Az amerikai Michael Goulian csókolhatta meg az indianapolisi téglákat

Michael Goulian a könnyeivel küzdött vasárnap, amikor első amerikai Red Bull Air Race pilótaként győzelmet aratott az Indianapolis Motor Speedway-en. A második helyet a kanadai Pete McLeod szerezte meg, akinek ez az első dobogós helyezése 2018-ban, a harmadik helyen pedig a francia Nicolas Ivanoff állhatott a pódiumra. Így a világbajnokság végeredménye csak a novemberi szezonzárón dől majd el, a texasi Fort Worth-ben.

A Redd Bull keddi közlése szerint Goulian a hétvégén 40 000 hazai szurkoló előtt győzött, ám nem volt könnyű helyzetben: a leggyorsabb vesztesként épp, hogy csak bejutott a vasárnapi döntőbe. Ezalatt két riválisa a világbajnoki címért folytatott küzdelemben – a cseh Martin Šonka és az ausztrál Matt Hall – lemaradt, miután a szintén amerikai Kirby Chambliss a legjobb 14 között legyőzte Šonkát, Hall pedig eltalált egy pylont a legjobb 8-as futamban. Goulian megingathatatlan volt a legjobb 4 között és 1:06.208-os idejével megszerezte az első helyet. A kanadai McLeod végig nagy veszélyt jelentett az amerikai győzelmére, hiszen a pilóta 2016-ban harmadik lett Indianapolisban. Bár nagy iramot diktált, időt veszített a vesernypályán, így végül fél másodperccel Goulian mögött végzett.

Michael_Goulian02_Red_Bull_Air_Race_Indianapolis_2018

Ez egy óriási nap. Most úgy érzem, hogy az egész szezon szinte semmit sem jelent, hiszen az indianapolisi győzelem mindennél csodálatosabb” – árulta el Goulian, miután rádöbbent, hogy gyermekkora legendás indianapolisi hőseit követően ő is megcsókolhatja a híres Indy téglákat. „Van, hogy egy nap egyszerűen csak neked kedvez, ez most egy ilyen nap volt. Az utolsó bécsújhelyi versenyen, [ahol a 12. helyen végzett], olyan volt, mintha minden ellenem játszott volna, csak úgy mint Matt és Martin számára ezen a futamon. Mindenki egy igazán izgalmas finálét várt a világbajnoki címért folyó küzdelemben, úgy tűnik, ez most így is lesz.”

Az indianapolisi győzelem a harmadik helyről egészen a tabella élére repítette az amerikai pilótát, aki 70 pontjával a jelenleg 65 pontot birtokló cseh Martin Šonkát és a 63 pontos Matt Hallt előzi meg. Mindössze hét pont a különbség a ranglista első és harmadik helyezettje között, így az már biztos, hogy a novemberi Fort Worth-i versenyen győztes pilóta első alkalommal lesz Red Bull Air Race világbajnok.

Michael_Goulian03_Red_Bull_Air_Race_Indianapolis_2018

Kövesd figyelemmel a döntő futamot, amely során kiderül, ki lesz a világbajnok. Jegyek már kaphatók a 2018-as Red Bull Air Race november 17-18-án, a Texas Motor Speedway-en rendezett szezonzáró futamára. Jegyinformációkért és izgalmas részletekért látogass el a www.redbullairrace.com oldalára.

Master Class eredmények, Indianapolis 2018:
1. Michael Goulian (USA)
2. Pete McLeod (CAN)
3. Nicolas Ivanoff (FRA)
4. Ben Murphy (GBR)
5. Cristian Bolton (CHI)
6. Matt Hall (AUS)
7. Juan Velarde (ESP)
8. Kirby Chambliss (USA)
9. Mika Brageot (FRA)
10. Martin Šonka (CZE)
11. Matthias Dolderer (GER) 12. Joshide Muroja (JPN)
13. Petr Kopfstein (CZE)
14. François Le Vot (FRA)

A világbajnokság állása hét futamot követően:
1. Michael Goulian (USA) 70 pont
2. Martin Šonka (CZE) 65 pont
3. Matt Hall (AUS) 63 pont
4. Mika Brageot (FRA) 36 pont
5. Joshide Muroja (JPN) 34 pont
6. Pete McLeod (CAN) 27 pont
7. Kirby Chambliss (USA) 25 pont
8. Ben Murphy (GBR) 22 pont
9. François Le Vot (FRA) 21 pont
10. Nicolas Ivanoff (FRA) 20 pont
11. Juan Velarde (ESP) 20 pont
12. Matthias Dolderer (GER) 17 pont
13. Petr Kopfstein (CZE) 16 pont
14. Cristian Bolton (CHI) 12 pont

###

2018-as Red Bull Air Race versenynaptár:

Február 2-3.:                                  Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek

Április 20-22.                                  Cannes, Franciaország

Május 26-27.:                                    Csiba, Japán

Június 23-24.:                                Budapest, Magyarország

Augusztus 25-26.:                         Kazany, Oroszország

Szeptember 15-16.:                      Bécsújhely, Ausztria

Október 6-7.:                                 Indianapolis, Egyesült Államok

November 17-18:                          Fort Worth, Egyesült Államok

fotók: Red Bull