Az utolsó simítások a téli olimpián

A szervezők az utolsó simításokat végzik a hivatalosan pénteken rajtoló phjongcshangi téli olimpián, de a szurkolók előtt még zárva tartanak a létesítmények.

Az Alpensia Sífutó Központban hangpróbát tartottak, illetve az óriáskivetítőt, vagy éppen a levegőben drótkötélen úszó kamerát tesztelték. Bizonyos létesítményekben, például az Alpensia Síugró Központban pedig már a hivatalos edzések zajlanak, így ezeken a helyszíneken teljes a készültség, minden úgy megy, ahogy „élesben” is fog.

A mínusz második napon a legfurcsább, hogy a jeges sportoknak otthont adó kangnungi olimpiai park még nem nyitott meg a nagyközönség számára. Az edzések kifogástalan körülmények között zajlanak, a csarnokok készen állnak a rajtra, de a négy létesítmény által körbehatárolt terület még elzárt az érdeklődők elől. Szocsiban egy héttel a megnyitó előtt a vendéglátóegységek már nyitva várták a vendégeket, akik napokkal a láng fellobbanása előtt az ötkarikás esemény főszponzorainak standjánál, sátrainál és épületeinél lévő programokon és játékokon vehettek részt.

Ezzel szemben Kangnungban a park összes kiszolgáló és szórakoztató létesítménye zárva van még. Jelenleg az étkezdék és bárok árukészletét töltik fel, illetve a cégek épületeinek belső díszletét alakítják ki. Kültéren is az utolsó csinosításokon ügyködnek a munkások, hogy a rajtot követően valóban impozáns látványt nyújtson az olimpiai park, ahonnan a Curling Központ, a Jégkorong Központ, a műkorcsolyának és rövidpályás gyorskorcsolyának otthont adó Jégcsarnok, valamint a gyorskorcsolya helyszínéül szolgáló Ovál közelíthető meg.

Noha a megnyitó csak pénteken lesz, a versenyek már csütörtökön megkezdődnek. Elsőként – magyar idő szerint éjjeli fél 1-től – curlingben a vegyescsapatok küzdelmei rajtolnak négy mérkőzéssel, majd később újabb fordulót rendeznek, illetve a férfi síugrók normálsáncos versenyének selejtezőjét bonyolítják le.

(MTI)