Az UEFA a BL megújításáról tárgyal

A The Telegraph értesülései szerint az UEFA a Bajnokok Ligája lebonyolításának reformjáról tárgyal, aminek legfőbb motivációja, hogy reagáljanak a hosszú ideje levegőben logó Európai Szuperliga terveinek – rájuk nézve – fenyegető jelenlétére.

A legnagyobb európai sztárklubok évek óta elégedetlenek a hazai és nemzetközi bajnokságok és kupák lebonyolításának rendszerével, a háttérben már szerveződik egy az európai és nemzeti szövetségektől független liga megalapítása, amelyben kizárólag a legnagyobb klubok vehetnének részt és nem lehetne kiesni – írta az m4sport.hu

Az Európai Szuperliga a nézőknek minden héten a legjobb csapatok mérkőzéseit, a kluboknak pedig minden eddiginél magasabb bevételeket garantálna.

Egyes elméletek szerint a klubok valójában nem szándékoznak teljesen új útra lépni, csupán magasabb bevételt szeretnének a Bajnokok Ligájából és a kilépés lehetőségével presszionálják az UEFA-t.

Az UEFA erre reagálva a Bajnokok Ligája modernizálásával próbálná maradásra bírni az elitet és kialakítani egy olyan rendszert, amely az európai klubok szövetségének (ECA) tetszését is elnyeri.

Az egyik terv az úgynevezett svájci rendszer elvét követné, eszerint 32 vagy 36 – többségében topligás – csapat kezdené meg a Bajnokok Ligája alapszakaszát, amelyben minden együttes 10-10 mérkőzést játszana különböző ellenfelekkel, a párosításokat sorsolás útján eldöntve.

Az új lebonyolítás kizárná a tét nélküli és érdektelen csoportmérkőzéseket, illetve több rangadót, kiemelkedő mérkőzést jelentene.

A tíz csoportmérkőzés után a legjobb 16 csapat jutna a rájátszásba, amely egy az NBA-ből is ismert rendszerben zajlana: az alapszakasz első helyezettje a tizenhatodikkal kerülne össze, a második a tizenötödikkel és így tovább.

A 17. és 24. hely között végzett csapatok az Európa Ligában folytathatnák.