Augusztus 21-én kezdődik a párizsi birkózó-vb

Augusztus 21-én, hétfőn kezdődik és 26-án, szombatig tart az idei birkózó világbajnokság Párizsban. A magyar válogatott összesen tizenhat versenyzővel képviselteti magát a seregszemlén.

A Magyar Birkózó Szövetség tájékoztatása szerint a kötöttfogásúak hiányzója a gerincsérüléssel bajlódó világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter, őt a vb- és Eb-bronzérmes Szabó László helyettesíti, mind a nyolc versenyző volt már helyezett, hat pedig dobogós felnőtt világversenyen. A hölgyeknél a világbajnok Sastin Marianna anyai örömök előtt áll, a vb- és Eb-3. Barka Emese vállműtét után lábadozik, ezért kisebb a szokásosnál a gárda, amelyben ott van az idei Eb-2., kétszeres U23-as kontinensbajnok Németh Zsanett. Szabadfogásban a két világversenyes érmes, Veréb István és Ligeti Dániel viheti a legtöbbre.

A magyar válogatott májusban az újvidéki Európa-bajnokságon az összevont Eb-történet legjobb eredményét produkálta két-két arany- és ezüst-, valamint négy bronzérmével, a kötöttfogásúak megnyerték a szakági pontversenyt. A cél megközelíteni ezt az eredményt a világszintű mezőnyben, ami nem lehetetlen, többek között azért sem, mert a mieink közül öten kiemeltek: a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint, valamint a az Eb-első, vb-harmadik, olimpiai ötödik Lőrincz Viktor az első, a világbajnok, Eb-3. Kiss Balázs a harmadik, Németh Zsanett és Ligeti Dániel pedig a negyedik helyen.

Ami a programot illeti, a első két napon a kötöttfogású, szerdán és csütörtökön a női, a végén pedig a szabadfogású szakág lép majd szőnyegre. Az előzetes várakozások szerint a kezdő hétfő lehet a legerősebb nap magyar szempontból, hiszen akkor négy dobogóesélyes klasszisunk, Korpási Bálint, az olimpiai ezüst- és vb-érmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás, öccse, Lőrincz Viktor, valamint Kiss Balázs is szőnyegre lép.

A csapat

Kötöttfogás (8 fő): Torba Erik (59 kg), Krasznai Máté (66), Korpási Bálint (71), Lőrincz Tamás (75), Szabó László (80), Lőrincz Viktor (85), Kiss Balázs (98), Lám Bálint (130)

Nők (3): Galambos Ramóna (55), Sleisz Gabriella (60), Németh Zsanett (75)

Szabadfogás (5): Molnár József (61), Lukács Norbert (65), Gulyás Zsombor (70), Veréb István (86), Ligeti Dániel (125)

A program (a napi küzdelmek 10-kor kezdődnek, az éremcsatákra 19 és 21.30 között kerül sor):
Augusztus 21., hétfő: kf 71 kg (Korpási), 75 (Lőrincz T.), 85 (Lőrincz V.), 98 (Kiss B.)
Augusztus 22., kedd: kf 59 (Torba), 66 (Krasznai), 80 (Szabó L.), 130 (Lám)
Augusztus 23., szerda: női 55 (Galambos), 58, 63, 75 (Németh Zs.)
Augusztus 24., csütörtök: női 48, 53, 60 (Sleisz), 69
Augusztus 25., péntek: szf 57, 61 (Molnár J.), 86 (Veréb), 125 (Ligeti)
Augusztus 26., szombat: szf 65 (Lukács), 70 (Gulyás), 74, 97

Jövőre, mint ismert, Budapest rendezi a felnőtt világbajnokságot, újdonságként a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) a párizsi viadal színhelyén, az AccorHotels Arénában (közismert nevén a Bercy-csarnokban) a francia rendezőkkel, a nemzetközi szövetséggel (UWW), a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel, a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztályával és a Szépművészeti Múzeummal együttműködve magyar standot állított fel.

A párizsi világbajnokságról folyamatosan, élőben beszámol az MBSZ honlapja (birkozoszov.hu) és facebook oldala, valamint minden nap hírlevéllel jelentkezünk, amelyben interjúk, esélylatolgatások, értékelések, fotók, további helyszíni érdekességek találhatók – és természetesen felhasználhatók – majd. Az M4Sport és az Eurosport naponta televíziós összefoglalót ad a csúcseseményről.

Vélemény, hozzászólás?