Az „olajszagú” Bakuban elkezdődik a röplabda Eb

Helyszíni jelentés Bakuból, a csütörtöki nap eseményeivel együtt. A mai naptól az európai női röplabdázás a Kaszpi-tenger partjánál fekvő városra fókuszál. Rögtön sorsdöntő mérkőzésre készülünk a házigazdák ellen.

Nehezen lehetne azt állítani, hogy Garri Kaszparov szülővárosa röplabda lázban égne, viszont folyamatosan terjeng a városban a benzingőz illata. A városban, a tömegközlekedési eszközökön híre-hamva sincsen plakátoknak, molinóknak,bezzeg a nyáron lezajlott  F1-es futam hirdetései még mindig virítanak a tengerpart közelében. Még a versenyhelyszín, a Nemzeti Tornacsarnok közelében is csak néhány oszlopra felhúzott plakátocska emlékeztet arra, hogy itt készül valami. Szóval az azeriek egy titkos katonai akciót sem kezelhetnének diszkrétebben. A rövid ittlétem során érdekes kettősséget tapasztalhattam meg az itteni emberekkel kapcsolatban.Néhány dologban nagyon ráérősen, de mosolygósan kérnek és intenek türelemre, más esetekben pedig igen rámenősen és szigorúan viselkednek. Az akkreditáció átvétele az első kategóriába tartozik. A kollégámmal majdnem egy órát sütkéreztünk a napon, amíg a szervezőknek végre sikerült a nyakunkba akasztani a kis laminált kártyácskát. Ekkor bizakodva indultunk a csarnok bejáratához, abban reménykedve, hogy még elcsíphetjük a lányok edzésének második felét. Sajnos túl optimisták voltunk, mert igaz ugyan hogy a 9000 férőhelyes csarnok leválasztott részéig könnyedén eljutottunk, ott viszont megint várakozásra ítéltettünk és csak messziről hallhattuk a labdák puffogását.

Végül ez a helyzet is szerencsésen megoldódott a sokadik önkéntes és biztonsági őr segítségével, így láthattuk, ahogyan a lányok először próbálták ki a mai meccs helyszínét. Többek között Dobi Edina is, aki ugyan tavaly még az Azeryol Baku csapatával vitézkedett a Bajnokok Ligájában, de soha nem játszott ebben a csarnokban.

Az edzés vége után néhány perccel, az azeri csapat érkezésével megtapasztalhattuk a szervezők rámenősebb és szigorúbb attitűdjét. Rögtön kitessékeltek a csarnokból, pedig a magyarok szövetségi kapitánya már éppen a mai ellenfelünk védekezési stratégiáját fürkészte fél szemmel két rövid interjú között. Hasonló viselkedés tapasztalható az autós közlekedésben, ahol nem igazán vannak tekintettel a gyalogosokra, azonkívül, hogy folyamatosan dudálással intik óvatosságra őket. Simán elindulnak a piros lámpa lejárta előtt néhány másodperccel, amikor még javában zöld a gyalogosok részére.

Szóval ha a város nem is, de a lányok már Eb lázban égnek. Ezt jócskán tükrözte a tegnapi edzés dinamikája, a játékosok koncentráltsága. A kapitány is elégedett volt a látottakkal. Ma délelőtt még lesz egy edzés, ahol a lányoknak további lehetősége nyílik az impozáns csarnok minél jobb megismerésére. Az ezzel kapcsolatos érdeklődésemre a kapitány szerint a holnapi mérkőzés adhat választ., mint ahogyan a felkészülés sikerességére is.

A csoportban mi vagyunk az „underdog”, vagyis papíron a csoportban mindhárman esélyesebbek nálunk. Nekünk az a dolgunk, hogy jól teljesítsünk és bármelyik ellenfelünk kifoghat egy rossz napot, amikor sikeresek lehetünk és megragadhatjuk a kínálkozó lehetőséget.” Nagyon remélem, hogy igaza lesz a kapitánynak.

Az azeriekhez visszatért Natalya Mammadova, aki a 2 évvel ezelőtti belgiumi mérkőzés idején éppen anyai szerepben tündökölt. Polina Rahimova mellett, aki még mindig a legponterősebb játékosuk, így már egyensúlyba került a játékuk, ezáltal sokkal veszélyesebb lett a támadásuk.

Kíváncsian várom, hogy a magyar idő szerint 16 órakor kezdődő mérkőzésen mennyien fogják buzdítani az azeri válogatottat. Talán a női röplabdát is kedvelik az azeri férfiak a birkózás és a cselgáncs mellett?

A magyar válogatott kerete: 
Bleicher Réka, Tálas Zsuzsanna (feladók), Czina Kata, Dobi Edina, Nagy Eszter (centerek), Dékány Bernadett, Liliom Rita, Soós Nikolett, Szakmáry Gréta, Török Kata, Villám Lilla (ütők), Szpin Renáta, Tóth Fruzsina (liberók).

A válogatott Eb-programja:

Szeptember 22., péntek
16:00 Azerbajdzsán – Magyarország (Tv: M4Sport)

Szeptember 23., szombat
16:00 Magyarország – Lengyelország (Tv: M4Sport)

Szeptember 24., vasárnap
18:30 Magyarország – Németország (Tv: M4Sport)

fotók: Magyar Röplabda Szövetség

Vélemény, hozzászólás?