Átadták és a Főpróba alkalmával letesztelték a budapesti kézilabda arénát – videó

Kevesebb mint egy hónappal a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság előtt átadták a torna legnagyobb, egyben központi arénáját Budapesten. Az avatóünnepséget követő Főpróbán több mint 5000 ember élvezhette a létesítmény teszteseményének változatos programjait. Hivatalosan is beiktatták a Magyar Kézilabda Szövetség MKSZ Hírességek Csarnokának tagjait, koncertet adott a Punnany Massif, valamint pályára léptek az elmúlt évtizedek meghatározó kézilabdázói. A jegyek eladásából befolyó összegből a szervezők a közmédia Jónak lenni jó! adománygyűjtő akcióját támogatták.

Az 50 ezer négyzetméter alapterületű, a későbbiekben 26 sportág eseményeire alkalmas budapesti aréna építése 27 hónappal ezelőtt kezdődött, miután Magyarország 2018-ban Szlovákiával közösen elnyerte a férfi kézilabda Európa-bajnokság rendezési jogát az európai szövetség glasgow-i konferenciáján.

(Fotó: MKSZ / Kovács Anikó)

A 20 022 ülőhellyel rendelkező csarnok Európa egyik legnagyobb arénája, amely a sporton kívül a turizmusban és az idegenforgalomban is fellendülést hozhat a főváros életében, egyben kulturális és zenei programoknak is otthona lehet – erre emlékeztetett a délutáni avatóünnepségen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

(Fotó: MKSZ / Kovács Anikó)

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke arra utalt köszöntőjében, hogy (sport)történelmi pillanatokat élhetünk át januárban a budapesti csarnokban, valamint a múlt héten Szegeden átadott PICK Arénában és az Eb alkalmából felújított debreceni Főnix Arénában, hiszen Magyarország soha nem rendezett még felnőtt férfi kézilabda-világversenyt – számolt be a WGSM.

Január 13. és 30. között Európa legjobb férfijátékosai látogatnak hazánkba, valamint Szlovákiába, a budapesti arénában 23 mérkőzést rendeznek, köztük az egyik középdöntős csoport mérkőzéseit, valamint a döntő hétvége legfontosabb találkozóit. Mivel 2024-ben női kézilabda Eb-t, 2027-ben női világbajnokságot rendez Magyarország, borítékolható, hogy a most átadott aréna azokon az eseményeken is központi szerepet játszik majd.

(Fotó: MKSZ / Kovács Anikó)

Elismerősen szólt a létesítményről Michael Wiederer, az Európai Kézilabda Szövetség elnöke, aki aztán Mikler Rolandnak, a magyar válogatott csapatkapitányának szimbolikusan átadta a januári torna hivatalos labdáját. A labda ezután kézről kézre járt, Éles József, Kökény Beatrix, Gódorné Nagy Marianna és Kovács Péter kapta a passzt, így a korábban a 20. század legjobb kézilabdázójának választott klasszis lőtte az aréna első gólját.

(Fotó: MKSZ / Kovács Anikó)

Az ünnepélyes szalagátvágáson Gulyás Gergely és Kocsis Máté mellett dr. Faragó Tamás, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok vízilabdázó, valamint Kökény Beatrix és Éles József is közreműködött.

(Fotó: MKSZ / Kovács Anikó)

A budapesti aréna első nagyszabású programja, a Főpróba késő délután kezdődött, melynek felvezetéseként a Magyar Kézilabda Szövetség hivatalosan is beiktatta a Hírességek Csarnokába a sportág legendás szereplőit. A férfiaknál és a nőknél is tizenegy kézilabdázó tagja az illusztris társaságnak, öten posztumusz kapták meg az elismerést még 2020-ban. (Mellettük edzőként Török Bódog posztumusz, míg sportvezetőként Vanyus Attila kapta még meg az elismerést.)

Könnyed és vicces programpont volt az este során a Kabalák csatája, sportszervezetek és egyesületek figurái vívtak többfordulós tánccsatát, a viadalt végül a Fradi Sas nyerte. Természetesen ott volt a fellépők között Tricky, a kézilabda Európa-bajnokság kabalaszarvasa, aki az este egyik főszereplője volt egyébként is, hiszen végig szórakoztatta az arénába érkező szurkolókat.

A látogatók kipróbálhatták a Watch Games. See More. tematikus élményparkját, amelyben ezúttal is a legmodernebb digitális eszközökkel lehetett felmérni a kézilabdás készségeket.

Az est első fénypontja a Punnany Massif koncertje volt, majd a magyar kézilabdasport elmúlt évtizedeinek meghatározó szereplőinek All Star-programjait élvezhette a közönség.

A hölgyek ügyességi versenyében pályára lépett többek között, Farkas Ágnes, Görbicz Anita, Siti Beáta, Deli Rita, Pádár Ildikó, Radulovics Bojana, Kökény Beatrix, Pádár Ildikó, Siti Eszter, Kántor Anikó vagy Pálinger Katalin. A férfiak All Star-mérkőzésén olyan kiválóságokat üdvözölhettük, mint Fazekas Nándort, Kotormán Attilát, Iváncsik Gergőt, Iváncsik Tamást, Eklemovic Nikolát, Pásztor Istvánt, Nagy Lászlót vagy Zubai Szabolcsot.

A meccs szünetében nagy taps fogadta a januári Európa-bajnokság főszereplőit, a magyar férfi kézilabda-válogatott tagjait. Ők január 13-án, a Hollandia elleni mérkőzéssel avatják fel tétmérkőzésen az arénát.

„Nagyszerű érzés volt már most megtapasztalni a várható hangulatot” – fogalmazott Bodó Richárd, a válogatott tagja. – Nagyon várjuk már az első meccset, hogy telt ház előtt játszhassunk, az azért egy kicsit más érzés lesz. De addig még nagyon sok munka van előttünk, mostantól arra koncentrálunk.”

„Azt gondolom, sikerült egy igazán színes, élménygazdag rendezvényt szerveznünk, végre megismerhettük és megismertethettük az arénát kívülről, belülről” – mondta Kovács Barbara, az EHB 2022 Kft. ügyvezető igazgatója, aki hozzátette, közel 3 millió forint gyűlt össze a jótékonysági jegyeladásokból, ezt az összeget a közmédia Jónak lenni jó! adománygyűjtő kampányának ajánlják fel.

 

Az Európa-bajnokság hátterét bemutató és a magyar válogatott mindennapjait követő videós magazin, a WGSM TV stábja természetesen ott volt az avatóünnepségen és a Főpróbán is. Az ott készült legjobb felvételekből készült összefoglaló, amely itt érhető el:

Az Európa-bajnokságra továbbra is lehet jegyeket vásárolni, bővebb információ a jegykategóriákról a watchgamesseemore.hu/jegyek oldalon olvasható.

Fotók: WGSM