„Alig várom, hogy jöjjön Budapest”

Bár a breakingben induló magyar versenyzők nem kerültek „főtáblára” az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat sanghaji állomásán, Szarvák Csenge (B-Girl Csenge) és Lobontiu Menotti Noris (Noris by Nature) egyaránt arra készül, hogy a mostani tapasztalatokra alapozva Budapesten ott lehetnek az egyenes kieséses szakaszban a június 20-23-ai második viadalon.

Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat négy sportága közül a breaking számít újoncnak: a BMX Freestyle, a gördeszka és a sportmászás már Tokióban is szerepelt a programban, a breaking viszont most debütál – azok után, hogy már a 2018-as ifjúsági olimpián is óriási sikert aratott Buenos Airesben.

A két magyar induló számára a tapasztalatszerzés volt a cél Sanghajban, ehhez képest Csenge mindössze 13 pontra volt attól, hogy a legjobb 32 közé kerüljön, azaz ott legyen az egyenes kieséses szakaszban, ahol a táncosok már a rapperekhez hasonlóan egymással „küzdenek”, azaz a pontozók (maguk is korábbi breakingelők) azt döntik el, a kettő közül ki volt a jobb – adta hírül a Magyar Olimpiai Bizottság.

(Ellentétben hasonló, zenés-pontozásos sportokkal, breakingben a semleges DJ maga dönti el, milyen számok szólnak, azaz a versenyzők nem saját zenére táncolnak – ez komoly kihívás mindenkinek.)

Csenge a 34. helyen végzett, nagyon kevés hiányzott a továbblépéshez, ám nem volt elkenődve.

„Hatalmas szórakozás és buli ez a sanghaji esemény, nagyon nagy élményként éltem meg

– nyilatkozta a versenyt követően.

– Egész jól teljesítettem, bár becsúszott egy-két hiba, de ezekből tanulok. Fiatal vagyok, még csak most kezdem az utam. Sajnos, a kiválasztásnál csak egy szóló van, a folytatásban lehet már kettőt csinálni. Most még motiváltabb leszek, hogy Budapesten már párbajozhassak, még keményebben fogok készülni. Egyébként itt is készültem két-három körrel, ezeket fogom tökéletesíteni júniusig.”

Helyezés szempontjából nem volt nagyon messze Noris by Nature a férfiaknál, aki 38. lett, a pontok tekintetében viszont van még mit ledolgoznia annak érdekében, hogy júniusban ő is párbajozhasson.

„Elég kemény a mezőny, a köröm jól sikerült, elégedett voltam vele, megmutattam az energiámat és a karakteremet, alig várom, hogy jöjjön Budapest. Egy biztos, ott is rombolni fogunk és megteszünk minden tőlünk telhetőt. Most nem kerültem be, de nem baj, júniusban oda akarok érni.”

A breakinggel párhuzamosan zajlott a másik három szakág selejtezője is, egyes számokban már eljutottak a döntőkig, ugyanakkor kvótákat csak a Ludovika Campuson osztanak június 20. és 23. között, hiszen a két állomás összesített eredménye számít a kvalifikációnál.

A sanghaji állomásra a magyar delegáció tagjaként elutazott Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja is, aki a helyszínen szurkol a magyar résztvevőknek.

Fotó: MOB-Média/Szalmás Péter (archív)
Sanghaji csoportkép: MOB-Média