Alekszejev Tamara, Földházi Zsófia és Kovács Sarolta is döntőbe jutott a kecskeméti Világkupán!

A női selejtezővel hivatalosan is megkezdődött a kecskeméti öttusa Világkupa, amelyet a Magyar Öttusa Szövetség és a kecskeméti Hírös Sport Nonprofit Kft. rendez közösen. Nagyon erős női mezőny érkezett Kecskemétre. Ahogy a női válogatott szövetségi kapitánya, Kállai Ákos fogalmazott, világbajnoki szintű a 78 fős mezőny.

A magyar szövetség hivatalos honlapjának csütörtöki beszámolója szerint a selejtezőben nem lehetett kiengedni, lazítani, hanem mindenkinek a legjobbját kellett nyújtania a döntőbe kerülésért. A mieink közül talán egyedül Kovács Sarolta engedhette meg magának, hogy a kombinált szám felénél már visszavegyen egy kicsit és tartalékoljon, de a többieknek keményen kellett küzdenie. A csoportját megnyerő Kovács Sarolta mellett szintén magabiztosan jutott a fináléba a csoportjában hetedik Földházi Zsófia és a szintén az első tízben végző Alekszejev Tamara is.

Ottusa_vk03_2018_sportmenu

Kállai Ákos értékelése alapján, Kovács Sarolta nagyon összeszedett volt a vívásban, kiválóan úszott és a kombinált számban már tartalékolni is tudott. Földházi Zsófia helyezése is magabiztosságra utal, nagyon nagy extrát egyik számban sem nyújtott, de biztosan hozta azt, ami elvárható tőle. Alekszejev Tamara is nagyon magabiztosan vívott, meggyőzően úszott és a kombinált számban is hozta a kötelezőt.

Természetesen örülök annak, hogy Kovács Sarolta, Földházi Zsófia és Alekszejev Tamara magabiztosan jutott a döntőbe. Saci esetében látszik, hogy fizikailag nagyon jó állapotban van. Bízom abban, hogy a döntő napján mentálisan mindhárman rendben lesznek és segít majd nekik a hazai pálya, a hazai közönség. Nagy dologra lehetnek képesek. A fiatalok közül Barta Luca, Kalincsák Eszter és Guzi Blanka is sérülés után épülget. Sokat kihagytak, így nem volt elvárható tőlük a továbbjutás. Kalincsák Eszter talán meg is lepett azzal, hogy egy picit előrébb tart már annál, amit gondoltam. Érdekes, hogy a nem régen kézilabdáról az öttusára váltó Guzi Blanka nagyon jó ütemben fejlődik. Kimondottan ügyes úszásban és a kombinált számban. Vívásban is lépeget előre, de ebben a tusában még sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy egy ilyen mezőnyben ott lehessen a döntőben. Gulyás Michelle még ifjúsági korú, neki azért ez még elég nagy ugrás. Neki is vívásban kell előre lépnie. Az úszás és a kombinált szám rendben volt nála. Réti Kamilla mind a három számban bizonytalankodott. Gyengén vívott, gyengén úszott és sajnos esélye sem volt a kombinált számban. De erőfelmérőnek számára is tökéletes volt a selejtező. Boros Alexandrától, Kis Virágtól és Ormándi Rebekától sem volt elvárható a döntőbe jutás, de sokat jelenthet számukra, hogy egy ilyen erős mezőnyben is megmutathatták magukat és tapasztalatokat gyűjthettek. Talán Zs. Tóth Annáról nem beszéltem még. Meglepett az ennyire gyenge szereplése a kombinált számban, hiszen a hatodik helyről indult és végül tizenkilencedik lett. Talán egy betegség miatt történt mindez.” – értékelte az első napot Kállai Ákos.

Ottusa_vk09_Alekszejev_Tamara_2018_sportmenu

A program az előző évekhez hasonlóan a férfi selejtezővel folytatódik, majd szombaton lesz női és vasárnap a férfi döntő. A hétfői napon bonyolítják le a vegyes váltók versenyét. Az úszásnak a város fürdőkomplexuma, a vívásnak a Messzi István Sportcsarnok, a lovaglásnak és a kombinált számnak pedig a Benkó Zoltán Szabadidőközpont ad otthont.

Az első világkupa-versenyen, március elején Kairóban Alekszejev Tamara ezüstérmet szerzett. A sorozat március végén Los Angelesben folytatódott, ahol Demeter Bence ezüst-, Szép és Alekszejev pedig bronzérmet nyert. A nemzetközi mezőny a kecskeméti verseny után, május végén Szófiában találkozik. A döntőt júniusban, Asztanában tartják majd. Az Európa-bajnokságot július közepén Székesfehérváron, az év fő versenyét, a világbajnokságot pedig szeptemberben, Mexikóvárosban rendezik meg.

Részletes eredmények

Róth Tamás helysíni képei – fotóalbum – :

Öttusa-vk 2018. - Kecskemét

főkép: Kovács Sarolta a célban; Sportmenü / Róth Tamás