Az oroszokkal is találkoznak a magyarok

A magyar válogatott az oroszokkal, a litvánokkal és az albánokkal találkozik a 2019-es női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjében.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint a keddi müncheni sorsoláson a magyarok a második kalapba kerültek, a legjobbak közül a júniusi Eb-n ugyancsak 9-12. helyen zárt orosz csapat, míg az alsóbb csoportokból a litván és az albán együttes játszik majd a C jelű kvartettben. Utóbbi két gárda nem szerepelt az idei Eb-n.

Lehetett volna nehezebb és könnyebb is a sorsolásunk” – nyilatkozta az MTI-nek Stefan Svitek szövetségi kapitány. „A harmadik kalapból a litvánok voltak talán a legerősebbek, ők Európa-szerte jó klubokban szerepelnek, és két éve ott voltak az Eb-n. Az oroszoknak nem sikerült a mostani Eb, őket itthon jó lenne legyőzni, de velük kapcsolatban kérdés például az is, hogy milyen időzónába viszik a kinti meccsünket.

A szakvezető hozzátette, az albán kosárlabdáról nem sokat tud, ezzel együtt a kicsapat ellen kötelező a két győzelem.
A célunk a kijutás az Eb-re, azaz a csoport első vagy második helyének megszerzése. Annyi biztos, hogy nem lesz egyszerű” – összegzett Stefan Svitek. A következő kontinenstorna két házigazdája, Lettország és Szerbia biztos induló, a többi 32 csapat pedig négyes csoportokban küzd meg egymással. A kvalifikációból a nyolc csoportelső és a hat legjobb második, azaz 14 gárda jut tovább a 16-os Eb-mezőnybe.

A selejtező három szakaszban zajlik majd: november 6-16., 2018. február 5-15. és november 12-22. között. A 2019-es kontinenstornán Lettország két csoport mérkőzéseinek ad otthont Rigában, a másik két kvartett a szerbiai Nisben és Nagybecskereken (Zrenjanin) lép pályára, a kieséses szakaszra pedig Belgrádban kerül sor.

Júniusban a csehországi Eb-n a magyar csapat egy győzelemmel és három vereséggel a nyolcaddöntőig jutott Királyváradon (Hradec Kralove), s végül a 9-12. helyen zárt.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?