Az előírások betartásával a kiscsoportos sporttanfolyamok is újra indulhatnak

Miután a magyar kormány feloldotta a sportegyesületek által szervezett edzésekkel kapcsolatos korábbi korlátozását, aki csak tehette, nyomban élt is a lehetőséggel.

Mivel magyarázható, hogy a tervezett karantén jellegű edzőtáborok, majd a megvalósult otthonról bejárásos központi edzések után hétfőn szinte teljesen felemelkedett a sorompó? – tette fel a kérdést Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárnak az SzPress Hírszolgálat.

A magyarázat egyszerű: a magyar kormány intézkedései követik a járványhelyzet alakulását és igazodnak a nemzetközi tapasztalatokhoz, így a sportot érintő intézkedéseket is ez tette lehetővé – hangzott az egykori élsportoló, úszóként olimpiai és világbajnoki ezüstérmet nyert Dr. Szabó Tünde első válasza.

Több szakember is arra számít, hogy a kormányrendelet megjelenése után olyan állásfoglalások, illetve ajánlások is születnek, amelyek még inkább világossá teszik a mit szabad, illetve a mit nem kérdéseit. Így például azt, hogy az edzéseket csak szabadtéren, vagy zárt terekben, így sportcsarnokokban és konditermekben is meg lehet-e tartani, megszűnnek az edzések előtti orvosi vizsgálatok, a jövőben is tartani kell a legalább 1,5 méteres távolságot a sportolóknak és a sportszakembereknek?

Az Országos Sportegészségügyi Intézet már frissítette is ajánlásait a május negyedikén életbe lépő rendelethez igazítva, amelyet megküldött az országos sportági szakszövetségek részére. A kormányrendelethez fűzött kommentár is napokon belül megjelenhet és természetesen a felmerülő kérdéseket folyamatosan tisztázni fogjuk.
Az újrakezdés első hetének egyik leggyakrabban felvetődő kérdése az volt, hogy korlátok feloldása általános érvényű-e, tehát minden korosztályra vonatkozik, vagy csak a felnőtt és ifjúsági korú sportolókra?

Május 4-től Magyarország egész területén a szervezett edzések megtartása és az azokon való részvétel – korosztálytól, valamint a sportolók amatőr vagy hivatásos jogállástól függetlenül megengedetté vált. Mindeközben ugyanakkor figyelemmel kell lenni a veszélyhelyzethez kapcsolódó, a fennálló tilalmak és korlátozások mellett a sportágak nemzetközi szövetsége által hozott döntések és ajánlások betartására, továbbá az Országos Sportegészségügyi Intézet, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásaira, a sportlétesítmények működtetésére vonatkozó protokollokra, illetve a sportlétesítmények tulajdonosai, üzemeltetői által előírtakra is.” – hangsúlyozta az államtitkár.

Ha már az edzések beindultak, joggal merülhet fel az a kérdés, hogy mikor és milyen körülmények között kerülhet sor területi vagy országos versenyekre?

Az országos bajnokságok, kupa- és versenysorozatok minden esetben a sportági szakszövetség hatáskörébe tartoznak. Ők dönthetnek a kiírások esetleges megváltoztatásáról, a törlésekről vagy az elhalasztásokról. A sportági szakszövetségnek a versenyrendszer működtetése során ugyanúgy figyelemmel kell lennie a veszélyhelyzethez kapcsolódó fennálló tilalmak és korlátozások mellett a sportág nemzetközi szövetsége által hozott döntések és ajánlások betartására, a sportágak nemzetközi versenyrendszerének alakulására, valamint a sportlétesítmények működtetésére vonatkozó protokollokra, az Országos Sportegészségügyi Intézet állásfoglalására, továbbá a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai álláspontjára.

Végül, de nem utolsó sorban: a klubok számára létfontosságú, hogy mihamarabb a tanfolyamok is beindulhassanak. Azok a foglalkozások, amelyek jelentős bevételt jelentek az egyesületnek, emellett az utánpótlás kiválasztásának nélkülözhetetlen lelőhelyei. Minap erre hívta fel a figyelmet Dr. Wladár Sándor, a MUSZ elnöke, aki közel 5000 úszópalánta, a jövő bajnokai jövőjét félti.

Az elsőszámú cél minden esetben a gyermekek egészségének a védelme, ez az elv minden mással szemben prioritást élvez. Amennyiben a tanfolyamokon engedmények nélkül biztosítani lehet a résztvevők biztonságát, úgy a kis csoportos foglalkozásoknak sem lesz akadálya.” – szögezte le az SzPress Hírszolgáltnak adott nyilatkozatában a sportért felelős államtitkár.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs