Albert Flórián: “Minden elismerés azoknak, akik gólkirályok lettek”

Kedden megnyílt a Fradi Múzeum legújabb időszaki kiállítása: ezúttal a 120 év gólkirályairól szól.

Az eseményt követően a Ferencváros saját nevelésű játékosával, és egykori edzőjével, az Aranylabdás fiával, Albert Flóriánnal beszélgettünk.

Ha egy kicsit poénos akarok lenni, akkor azt tudom mondani, hogy nagyon sokat köszönhet nekünk Nicsenko, hogy gólkirály lett, mert rengeteg gólpasszt adtunk neki… De félre a tréfával, nagyon nehéz gólkirályi címet nyerni bármelyik bajnokságban, bármelyik országban, minden elismerés azoknak, akik gólkirályok lettek!

Édesapámék csapatáról szóló sztorikról megjelent már pár könyv, így egy-két percben ezt nem tudom elmondani, de az akkori Fradi volt az egyik legjobb Fradi, ők nyertek először VVK-t, az UEFA-kupa, ma Európa Liga elődjét, ami máig a magyar labdarúgás egyetlen olyan eredménye, amit még nem tudtak megismételni.

Azt, hogy kiből lehet gólkirály, már gyerekkorban észre kell venni, kinek van olyan tehetsége vagy érzéke, hogy oda tud kerülni, olyan döntéseket tud hozni a kapu előterében, minden idegszálával arra koncentrál, hogy gólt tudjon rúgni. Egy-két kivételtől eltekintve, mint például Messi, aki mezőnyben is tud, a gólkirályok azok, akiket kiszolgál a csapat, mert ők rendelkeznek egy olyan adottsággal, ami miatt bennünk bízhatnak különböző helyzetekben a csapattársak.

Gyerekkorom óta követem a Fradi történelmét, keveset, de hallottam a Schlosser Imre bácsiról, Sárosi doktorról, hogy most itt élőben látni tőlük ereklyéket, amik visszaidézik a múltat. Ez minden ferencvárosi érzelmű embernek nagyon fontos, hogy megismerjék azt a kort, ők is ikonikus alakjai voltak a clubnak, ami miatt a Ferencváros Ferencváros lett.

 

fotó és szöveg: Kárpáti Balázs / Sportmenü