Amerikai diadalmenet, Oroszország arany nélkül zárta a birkózó-vb-t

Két arany- és egy ezüstérmet nyertek az Egyesült Államok versenyzői a párizsi birkózó-világbajnokság utolsó napján, melyen eldőlt, hogy az orosz válogatott példátlan módon arany nélkül zárta a tornát.

Az esti döntőkre közel hatezren gyűltek össze az AccorHotels Arenában, melyben a nézők előbb a szabadfogásúak 74 kilogrammos súlycsoportjában láthattak fantasztikus aranycsatát. Az esti első amerikai-orosz meccset a címvédő, londoni olimpiai bajnok Jordan Burroughs 9-6-ra nyerte meg Hetik Cabolov ellen, s ezzel karrierje negyedik vb-aranyát gyűjtötte be.

Ezt követően előbb a 65 kilóban a grúz Zurabi Jakobisvili, majd 70-ben a kubai születésű olasz klasszis, Franck Chamizo diadalmaskodott, hogy aztán következzen a vb utolsó döntője, mely igazi csemegének ígérkezett.

A 97 kg-ban ugyanis két hatalmas egyéniség csapott össze egymással, a kategóriában az elmúlt két évben mindent megnyerő, olimpiai és világbajnok Kyle Snyder, illetve az eddig egy súllyal lejjebb, 86 kilogrammban egyeduralkodó, szintén riói bajnok, kétszeres vb-első orosz Abdulrasid Szadulajev. A meccs nem is okozott csalódást, a két bajnok nagyon magas színvonalú küzdelmet vívott, melyben hol az egyik, hol a másik állt jobban. A második menet elején Szadulajev 5-3-as vezetéshez jutott, ám erővel az amerikai bírta jobban, aki 15 másodperccel a vége előtt hajtotta végre az aranyérmet jelentő mögékerülést.

Ez egyúttal azt is jelentette, hogy a sportág első számú hatalmának számító oroszok a kötöttfogás és a női versenyek után szabadfogásban sem tudtak aranyérmet szerezni Párizsban.

szabadfogás 65 kg, világbajnok:
Zurabi Jakobisvili (Grúzia)
2. Magomedmurad Gadzhiev (Lengyelország) 3-1
3. Alejandro Valdes Tobier (Kuba) és
Alan Gogajev (Oroszország)
a döntőben:
Jakobisvili-Gadzhiev 3-1

szabadfogás 70 kg, világbajnok:
Frank Chamizo Marquez (Olaszország)
2. James Malcolm Green (Egyesült Államok)
3. Fudzsinami Juhi (Japán) és
Azurek Tanatarov (Kazahsztán)
a döntőben:
Chamizo Marquez-Green 8-0

szabadfogás 74 kg, világbajnok:
Jordan Burroughs (Egyesült Államok)
2. Hetik Cabolov (Oroszország)
3. Ali Sabanau (Fehéroroszország) és
Soner Demirtas (Törökország)
a döntőben:
Burroughs-Cabolov 9-6

szabadfogás 97 kg, világbajnok:
Kyle Snyder (Egyesült Államok)
2. Abdulrasid Szadulajev (Oroszország)
3. Aszlanbek Alborov (Azerbajdzsán) és
Georgij Ketojev (Örményország)
a döntőben:
Snyder-Szadulajev 6-5

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?