Álommezőny 100 gáton a Gyulai István Memorialon

Alig egy nappal a 2017. évi Gyulai István Memorial előtt bombaként robbant a hír, hogy minden korábbinál erősebb futószámot rendeznek július 4-én székesfehérvárott. A 100 m gát világcsúcstartója, két olimpiai bajnoka, a világranglista vezetője és a világ-ranglista első hat helyezettjéből öten eljönnek Magyarországra! ilyen mezőnyt se olimpián se világbajnokságon nem lehet viszont-látni, mivel hat amerikai versenyző is rajthoz áll, nem kevesebb mint 41 gyémánt liga győzelemmel a nevük mellett!

A szervezők vasárnapi tájékoztatása szerint a nyolc egyéni olimpiai bajnok mellé immár négy egyéni világcsúcstartó részvételével büszkélkedhet Közép-Európa legjelentősebb atlétikai versenye. Az amerikai Kendra „keni” Harrison kevesebb mint egy évvel ezelőtt adta át a múltnak a bolgár Jordanka Donkova 28 (!) éves rekordját amikor 12.20 másodperccel győzött a londoni Gyémánt Liga viadalon. Harrison – a londoni futása óta – tizenkét versenyen keresztül őrzi veretlenségét, ezalatt megnyerte a fedett pályás és a szabadtéri amerikai bajnokságot is, ami egyben válogató volt az idei világbajnokságra, ahol első számú esélyesként indul majd.

A sacramentói siker azonban korántsem garancia arra, hogy akár Londonban, akár Székesfehérváron a dobogó tetejére állhat. Riválisai között itt lesz a Gyulai István Memorialon az olimpiai arany-, ezüst- és világbajnoki bronzéremmel is büszkélkedő Dawn Harpernelson (USA). Rutinját mi sem jellemezi jobban, mint karrierje eddigi négy IAAF Diamond race győzelme, vagyis pontversenyben szerzett elsősége.

Legutóbbi Magyarországi látogatása óta egy riói ezüstéremmel gazdagodott a Gyulai István Memorial címvédője nia ali (USA). A kétszeres fedett pályás világbajnok második volt Harrison mögött az amerikai válogatón így nemcsak Szé-kesfehérvárott, de Londonban is meg fog tenni mindent, hogy legyőzze világcsúcstartó honfitár-sát. 12.52 mp-es idei legjobbja alapján Ali az egyik fő esélyes a rendkívül erős mezőny ellenére.

Az ausztrál Sally Pearson is elismerésre méltó ötkarikás medálkollekcióval rendelkezik:  a pekingi olimpián második lett  Dawn-Harper mögött, de Londonban már  ő nyert. Szabadtéri és fedett pályás vb-n szintén egy-egy aranyat és ezüstöt gyűjtött  és 12.28-as legjobbjánál csak öten futottak jobbat a világon.

A versenyszám elképesztő erejét bi-zonyítja, hogy öten tudnak 12.40-en belül. Ugyan nem tartozik közéjük kristi castlin (USA) de riói bronzér-me minden bizonnyal kárpótolja ezért, és nem kizárt, hogy pont kedden kora este javít élete eddigi legjobbján.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a világ idei legjobb ered-ményével büszkélkedő jasmin stowers-t (USA) sem. Az all-athletics.com világranglista 3. he-lyén álló ötszörös Gyémánt Liga győztes hiába a világ egyik leg-jobb gátfutónője, mégsem lesz ott a londoni világbajnokságon, mivel a válogatón 12.35 mp-es egyéni csúcsa ellenére nem áll-hatott dobogóra. A pekingi világ-bajnoki döntős sharika nelvis (USA) is hasonló sorsra jutott. Hiába futott már 12.34 mp-et, aki Londonra váltott jegyet nem fog tudni találkozni vele, Székesfehérváron annál inkább.

Az elképesztő mezőny mellett B-fu-tamot is rendeznek a Gyulai István Memorialon, ahol a legtehetségesebb magyar gátasok is megmutathatják magukat, így az idei fedett Eb-n elő-döntős és magyar bajnok kerekes gréta, a junior Eb-második kozák luca és az ifjúsági olimpiai negyedik, sorok klaudia is. AB-futamot kedden 18:45-kor, az A-futamot 19:00-kor rendezik a Székesfehérvári Bregyó-közi RegionálisAtlétikai Központban.

A Gyulai István Memorialra a jegyárusítás folyamatosan zajlik, a belépőket a gyulaimemorial.hu oldalon, a tex.hu-n, valamint országszerte a Ticket Express jegyirodáiban lehet megvásárolni. A július 3-i előnapra és a Hopp Parádéra a belépés ingyenes

 

Vélemény, hozzászólás?