Átadták hazánk első fedett padel csarnokát

Átadták Magyarország első fedett padel csarnokát Budapesten. A négy Jubo padel versenypályával és – hazánkban először – egy szingli padelpályával induló Premier Padel Park a volt Flamenco teniszcsarnok helyét veszi át Budán a Feneketlen tónál. Ez pillanatnyilag az ország egyetlen, egész évben fedett, fűtött/hűtött padel csarnoka. A hivatalos megnyitón Baji Balázs, Gianni Annoni, Fucsovics Márton, Huszti Szabolcs, Juhász Roland, Lőrincz Viktor és Noszály Sándor is ütőt ragadott.

A padel 2018-ban vetette meg a lábát Magyarországon. A tenisz és a fallabda legjobb tulajdonságait ötvöző, mexikói gyökerű sport a legdinamikusabban fejlődő ütősportok egyike lett hazánkban is: országszerte összesen már 23 pályával és 462 regisztrált játékossal büszkélkedhet.

A most átadott Premier Padel Park Budapest legrégebbi, patinás teniszkomplexuma, a volt Flamenco csarnok helyét veszi át Budán, a Feneketlen tónál.  A létesítmény négy Jubo padel pályának ad otthont egy panoráma pályával, és hazánk első szinglipályájával.

A hazai padel történetének újabb fantasztikus állomásához érkeztünk. Bár 2021-ben szinte egész évben ünnepelhettünk, hiszen sorra nyíltak az új pályák és óriási eredményeket értünk el nemzetközi versenyeken, hazai versenyek szervezésében és a nemzetközi sportdiplomáciában is, mégis a Premier Padel Park a maga adottságaival és egyediségével kiemelt helyet foglal el a hazánkban egyre jobban teret nyerő sportág életében. Ez az átadó egyben a magyar padel sport ünnepe” – mondta Kerekes Péter, a Magyar Padel Szövetség elnöke megnyitó beszédében.

A budapesti padelpálya első vedégei – a magyar padel válogatott tagjai mellett – Oroszlán Szonja, Baji Balázs, Gianni Annoni, Fucsovics Márton, Huszti Szabolcs, Juhász Roland, Lőrincz Viktor, Varga Dénes és Noszály Sándor voltak.

Nagyon izgalmas, pörgős és szórakoztató ez a sport. Nem véletlenül terjed a világon ilyen lendülettel” – Fucsovics Márton.

Van valami különleges varázsa a padelnek, aki egyszer kipróbálja, az nagy valószínűséggel azonnal lelkes játékossá válik.” – Noszály Sándor.

Az elsők között próbálhattam ki a padelt több mint három évvel ezelőtt, és azóta is követem a sport hazai történéseit, fantasztikus az a fejlődés, ami az elmúlt pár évben történt.” – mondta Oroszlán Szonja.

Hatalmas előnye ennek a sportnak, hogy könnyű megtanulni. És mivel négy ember van a pályán, így az ugratások, nagy „dumák” is szerves részét képezik a játéknak, szóval nagyszerű társasági esemény is egyben.” – Gianni.

A Premier Padel Park közvetlen összeköttetésben áll a Park teniszklubbal, a játékosok a Park teniszklub öltözőit, shopját és éttermét használhatják. Az egész évben nyitva tartó klubban a játékosok és a nézők kényelmét egy „padel-lounge” is szolgálja, hogy padel előtt, vagy után kikapcsolódhassanak a helyszínen.  A téli teltház után a csarnokban a legkisebbeket nyaranta magyar és angol nyelvű Funside gyerektábor várja majd, ahol a padel mellett robotika, jóga és kézműveskedés foglalkozásokon is részt vehetnek.

Az 1969 óta létező, népszerű padel a tenisz és a fallabda elemeit ötvözi, párok játsszák egymással szemben egy 10×20 méteres „mini teniszpályán” a sportág számára kifejlesztett ütővel és labdával. A padel a világ egyik legjobban fejlődő sportja: jelenleg több mint 18 millióan padeleznek a világ több mint 90 országában, míg a padelpályák száma évente több mint 20%-al növekszik

Az eddig leginkább Spanyolországban, Portugáliában és Latin-Amerikában népszerű padel Svédországot is meghódította, ahol már többen padeleznek, mint teniszeznek. A többszörös Grand Slam győztes Jonas Björkman is óriási padel rajongó és játékos. Európa számos országában (Belgium, Finnország, Franciaország, Olaszország) és Dubaiban is gombamód szaporodnak és nyílnak a padel klubok és épülnek a pályák. Katarban 2021. novemberében pedig padel világbajnokságot rendeztek.

A padel 2020-ban a labdarúgók körében is berobbant és térnyerése azóta sem állt meg, sokan döntöttek úgy, hogy befektetnek a sportba. Néhány hónappal ezelőtt Zlatan brahimovic hatodik klubját nyitotta meg Svédországban, tavaly októberben pedig Zinedine Zidane indította el padel központját Aix-en-Provence-ban. A Paris Saint-Germain jelenlegi elnöke, Nasser Al-Khelaïfi egy tíz állomásos, 5 millió eurós összdíjazású, saját profi padel sorozatot indít.

A sport egyre erősödő térnyerését mutatja az is, hogy a padel bekerült a GAISF (Nemzetközi Sportszövetségek Globális Szövetsége) tagok közé, ami fontos lépés ahhoz, hogy a padel olimpiai sportág legyen. 2023-ban pedig a padel is ott lesz a lengyelországi Krakkóban megrendezésre kerülő Európai Játékokon, ami az Olimpia előszobája.