolis Motor Speedway lesz, ahol Šonka a tavalyi világbajnokság döntőjén alul maradt Murojával szemben. De képes lesz az idei sorozatban bárki megtörni a cseh pilóta nyerő szériáját?

Martin egyértelműen legyőzhető” – jelentette ki Hall, aki 2018-ban már két győzelmet tudhat magáénak. „Nagyon tisztán repül és a gépe is nagyon gyors, de a nap leggyorsabb idejét 58.394-gyel, mi repültük a legjobb nyolc fordulójában, és bár ugyan azokon az íveken repültem, a motor nagyon felmelegedett, így csökkent az ereje is. Boldogok vagyunk, mindent sikerült megtennünk ahhoz, hogy versenyt nyerjünk. Ezzel megyünk tovább.

A következő fordulók kihagyhatatlanok lesznek. Jegyek már kaphatók az amerikai összecsapásokra – beleértve az október 6-7-én az Indianapolis Motor Speedway-en rendezett utolsó előtti versenyt is. A jegyekkel és a versennyel kapcsolatos további információkért látogasson el a www.redbullairrace.com oldalra.

Master Class eredmények, Bécsújhely 2018:
1. Martin Šonka (CZE)
2. Joshide Muroja (JPN)
3. Matt Hall (AUS)
4. Mika Brageot (FRA)
5. Petr Kopfstein (CZE)
6. Nicolas Ivanoff (FRA)
7. Pete McLeod (CAN)
8. Kirby Chambliss (USA)
9. Matthias Dolderer (GER)
10. François Le Vot (FRA)
11. Juan Velarde (ESP)
12. Michael Goulian (USA)
13. Ben Murphy (GBR)
14. Cristian Bolton (CHI)

A világbajnokságállása hat futamot követően:
1. Martin Šonka (CZE) 64 pont
2. Matt Hall (AUS) 58 pont
3. Michael Goulian (USA) 55 pont
4. Joshide Muroja (JPN) 34 pont
5. Mika Brageot (FRA) 34 pont
6. Kirby Chambliss (USA) 22 pont
7. François Le Vot (FRA) 21 pont
8. Matthias Dolderer (GER) 17 pont
9. Juan Velarde (ESP) 16 pont
10. Petr Kopfstein (CZE) 16 pont
11. Pete McLeod (CAN) 15 pont
12. Ben Murphy (GBR) 15 pont
13. Nicolas Ivanoff (FRA) 11 pont
14. Cristian Bolton (CHI) 6 pont

 

2018-as Red Bull Air Race versenynaptár:

Február 2-3.:                 Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek

Április 20-22.:                Cannes, Franciaország

Május 26-27.:                Csiba, Japán

Június 23-24.:               Budapest, Magyarország

Augusztus 25-26.:         Kazany, Oroszország

Szeptember 15-16.:       Bécsújhely, Ausztria

Október 6-7.:                Indianapolis, Egyesült Államok

November 17-18:          Fort Worth, Egyesült Államok

 

fotó: Red Bull