A „Varázshegyen” készül fel Tokióra a vb-bronzérmes Gulyás Michelle

Gulyás a davosi csúcson.

Thomas Mann „Varázshegy” című könyvének is köszönhetően a világhírnévnek örvendő Davosban fejezi be olimpiai felkészülését az újdonsült világbajnoki bronzérmes Gulyás Michelle – írta az SzPress Hírszolgálat. Az 1560 méteres magasságban fekvő svájci kisváros még inkább híres arról, hogy évről-évre itt rendezik meg a Világgazdasági Fórum kiemelkedő eseményét, a gazdasági csúcsot, ahogy a sífutók egyik Világkupa versenyét is. Mesébe illően szép lenne, ha néhány hét múlva a davosi városatyák azt is bejegyezhetnék a krónikáskönyvükbe, hogy náluk vendégeskedett három hétig a tokiói olimpiai játékok öttusa versenyeinek egyik sikeres szereplője, aki már azzal is a sportág újsütetű nagysága, hogy a kairói VB-n 20 esztendősen lett bronzérmes.

Irány Davos!

Magaslati edzőtábort keresett a szövetség és a klubom, ahol elősorban a fizikai számokban, a futásban és az úszásban hozhatom fel magamat a lehető legmagasabb szintre. A bevált franciaországi lehetőségről a beutazási nehézségek miatt kellett lemondani, Bulgáriában pedig most nem álltak rendelkezésre a magaslati felkészülésnek azok a feltételei, amelyekért érdemes lett volna oda utazni. A szakemberek összedugták a fejüket, és az én véleményemet is kikérve úgy döntöttek, hogy irány Davos, ahol magyar öttusázó ugyan még soha nem járt, viszont az edzésfeltételek elsőrangúak”- nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Gulyás Michelle, aki a KSI műhelyének búcsút mondva tavaly csatlakozott az UTE öttusázóihoz.

Új klubjában a szakosztályt a volt válogatott versenyző dr. Tibolya Péter vezeti, aki egyben a jelenleg legjobb magyar öttusázónő felkészülését is irányítja.

A Davosban hamarjában megszervezett „személyre szóló” edzőtábort idei kimagasló eredményeinek köszönheti a tiszteletre és szeretetre méltó, emellett vonzó megjelenésű öttusázónő, aki idén előbb a budapesti nyílt fedettpályás versenyt, aztán a szófiai Világkupa „futamot” is megnyerte, ugyanazzal a lendülettel pedig a harmadik helyen végzett a VK sorozat székesfehérvári döntőjében. Ezután következett a kairói világbajnokság, amely kettős sikerrel, bronzéremmel és olimpiai kvótával juttatta a pályafutása eddigi csúcsára.

Az öttusa után büntetőjogból vizsgázott

Nem részesültem nagy ünneplésben a világbajnokság után, annál több szeretetben és biztatásban – folytatta a Londonban született Michelle, akinek lassan már a védjegyének számít az a Ferrari jelvényes baseballsapka, amiben előszeretettel mutatkozik a versenyeken. – Otthon, szokás szerint Tiramisu tortával fogadtak, nem sokkal később viszont már a tankönyveimet bújtam, mert vizsgaidőszakban mi mást lehetne tenni. Megfeleltem büntetőjogból, ezzel meglett a második évem is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bűnügyi nyomozó szakirányú hallgatójaként. A júliusi szakmai gyakorlatomat viszont a kerületi kapitányságon júliusról augusztusra kellett halasztanom, mondanom sem kell igazoltan, mert most Tokió, az első olimpiám olyan kihívás, ami mindent visz. Amiből a lehető legtöbbet szeretném kihozni, erről többet most nem szeretnék mondani, azt viszont szívesen említem, hogy bízom az edzőimben, ahogy ők is bennem” –mondta befejezésül az olimpiai reménység,

A magabiztos, de továbbra is két lábbal a földön járó Gulyás jól tudja, hogy Tokióban jóval nehezebb lovaspálya vár az öttusázókra, mint amilyen a kairói volt, a futásban viszont csak könnyebb lehet a versenyzők dolga, mert a világbajnokságon 15 centis homokkal borított, inkább a tevéknek való terepen voltak kénytelenek bukdácsolni.

A davosi edzőtábor amúgy azért is különleges, mert annak lehetőségével Gulyás mellett csak a junior világbajnoki bronzérmes öttusázó Barta Luca élhet, velük utazhat viszont a BVSC négy párbajtőrözője, akik a vívóedzéseken lesznek a segítségükre.

Szalay Péter (SzPress Hírszolgálat)

Fotók: pentathlon.hu