Az olimpiai bajnok Lemhényiné Tass Olgát köszöntötték 90. születésnapján

Az Olimpiai Bajnokok Klubja ünnepélyes ebéden köszöntötte Lemhényiné Tass Olga olimpiai bajnok tornásznőt, aki csütörtökön ünnepli 90. születésnapját.

Az eseményen – amelyen 15 ötkarikás bajnok jelent meg – kezdésként egy filmrészletben idézték fel Tass Olga pályafutásának legemlékezetesebb pillanatát, amikor az 1956-os olimpián úgy lett aranyérmes a kéziszer-csapattal, hogy a verseny előtt elveszítette nemzeti színű szalagját, és helyette szivárványszínűvel lépett porondra – számolt be csütörtökön az MTI.

Az ünnepelt elárulta: az iskolai tanításain kívül nem szeret beszélni, de szívből örült annak, hogy milyen sokan személyesen is elmentek a köszöntőjére.
Soha nem akartam többet, mint amit elértem, tisztában voltam a képességeimmel. A mai napig tanítok művészi tornát felnőtteknek, nekik szeretném átadni azt az örömöt és boldogságot, amit akkor éreztem, amikor én tornáztam“- hangsúlyozta Tass Olga, aki felelevenítette, hogy már gyerekkorától kezdve imádta a mozgást és szerette a sportot.

Nébald György, az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke köszönetet mondott az ünnepeltnek a 16 világversenyen szerzett érmeiért. Kiemelte: a klub létrejöttét Tass Olga és férje, Lemhényi Dezső – aki vízilabdázóként szintén olimpiai bajnok volt és 2003-ban hunyt el – kezdeményezte, és a házaspár rendszeres résztvevője volt a rendezvényeknek. A klub ajándékaként a tornásznő pályafutásának jelentős állomásairól készített, aranykeretbe foglalt fotómontázst, valamint az 1956-os olimpiai gyakorlatra emlékeztető szivárványszínű szalagot adott át az ünnepeltnek, aki utóbbi szert ki is próbálta.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke hangsúlyozta Lemhényi Dezső szerepét az Olimpiai Bajnokok Klubjának létrehozásában. Az ünnepelttel kapcsolatban megjegyezte: lenyűgöző, hogy ma is milyen friss és fiatalos.
Két szó jut eszembe rólad: a sokoldalúság és a sikeresség. Négy olimpián hat érmet szereztél, majd edzősködtél itthon és Franciaországban. Örülök, hogy ma is aktív részese vagy a magyar olimpiai család életének, és kívánom, hogy ezt a sugárzást még sokáig meg tudd őrizni” – mondta a MOB első embere.

Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke arról beszélt, hogy 80 fölött igazi ünneppé válik egy születésnap, és elsősorban az ünnepelttől, valamint az ő kisugárzástól függ, hogy az a nap mennyire boldog. Felidézte, hogy Tass Olgát mindig a kisugárzás jellemezte, úgy a torna, mint a férje és a tanítványai felé.
Soha nem panaszkodott semmire, a torna belső és külső fegyelemre tanította. A 90 azért fontos születésnap egy ember életében, mert onnan már láthatóvá válik számára a 100” – fejezte be tréfásan köszöntőjét Schmitt Pál.

Az 1956-os olimpiai bajnok csapat minden tagja él, közülük a kórházban lévő Köteles Erzsébet videoüzenetben, míg Kertész Alice személyesen köszöntötte Tass Olgát.
Az ország dicsősége vagy, sportolóként sikeres voltál, emberként mindig példát mutattál, neveltél tornászokat, pontozóbírókat és testnevelő tanárokat” – mondta.

A tornászok nevében a magyar szövetség elnöke, Magyar Zoltán személyes emlékeit osztotta meg.
Kis tornászgyerekként ismertem meg az aranyérmes csapatot, amikor bemutatták nekem a sportág nagyjait. Olgi néni sokat segített nekem a szeme ragyogásával, arckifejezésével. Sokan értünk el nagy eredményeket, de nem mindenkiből lesz olyan példakép, mint Olgi néniből” – fogalmazott.

A tornásznő egykori klubja, a BHSE nevében Gergely István elnök köszöntötte Tass Olgát. A vízilabdásként olimpiai bajnok sportvezető hangsúlyozta: sportolóként azt tanították neki, hogy mindig előre kell nézni, de sportvezetőként azt is megtanulta, hogy a múltra, a régi bajnokokra is figyelni kell, tanulni kell tőlük.
Ők a mi ékszereink. Klubunk most 70 éves, és azt kívánom, hogy amikor mi leszünk 90 évesek, Olgi nénivel együtt ünnepelhessünk” – mondta.

fotók: Róthfotók / Róth Tamás