Az elvonások miatt nehéz helyzetbe kerülhet az úszósport – videó

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt arról, hogy a közel egymilliárd forintos elvonás miatt a magyar úszás nehéz helyzetbe kerülhet.

Nem feltétlenül az élsportban, hanem az utánpótlásban lehet ennek következménye. A sportág nem engedheti meg magának, hogy 15-25 százalék lemorzsolódás következzen be a 16 éven aluli úszók esetében – számolt be a sportcsatorna hivatalos honlapja.

Mindenki arra várt most már hetek, hónapok óta, hogy valami történjen végre. Hiszen a Covid miatt egyrészt kiszorultunk az uszodák világából, és az élversenyzőink is leginkább szárazföldi edzéseket végeztek. Jött egy ötlet, aztán egy komoly szervezés., más szponzorok bevonásával tudjuk megszervezni július 24-26. között a Négy Nemzet Úszóversenyek (Szlovákia, Csehország, Ausztria és Magyaroroszág) tornáját. Európában elsőként mi magyarok csináljuk. Végre itt van a versenyzők előtt egy cél” – mondta Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke arról, hogy július végén Magyarországon lehet majd először medencébe ugrani úszóversenyen.

Jelen helyzetben nagy dolog, hogy egy versenyt tudunk rendezni, és hogy sikerült erre szponzort találni. „Sajnálatosan a kiemelt sportágfejlesztési támogatás nem ad lehetőséget arra sem pénzügyi, sem sportszakmai szempontból, hogy felnőtt úszóversenyeket rendezhessünk. Így aztán nem volt más lehetőség, elkezdtem kajtatni szponzorok után, és sikerült egy kiváló sportot szerető, támogató állami szervet megnyerni ennek a versenynek, majd talán névadója is lesz. Sajnálatosan közel 300 millió Ft elvonás történt a magyar úszósportból, és el kell mondjam azt is, hogy akár kb. 500 millió Ft további elvonása infrastrukturális beruházások kapcsán, ami egyébként példátlan az elmúlt hét évben, hogy közel 1 milliárd forint elvonás történt.”

Ennek az elvonásnak következményei is lesznek vélhetően: Nem is azt mondom, hogy az élsportot, vagy az élversenyzőket érinti leginkább. Hiszen nekik az elmúlt időszakban minden lehetőség megadatott, fel tudtak készülni, megkapták ugyanazt az ellátást, segítséget, akár edzői, edzőtársi, sportorvosi, masszőri, dietetikus, pszichológiai, egyéb szakemberek bevonását, amelyet korábban már megszoktak. Sokkal inkább az utánpótlást érinti, ami pedig alapja és bázisa majd a 2027-es budapesti világbajnokságnak. Nekünk már most meg kell kezdeni felfejleszteni, vagy megtartani – mert már az is gondot jelent – ezeket a versenyzőket, gyerekeket ebben a rendszerben, hogyan tudjuk a versenyrendszerünket működtetni. Ha ilyen mértékű forráselvonás történik, és azt is figyelembevéve, hogy milyen áremelkedések következnek be az uszodák vízhasználata kapcsán, akkor valóban nagyon át kell gondolnunk, hogyan tovább, mert azt nem engedhetjük meg magunknak, hogy 15-20-25%-os lemorzsolódás következzen be a 16 év körüli, vagy az alatti versenyzők környékén.”

„Nyilván még a folyamat elején vagyunk, de a jelek azért nem túl bíztatók. Ez városfüggő, üzemeltetőfüggő, hogy ki hogyan emel és hogyan viszonyul hozzá. Mi azt próbáljuk megértetni a felelősökkel, üzemeltetőkkel, városvezetőkkel, hogy igenis az úszás nem csak maga az élsport, hanem valóban az egészség egyik záloga. A mindennapi, rendszeres testedzés az a jövő nemzedékének az egészségét is tudja szolgálni. Arról nem is beszélve, hogy ezek a versenysportágak egy olyan fix bevételt tudnak adni egy uszoda üzemeltetőjének, amivel nem számol. Azért a napi bevételből, amit a látogatók, vagy a fürdőzők tesznek be a kasszába, abból nem biztos, hogy tudják rentábilisan üzemeltetni ezeket a medencéket” – fogalmazott az elnök a lehetséges megoldásokkal kapcsolatban.

A teljes beszélgetés:

Az élsportolók motivációját nehéz fenntartani, de a szövetség dolgozik ezen: „2019 után azt gondoltuk, hogy egy nagyon sikeres olimpia előtt állunk, de a Covid áthúzta ezt az egész elképzelést. Nyilván az úszóknak az érdeklődését, elhivatottságát valahogy fent kell tartani. Ezt csak úgy tudjuk megtenni, ha ilyen célokat, versenyeket tűzünk ki, mint amilyen lesz július végén. De tervezzük azt, hogy magát a rendszert kell tudnunk működtetni, a versenyrendszert kell tudnunk működtetni. Azt gondolom olyan változásra van szükség a magyar úszáson belül is, hogy legyen igenis értéke annak, ha valaki magyar bajnok, vagy kupabajnok, vagy egy régióversenyen régiógyőztes, vagy korosztályos győztes. Adjuk vissza ennek a rég elfeledett a magyar érmeknek az értékét! Nagyon szeretném, ha Magyarországon minél több versenyt tudnánk rendezni. A Covid kapcsán szerintem ebben az évben külföldi edzőtáborba vagy versenyre nem nagyon fogunk tudni menni. Ezért itthon kell megteremteni a felkészülés a lehetőségét. A versenyzőknek a legnehezebb, hiszen azért úgy felkelni és naponta testet facsaró munkát végezni az nagyon nehéz, ha nincs közvetlen céljuk. De nekik is be kell látni azt, hogy ez most más, mint ami eddig volt. Talán a rendszerváltás óta nem volt ilyen nehéz helyzetben a magyar sport, a magyar úszósport, mint amilyenben most van. Ez az edzőktől egy még állhatatosabb munkát igényel és a versenyzők belátására is van bízva, hogy elkerüljenek oda, ahova szeretnének.”