Az atlétika világsztárjai a Gyulai István Memorialon

A legenda folytatódik! Július 9-én Székesfehérváron kerül megrendezésre a WA Continental Tour Gold sorozatába tartozó Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj. A régió legszínvonalasabb egynapos versenye előtt nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak a szervezők.

Mészáros Attila alpolgármester köszöntőjében kiemelte: nagy öröm a város számára, hogy idén is vendégül láthatják a nagymúltú atlétikai viadalt.

„Az atléták egy része napok óta a városban tartózkodik, fantasztikus őket itt látni, azt, hogy élvezhetik Székesfehérvár vendégszeretetét, és minden adott, hogy ismét emlékezetes eseménynek legyünk a házigazdái. A Gyulai Memorial óriási érték Székesfehérvárnak, a város nevében köszönöm a szervezőbizottság munkáját és azt, hogy idén is városunk adhat otthont az eseménynek. Mindenkit várunk holnap a versenyre.

– mondta az alpolgármester.

Deutsch Péter a szervezőbizottság elnöke hangsúlyozta: vannak az életben állandó értékek, ilyen a Gyulai István Memorial is.

„Immáron tizenegyedik alkalommal vagyunk itt Székesfehérváron. Köszönjük a lehetőséget és azt, hogy a város bármilyen körülmények között segítő kezet nyújt. Fontos nekünk névadónk, Gyulai István, kevés ember tett nála többet az egyetemes és magyar atlétikáért. Büszke lehet fiára, Miklósra, aki a Magyar Atlétikai Szövetség elnökeként folytatja az általa elkezdett munkát. Köszönjük a családnak együttműködését. Az atlétika a „Sportok Királynője”, mondhatjuk tehát, hogy a Királynő és a Királyok Városa között megbonthatatlan a kapcsolat. Köszönettel tartozunk támogatóinknak is. A Gyulai István Memorial az atlétika ünnepe. A magyar atlétika is sokat köszönhet a versenynek, amely mára már régió és a világ egyik legjobb egynaposa.”

Deutsch Péter felidézett a viadal emlékezetes pillanataiból is néhányat. Kiemelte, a Memorialon láthattunk Magyarországon először 10 másodpercen belüli futást 100 méteren. Több alkalommal köszönthettük az indulók között a 110 méter gátfutás országos csúcstartóját, a világbajnoki bronzérmes Baji Balázst. Évekkel ezelőtt egy szárnyait bontogató ifjú kalapácsvető is dobókörbe lépett a Bregyó-közben – aki azóta kétszeres világbajnoki bronzérmes és kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes lett, ő Halász Bence.

Zárásként ismét hangsúlyozta a viadal értékét:

„Fontos megemlíteni, hogy a versenyt a koronavírus-járvány alatt is meg tudtuk rendezni. Mi szervezők is érezzük a világban jelenlévő válságot, amely új kihívások elé állít bennünket. Örömteli, hogy a Gyulai István Memorial minden körülmények között az állandóságot jelenti.”

A sportvezető jelezte, mozgalmas időszak vár a magyar atlétikára a következő két hónapban. A kedden megrendezendő Gyulai Memorial után az U18-as korosztály számára Európa-bajnokságot rendeznek, azt követi a nyári olimpiai játékok, majd augusztus végén az U20-as fiatalok vesznek részt a korosztály világbajnokságán.

„Az atlétika család izgalmas időszak előtt áll. A magyar atlétika készül, fejlődik. Mi készen állunk, hajrá, magyar atlétika. A legenda idén is folytatódik.”

– zárta gondolatait Deutsch Péter.

Spiriev Attila a verseny sportigazgatója részletesen ismertette az egyes számokban induló mezőnyöket.

„Igazi sztárparádé lesz idén is. Negyvenhét ország képviselői lépnek majd pályára. Láthatjuk az atlétika szempontjából hagyományos nemzetek indulóit, de lesznek olyan országokból érkezett atléták is, akik nem mindennap fordulnak meg Magyarországon, ilyenek például Botswana, India, a Fülöp-szigetek vagy a Turks és Caicos-szigetek.”

A verseny indulói kapcsán jelezte, a korábban bejelentett sztárok közül a gátfutás fenoménja, Grant Holloway nem indul majd, de a mezőny így is világsztárokkal telitűzdelt lesz.

100 méter gáton az olimpia bajnok Jasmine Camacho-Quinn mellett itt lesz Nia Ali is, aki már 2011-ben az első Gyulai Memorialon is indult. A mostani lesz a hatodik részvétele. Súlylökésben debütál a versenyen Leonardi Fabbri. Az olaszok újdonsült Európa-bajnoka a kontinensbajnokságon idén leigázta a mezőnyt. Diszkoszvetésben a három gigász – Daniel Stahl, Kristjan Ceh és Mykolas Alekna – csatája várható. Az ő küzdelmükbe szólna bele Andrius Gudzius – a litván dobó eddig öt alkalommal volt második a Memorialon. Kalapácsvetésben olimpiai döntőnek beillő mezőnyben dobhat Halász Bence.

Távolugrásban visszatér a Bregyó-közbe Miltiadis Tentoglou. A görögök ikonja mindent megnyert már, egyedül a görög csúcs megdöntése hiányzik még számára. A tavalyi budapesti világbajnokság legjobbjai mellett ott lesz a távolugró mezőnyben az U20-as világcsúcstartó olasz tehetség, Mattia Furlani is. Magasugrásban ismét megméreti magát a nagy közönségkedvenc, Gianmarco Tamberi, aki 2017-ben a komoly sérülését követően Székesfehérváron aratott győzelme után tért vissza a nemzetközi vérkeringésbe. Kihívója is akad majd, méghozzá a 2007-es világbajnok, nemrégiben a 40. életévét betöltő Donald Thomas személyében.

A sebesség megszállottjait is láthatjuk kedden. A magyar sprinterek közül pályára lép két országos csúcstartó, a hazai rekordlistákat átíró Takács Boglárka és Molnár Attila is.

400 méteren Molnár Attila olimpiai és világbajnokok ellen versenyezhet, hiszen ott lesz a rajtvonalon az olimpiai bajnok Steven Gardiner és a mixed váltóval világbajnoki címvédő dominikai Alexander Ogando is.

Ezúttal 200 méteren méreti meg magát St. Lucia képviseletében Julien Alfred, aki tavaly 100 méteren aratott győzelmet a Bregyó-közben. Azonban a verseny favoritja mégsem ő, hanem a távon a világtörténelem második leggyorsabb nője, a jamaicai Shericka Jackson.

100 méteren folytatná idei sikerszériáját a verseny csúcstartója, Akani Simbine. A dél-afrikai sprinter a távon idén még veretlen. Ebben többen megakadályoznák, a tavalyi világbajnokság ezüstérmese, a botswanai Letsile Tebogo, vagy éppen a jamaicai országos bajnokság és az olimpia között csak egyetlen versenyen rajthoz álló Kishane Thompson. A karibi szigetország új sprinterfenoménja 9.77 másodperces bődületes idővel nyerte hazája bajnokságát.

A földkerekség leggyorsabb embereinek csatája várható tehát.

A sajtótájékoztató második részében a verseny sztárjai meséltek.

Steven Gardiner:

„19 évesen versenyeztem először a Gyulai Memorialon. Szeretek ide visszatérni, kedvesek az emberek, szuper a verseny, gyönyörű város Székesfehérvár. Az elmúlt években évről évre fejlődtem, és ma már a világ legjobbjaival versenyezhetek.”

Molnár Attila:

„Köszönöm a meghívást, megtiszteltetés, hogy idén is rajthoz állhatok a Memorialon. Szeretném a legtöbbet kihozni magamból. Tavaly ezen a viadalon futottam olimpiai szintet, kedden szeretném az országos csúcsomat tovább javítani.”

Gianmarco Tamberi:

Örülök, hogy ismét itt lehetek. Szeretem ezt a versenyt, fantasztikus a hangulata, a nézők szuperek. A Gyulai Memorial különleges helyet foglal el a szívemben. Évekkel ezelőtt a sérülésemet követően itt születtem újra, ezen a versenyen indulva nyertem vissza az önbizalmamat és a hitemet. Szeretnék a lehető legjobban szerepelni holnap. Egyben szeretnék gratulálni Yaroslava Mahuchikhnak, aki tegnap megdöntötte a női magasugrás világcsúcsát.”

Miltiadis Tentoglou:

„Nagyon szép a pálya, tavaly nyertem itt, emlékeim vannak és örülök, hogy idén is itt lehetek. Nagyon erős lesz a mezőny, izgalmas verseny várható. Az olimpia szempontjából tökéletes az időzítés, jókor van a verseny, ami formaellenőrzésnek is kiváló lesz. A görög csúcsot még nem én tartom, motivál, hogy megdöntsem. Kedden meg is kísérlem ezt a csúcsdöntést a Bregyó-közben.

A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat kedden 17:30-tól az M4 Sport élőben közvetíti.

fotó: facebook.com/gyulaimemorial